RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın kullandığı dil nedeniyle Beyaz TV'ye verilen yüzde 3 oranındaki para cezasını duyurduktan sonra, Kütahyalı'nın kendisine yönelik tehdit içeren sözleri sebebiyle tazminat davası açtığını açıkladı. Kütahyalı, programda bir şarkının ismini kullanarak küfür etmiş ve bu durum RTÜK tarafından cezalandırılmıştı. Taşçı, kazanacağı tazminatı iki derneğe bağışlayacağını belirtti.
12 Ocak 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nin üçüncü haftasında Çin'e 3-2 mağlup oldu. Türkiye, ilk iki seti kazanarak 2-0 öne geçmesine rağmen, Çin üçüncü ve dördüncü setleri kazanarak durumu eşitledi ve karar setini 15-13 kazanarak galip geldi. Türkiye, bu sonuçla Hong Kong etabında ilk kez kaybetti. Ay-yıldızlı ekip, 16 Haziran'da Brezilya ile karşılaşacak ve finaller 20-23 Haziran'da Tayland'ın başkenti Bangkok'ta oynanacak.
15 Haziran 2024

Trabzon'da oynanan bir futbol maçı sırasında, teknik direktör İsmail Kartal ve birkaç oyuncu dahil olmak üzere, tribünlerden sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle birkaç kez maç durduruldu ve tedavi gerekti. Maçın farklı dakikalarında, oyuncular ve hakemler hedef alınarak sahaya yabancı maddeler atıldı. Olaylar, maçın birkaç kez durmasına ve güvenlik önlemlerinin artırılmasına neden oldu. Maç, olayların sakinleşmesinin ardından kaldığı yerden devam etti.
18 Mart 2024

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

VakıfBank voleybol takımının oyuncusu Zehra Güneş, CEV Şampiyonlar Ligi play-off rövanş maçında Polonya'nın LKS Commercecon Lodz takımıyla oynanan maç öncesinde, Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden R.K. Hatay Voleybol Kulübü oyuncusu Ceren Topal'ın ismi yazılı formayla saygı duruşunda bulundu. Güneş, maç sonrasında yaptığı açıklamada, Ceren'in hayalindeki kişi olduğunu öğrenmenin hem üzücü hem de gurur verici olduğunu ifade etti. VakıfBank, maçı 3-0 kazanarak çeyrek finale yükseldi.
2 Mart 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nin üçüncü haftasında Tayland'ı 3-0 mağlup etti. Hong Kong Coliseum'da oynanan maçta Türkiye, ilk iki seti 25-17, üçüncü seti ise yine 25-17 kazandı. Filenin Sultanları, bu galibiyetle organizasyonda dokuz maçta yedi galibiyet elde etti. Türkiye, üç hafta sonunda ilk 8'de yer alması halinde finallere katılma hakkı kazanacak.
12 Haziran 2024

RTÜK, TİP Milletvekili Serra Kadıgil'in Diyanet ile ilgili eleştirileri nedeniyle TELE1 kanalına üç günlük ekran karartma cezası verdi. TELE1, cezanın iptali ve yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu ve Ankara 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahkeme daha sonra bu kararı iptal etti ve ceza 23-24-25 Şubat tarihlerinde uygulanacak. TELE1, bir yıl içinde ikinci kez ceza alırken, CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bir sonraki aşamanın kanalın yayınının sonlandırılması olabileceğini belirtti.
20 Şubat 2023

İstanbul Kadıköy'de mayoyla dolaştığı için sosyal medyada görüntüleri yayılan ve gözaltına alınan bir kadın, 'ahlak ve toplum değerleri' ile ilgili kitaplar okuması şartıyla serbest bırakıldı. Anadolu Başsavcılığı, kadının sosyal medyada yayılan görüntüleri üzerine soruşturma başlatmıştı. Kadın, 'zincirleme olarak hayasız hareketlerde bulunmak' suçundan adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
22 Eylül 2023

TikTok platformunda göğüs dekoltesi göstererek canlı yayın yapan 35 yaşındaki G.D., 'müstehcenlik' suçlamasıyla gözaltına alındı. Eşiyle birlikte yaptığı yayında para karşılığı gömleğinin düğmelerini açarak bir saatte 100 bin lira kazandığı iddia edilen G.D., sosyal medyada eleştirilere maruz kaldı. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği tarafından evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan G.D., emniyetteki işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
27 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Show TV'de yayımlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisinde yer alan bir sahnede kadına karşı şiddetin teşvik edildiği iddiası üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı. Dizinin son bölümünde, ailesi tarafından istenmeyen bir erkekle zorla evlendirilen Nursema karakterinin, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılması izleyicilerin tepkisine neden oldu. RTÜK Başkanı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, dizide kadına karşı şiddet ve kadınlara baskıyı teşvik eden yayınlara ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.
12 Mart 2023

Fenerbahçe Spor Kulübü, Vole kanalında futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in hakaret içerikli sözleri sonrası RTÜK'ün gösterdiği tepkiyi takdir ederek, kendilerine yönelik saldırılarda da aynı hassasiyeti beklediklerini belirtti. Çelikler, Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik ağır ifadeler kullanmış ve sonrasında özür dilemişti. Trendyol, Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı ve RTÜK, kanala erişim engeli tehdidinde bulundu. Fenerbahçe, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e yaptığı açıklamada, spor alanında ve diğer alanlarda hakaret içeren yayınlara karşı aynı duruşun sergilenmesini istedi.
27 Şubat 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off Turu'nda Trabzonspor'un Basel ile oynadığı maçta, taraftar grubu Vira'nın hazırladığı koreografi dikkat çekti. Koreografide, depremde yardım eden ülkelerin bayrakları ve arama kurtarma köpeği Proteo'ya teşekkür edildi. Farklı takımların taraftarları bir arada maçı izlerken, Vira grubunun yöneticisi Muhammet Onur Yazıcı, koreografinin 48 saatte hazırlandığını ve birlik mesajı vermek istediklerini belirtti. Koreografi, Meksika başta olmak üzere dünya basınında geniş yer buldu.
17 Şubat 2023

Sosyal medya fenomeni Merve Taşkın, Instagram hesabı üzerinden müstehcen içerikler paylaştığı iddiasıyla yargılandığı ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli para cezası talep edilen davada beraat etti. Taşkın, yaşadıklarını 140journos ekibinin 'Türk İfşa' başlıklı belgeselinde anlattı. Belgeselde, zor bir çocukluk geçirdiğini ve özgürlüğüne düşkün olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kendisini hedef alan ve şikayet eden kesimi 'hayatını yaşayamayan öfkeli gençlik' olarak tanımladı.
30 Ocak 2023

Görme engelli avukat Mustafa Keskin'in yaşadığı ayrımcılık ve erişilebilirlik ihlalleri nedeniyle şikayeti üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Vakıfbank ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) 140 bin 934'er lira para cezası verdi. Keskin, banka hesabı açma sürecinde ve BDDK'ya yaptığı şikayetlerde engellilere yönelik ayrımcılıkla karşılaştı. TİHEK, Vakıfbank'ın ilgili hukuki düzenlemelere uymadığı ve BDDK'nın denetleyici görevini yerine getirmediği gerekçesiyle her iki kuruma da idari para cezası uyguladı.
7 Nisan 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Final maçında 41 sayı bulan Melissa Vargas, 'Avrupa Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu' seçildi. Kupa töreninde altın madalyalarını Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'dan alan milli oyuncular, İstiklal Marşı'nın okunması ve kaptan Eda Erdem Dündar'ın kupayı kaldırmasının ardından büyük sevinç yaşadı.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim