Reuters'ın analizine göre, Millet İttifakı'nın önündeki en büyük zorluklardan biri HDP ile olan ilişkileri olacak. İttifak içindeki bazı partilerin tabanlarında HDP'nin açık desteği tepki çekebilir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'demokrasi' gündeminde anlaşma sağlanırsa destek verebileceklerini belirtti. İttifak içindeki bazı yetkililer, HDP'nin desteğinin ittifak tabanından oy kaybına yol açabileceğini ve bu durumun dikkatli bir denge gerektirdiğini ifade ediyor.
7 Mart 2023

Nurcan Gökdemir'in yazısında, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, AKP'nin ve Erdoğan'ın siyasi geleceği hakkındaki görüşlerine değinilmektedir. Bahçeli'nin, AKP'nin Erdoğan'ın liderliğine olan bağımlılığı ve Erdoğan'ın genel başkanlığı bırakması durumunda partide yaşanabilecek çözülme ihtimaline dikkat çektiği belirtiliyor. Yazıda, günümüz Türk siyasetinde liderlerin, partilerin tüzel kişiliklerinden daha belirleyici olduğu ve bu bağlamda Erdoğan'sız bir AKP'nin ve Bahçeli'siz bir MHP'nin varlığını sürdürmesinin zor olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Suriye ile normalleşme girişimlerinin, Kürtlere karşı işbirliği yapılan günlere geri dönmekten ibaret olduğunu savunuyor. Karadaş, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sürdürme ve cihatçı grupları destekleme politikasının devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca, CHP'nin bu politikaya karşı nasıl bir tutum alacağı ve Kürt sorununu barışçıl-demokratik yollarla çözme konusunda açık bir duruş sergileyip sergilemeyeceği sorgulanıyor.
12 Temmuz 2024

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yazdığı açık mektuba ilişkin olarak, partisinin net çizgileri olduğunu ve değişen bir durum olmadığını belirtti. Erdem, siyasette diyalog ve dürüstlüğün önemini vurgularken, terör konusundaki net tavrı hatırlattı. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak ilan edilmesi ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na destek sinyali vermesi sonrasında, Akşener'in CHP-HDP görüşmesine ilişkin yorumları ve Demirtaş'ın Akşener'e yazdığı açık mektup da gündeme geldi.
9 Mart 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisi dahil 10 kişi tutuklandı. MHP, cinayetle ilgili uzun süre sessiz kaldı ve taziye mesajı yayımlamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Devlet Bahçeli'ye yönelik eleştirilerde bulunarak, Bahçeli'nin mafya ile ilişkilendirilen kişilerle fotoğraf çektirmeye devam etmesi durumunda yanındaki gençlerin de bu yola teşvik edileceğini belirtti ve Bahçeli'yi sessizliğini bozmaya çağırdı.
6 Ocak 2023

Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ve Bahçeli güçlü konumlarını korurken, muhalefet cephesinde Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu gibi yeni siyasi figürler öne çıkıyor. Özel, müzakereci ve mücadeleci bir siyaset tarzı benimseyerek, Erdoğan ile diyalog kurma yolunda ilerliyor. Seçimler, CHP içinde liderlik yarışını da etkileyerek Özel ve Mansur Yavaş'ı ön plana çıkardı. Muhalefetin yenilenme süreci, toplumdan olumlu tepkiler alıyor ve AK Parti'nin gelecek hamleleri merak konusu olmaya devam ediyor.
29 Nisan 2024

Hayko Bağdat, CHP lideri Özgür Özel'in Cumhur İttifakı'na karşı yumuşama teklifi sunduğunu ve bu teklifin Erdoğan ile iş birliği yapmayı içerdiğini belirtti. Özel'in, MHP'siz bir siyaset için Erdoğan'ı cesaretlendirmeye çalıştığını ve çeşitli konularda Erdoğan ile çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Bağdat, bu hamlenin siyasi hesapları altüst ettiğini ve CHP-AKP koalisyonunun kurulabileceğini öne sürdü.
22 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altılı masa toplantılarının ardından yaşanan gelişmeler ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in masadan ayrılma kararı sonrası bir video mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu, mesajında birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, herkesi kapsayacak bir sofra kurma hedefinden bahsetti ve Erdoğan'ı yeneceklerine olan inancını dile getirdi. Ayrıca, ittifak içindeki diğer partilerin ittifaka zarar verici açıklamalarda bulunmadığını ve oy devşirmeye çalışmadığını belirtti.
3 Mart 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın MHP ve AK Parti hakkındaki eleştirilerine Twitter üzerinden sert bir dille cevap verdi. Yalçın, Arınç'ı cumhur ittifakını sabote etmekle suçlayarak, onun FETÖ ile işbirliği yaptığını ve MHP'ye karşı kin beslediğini iddia etti. Ayrıca, Arınç'ın politik sahnede milli görünüp gayrimilli unsurlara hizmet verdiğini ve cumhur ittifakına zarar verdiğini belirtti. Bülent Arınç ise daha önce yaptığı açıklamalarda MHP'yi ve siyasi ilişkileri eleştirmiş ve Sinan Ateş cinayeti hakkında bilgi sahibi olduğunu ancak bunları paylaşmak istemediğini ifade etmişti.
20 Ocak 2023

HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıklaması ve AKP listelerinden seçime girebileceği iddiaları, AKP içinde ve ittifakta rahatsızlık yaratmıştır. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, Büyük Birlik Partisi HÜDA-PAR'ın ittifakta yer almasını eleştiriyor, AKP yönetimi ise ittifak protokolüne atıfta bulunarak eleştirilere yanıt veriyor. AKP'nin Kürt kökenli milletvekilleri özel sohbetlerde HÜDA-PAR konusundaki isteksiz tutumlarını dile getiriyorlar. HÜDA-PAR, geçmişte şiddet eylemleriyle bilinen Hizbullah örgütünün devamı niteliğinde ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacını taşıyor.
15 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile diyalog kurulmasına karşı çıkan bir tutum sergiliyor. Özgür Özel'in Erdoğan ile diyalog girişimlerine karşı çıkarak, 'Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir' şeklinde sert bir açıklama yapmış. Kılıçdaroğlu'nun bu sert politikası, muhafazakâr tabanın AK Parti etrafında kenetlenmesine yardımcı olmuş ve Erdoğan'ın siyasi avantajına hizmet etmiş. Ayrıca, Kılıçdaroğlu Özgür Özel'e yönelik eleştirilerde bulunarak, onun parti içinde bölücü bir etki yarattığını ve yanlış liderlik sergilediğini ifade etmiş.
7 Mayıs 2024

Ali Bayramoğlu, Türkiye'de hem dünya siyasetinden hem de iç dinamiklerden beslenen çift katmanlı bir otoriter dalga olduğunu ifade ediyor. Tayyip Erdoğan ve onun kurduğu ittifakın, yeni Türkiye iddiaları ile dünya siyasetindeki milliyetçilik, devletçilik ve milli sınırların büyümesi gibi konularda paralellikler gösterdiğini belirtiyor. Bayramoğlu, bu durumun demokratik değerlerin üzerine çıkan milliyetçi ve güce dayalı bir yapıyı ortaya çıkardığını ve Türkiye'nin bu tablo içinde umut üretmeye çalıştığını vurguluyor.
10 Şubat 2024

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

Mehmet Ocaktan, AK Parti-MHP koalisyonunun Türkiye'yi ekonomik, hukuki ve eğitimsel açıdan üçüncü dünya ülkeleri seviyesine düşürdüğünü iddia ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'normalleşme' adımlarına karşı çıkması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'ye yönelik sert eleştirileri, koalisyonun içindeki gerilimleri artırıyor. Ocaktan, AK Parti'nin 31 Mart seçimlerinin mesajını anlamadığını ve Bahçeli'nin etkisiyle kutuplaşmanın derinleştiğini belirtiyor. CHP'nin uzlaşma ve normalleşme çabalarının kamuoyu tarafından desteklendiğini ve partinin popülaritesinin arttığını vurguluyor.
28 Haziran 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin belediye başkanları ve divan kuruluna, Millet İttifakı'ndaki son gelişmelere rağmen sükunetli olmaları ve ittifak devam ediyormuş gibi davranmaları konusunda uyarılarda bulundu. Bu çağrı, Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkıp altılı masadan ayrılmasının ardından geldi. Kılıçdaroğlu da benzer bir yaklaşım sergileyerek, partililerden olumsuz tavır almamalarını ve mevcut durumu korumalarını istedi.
5 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da düzenlenen bir açık hava toplantısında yaptığı konuşmada, Millet İttifakı'nı ve özellikle CHP'yi eleştirdi. Bahçeli, CHP ve ittifak ortaklarının geçmişteki tezkere oylamalarında terörle mücadeleye ve Mavi Vatan'daki haklara karşı olduklarını iddia etti. Ayrıca, ittifakın Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldırma ve Afrin'i geri alma vaatlerine atıfta bulunarak, bu vaatleri 'hainlik' olarak nitelendirdi ve bu kişilerin en fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alabileceklerini ya da vücutlarına mermi alabileceklerini söyledi.
6 Mayıs 2023

Hayko Bağdat, Abdulkadir Selvi'nin son dönemdeki yazılarını ve çıkışlarını değerlendiriyor. Selvi, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını ve hukuk reformlarını savunurken, Cumhur İttifakı'nı eleştiriyor ve AKP'ye yeni bir ortak arayışında. Selvi'nin CHP'ye yönelik beklentileri ve MHP'den gelen tepkiler de yazıda ele alınıyor. Bağdat, Selvi'nin CHP'yi Kürt meselesinde rejimin politikalarına ortak etmeye çalıştığını iddia ediyor.
29 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'suç ortağı' söylemine tepki gösterdi. Erdoğan, siyasette yumuşama ve kibarlık getirmek istediklerini ancak CHP'nin bu kibarlığı anlamadığını belirtti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise AKP ile CHP arasında yeni bir ittifakın kurulmasının kendileri açısından bir sorun olmadığını ifade etti. Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın duruşundan taviz vermeyeceğini vurguladı.
15 Haziran 2024

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görüşmesinin ardından Akşener'in Millet İttifakı toplantısına katılma kararı aldığını duyurdu. Daha önce Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek ittifak toplantısını terk eden Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırmıştı. Bu durum ittifakta krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle kriz aşılmıştır.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim