Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta yedi yeni film vizyona giriyor. Dardenne kardeşlerin göçmenlerin hayatta kalma mücadelesini anlattığı 'Tori ve Lokita', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Prestij Meselesi', Ben Affleck'in başrolünde olduğu 'Hypnotic: Zihin Avı', Robert De Niro'nun oynadığı 'Eyvah Babam', Salvador Dali'nin hayatını anlatan 'Dali Diyarı', animasyon filmi 'Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş' ve korku filmi 'The Boogeyman' izleyicilerle buluşuyor.
2 Haziran 2023

İsveçli yönetmen Ruben Östlund, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan 76'ncı Cannes Film Festivali'nin ana yarışma jürisine başkanlık yapacak. Östlund, daha önce 'Kare' ve 'Hüzün Üçgeni' filmleriyle iki kez Altın Palmiye ödülünü kazanmış bir yönetmendir. Festival yönetimi, Östlund'un jüri başkanlığını, onun insanlığın temel içgüdülerini mizahla ve titizlikle inceleyen tarzını övgüyle duyurdu.
28 Şubat 2023

Netflix, 'Squid Game: The Challenge' adlı yarışma programında ciddi yaralanma ve donma tehlikesi geçirildiği iddialarını yalanladı. İngiltere'de çekilen programda 456 yarışmacı büyük ödül için mücadele ediyor. Sun gazetesine konuşan isimsiz bir yarışmacı, soğuk hava koşulları nedeniyle birden fazla kişinin tıbbi yardım aldığını iddia etti. Netflix ise çekimler sırasında sadece üç kişinin hafif yaralandığını ve sağlık görevlilerinin her zaman sette hazır bulunduğunu açıkladı.
26 Ocak 2023

Francis Ford Coppola'nın 40 yıldır çekmek istediği Megalopolis filmi, Cannes Film Festivali'nde tartışmalara yol açtı. Coppola'nın servetinin önemli bir kısmını harcadığı bu proje, eleştirmenleri ikiye böldü. Film, Roma'nın çöküşünü modern New York üzerinden anlatmaya çalışırken, karmaşık ve çelişkili yapısıyla eleştirildi. Megalopolis'in Amerika'da henüz dağıtımcı bulamamış olması da dikkat çekti.
24 Mayıs 2024

Yönetmen ve senarist Emin Alper tarafından çekilen 'Kurak Günler' filmi, Cannes Film Festivali ve diğer ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildikten sonra ödüller kazanmıştır. Film, politik ve psikolojik gerilim unsurlarını içerir ve bir kasabada yaşanan çekişmeleri konu alır. Başrollerinde Selahattin Paşalı ve Ekin Koç'un olduğu film, 19 Mayıs'ta Netflix platformunda izleyicilerle buluşacak.
21 Nisan 2023

OpenAI, ChatGPT'de Scarlett Johansson'a benzetilen seslendirme seçeneği olan Sky'ın geçici olarak kaldırılacağını duyurdu. Şirket, yapay zeka seslendirmelerinin ünlülerin özgün seslerini taklit etmemesi gerektiğini belirtti. Sky'ın sesi, Johansson'ın sesine benzetilse de, aslında farklı bir profesyonel oyuncunun doğal konuşma sesi kullanılarak oluşturulmuştu. ChatGPT'nin ses modu, Eylül 2023'te kullanıma sunulmuş ve kullanıcılar arasında popüler olmuştu.
21 Mayıs 2024

Pera Film, onur ayına özel olarak 'Hiçbir şeyden korkmuyorum' adlı film programını duyurdu. Gösterimler, Pera Müzesi Oditoryumu'nda 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Programda, Stephan Elliott'un yönettiği ve 1994 yılında en iyi kostüm tasarımı dalında Oscar kazanan 'Priscilla Çöller Kraliçesi' ve John Cameron Mitchell'in çektiği 'Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı' filmleri yer alacak. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilecek.
12 Haziran 2024

2008 ekonomik krizini önceden tahmin eden yatırımcı Michael Burry, piyasalara 'Sat' mesajı verdi. Scion Asset Management'ın kurucusu ve 'Big Short' filminde Christian Bale tarafından canlandırılan Burry, Twitter üzerinden yaptığı bu paylaşımı daha sonra sildi. Burry'nin bu mesajı hangi piyasaya yönelik olduğu konusunda tartışmalar var. Daha önce de piyasadaki durumu 2008 krizine benzeterek yorumlar yapmıştı.
3 Şubat 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

'Dream Scenario', Profesör Paul Matthews rolünde Nicolas Cage'in muhteşem performansıyla dikkat çeken, orijinal bir hikayeye sahip bir film olarak tanıtıldı. Film, parasosyal ilişkiler ve viral şöhretin karanlık yönlerini absürt kara komedi ve fantezi unsurlarıyla işliyor. Borgli'nin senaryosu, rüya ve şiddet içeren sahnelerle desteklenen, gerçeküstü ve bilinçaltı mesajlarla dolu bir anlatı sunuyor. Film, sıra dışı ve düşündürücü bir deneyim arayan izleyiciler için öneriliyor.
9 Mart 2024

Jeremy Clarkson'ın Amazon Prime'da yayınlanan 'Clarkson's Farm' ve 'The Grand Tour' programları, The Sun gazetesinde Meghan Markle hakkında yazdığı tartışmalı köşe yazısı nedeniyle iptal ediliyor. Clarkson'ın yazısında Markle'a yönelik ağır ifadeler kullanması ve sonrasında özür dilemesine rağmen, 'Clarkson's Farm' programının basın toplantısı iptal edildi ve bu durum programların iptaline dair güçlü bir işaret olarak görülüyor. Prens Harry ve Meghan Markle'dan özel bir mektupla özür dilemesine rağmen, çiftin basın ofisi Clarkson'ın yazılarını nefret söylemi ve kadın düşmanlığı olarak nitelendirdi.
17 Ocak 2023

76. BAFTA Ödülleri'nde 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmi 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Tören sırasında, Türkiye ve Suriye'deki deprem kurbanları anıldı ve birçok sanatçı, Cate Blanchett'in ricası üzerine mavi kurdele takarak depremzedelere destek mesajı gönderdi. 'Aftersun' filminin senaristi ve yönetmeni Charlotte Wells, ödül konuşmasında Türk ekibe teşekkür etti. Diğer ödül kazananlar arasında 'The Banshees Of Inisherin', 'Navalny' ve 'Guillermo Del Toro’s Pinocchio' gibi yapımlar yer aldı.
20 Şubat 2023

Ünlü yönetmen James Cameron, 18 Haziran'da beş kişinin ölümüyle sonuçlanan 'Titan' denizaltısı faciası hakkında bir dizi veya film yapılacağı ve bu projede yer alacağı yönündeki iddiaları reddetti. Cameron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, OceanGate filmi için görüşme halinde olmadığını ve asla olmayacağını belirtti. Bu açıklama, The Sun gazetesinin Cameron'ın bu tür bir yapım için ilk seçenek olduğu yönündeki haberlerinin ardından geldi.
16 Temmuz 2023

Gladyatör 2 filminin setinden gelen ilk görüntüler büyük heyecan yarattı. Filmde Pedro Pascal, Paul Mescal, Denzel Washington ve Connie Nielsen gibi ünlü isimler yer alıyor. Yönetmen koltuğunda yine Ridley Scott oturuyor. Film, 22 Kasım'da vizyona girecek ve Maximus'un hikayesinin devamını, özellikle Lucius Verus karakterine odaklanarak anlatacak.
3 Temmuz 2024

Kevin Spacey, Piers Morgan ile yaptığı röportajda geçmişte erkeklere 'çok fazla dokunarak temas ettiğini' kabul etti. Spacey, uygunsuz davranışlarıyla ilgili iddialara 'sınırları zorladığını' fakat suç işlemediğini belirtti. Aktör, hukuki masraflar nedeniyle milyonlarca dolar borç içinde olduğunu ve bir gün aktörlüğe geri döneceğini düşündüğünü söyledi. Spacey, daha önce Londra ve ABD'de görülen cinsel saldırı davalarından beraat etmişti.
12 Haziran 2024

ABD'li komedyen Sarah Silverman ve yazarlar Christopher Golden ile Richard Kadrey, yapay zeka robotlarının telif hakkıyla korunan içerikleri kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek Meta ve OpenAI'ya dava açtı. ChatGPT'nin internetteki bilgileri kullanarak sorulara yanıt verdiği ve yazarların eserlerini özetleyerek telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Ayrıca Meta'nın yapay zeka modeli LLaMA'nın eğitimi için yazarların eserlerinin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu tür davalar yapay zeka botlarına karşı açılan ilk davalar değil; daha önce de benzer dava örnekleri yaşanmıştır.
11 Temmuz 2023

Tuğçe Madayanti Şen, Albert Camus'nün 'Misafir' adlı kısa hikâyesinden esinlenerek David Oelhoffen tarafından yazılıp yönetilen 'İnsanlıktan Uzakta' filmini inceliyor. Şen, Camus'nün varoluşçu felsefesine ve düşünsel dünyasına aşina olanlar için bu filmin özellikle anlamlı olacağını belirtiyor. Film, Camus'nün felsefi derinliğini ve düşünsel dünyasını sinemaya taşıyan önemli bir yapım olarak değerlendiriliyor.
8 Haziran 2024

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 12 Mart'ta düzenlenecek olan 95. Oscar ödülleri için adayları açıkladı. 'Everything Everywhere All At Once' filmi 11 dalda adaylık kazanarak öne çıktı. Bu filmi, 'The Banshees of Inisherin' ve 'All Quiet on the Western Front' filmleri 9'ar dalda adaylıkla takip etti. Adaylar, Akademi Başkanı Janet Jang'ın açılış konuşmasının ardından Riz Ahmed ve Alison Williams tarafından duyuruldu.
24 Ocak 2023

'Açlık Oyunları' serisinin yeni filmi 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Baladı', serinin önceki olaylarından 64 yıl öncesini konu alıyor. Filmde, gelecekte 'kötü adam' olarak tanınacak Coriolanus Snow'un gençliği ve akıl hocalığı yaptığı Lucy Gray Baird'in hikayesi anlatılacak. 17 Kasım 2023'te gösterime girmesi planlanan filmde Tom Blyth ve Rachel Zegler başrolleri paylaşırken, Peter Dinklage, Hunter Schafer ve Viola Davis gibi ünlü isimler de kadroda yer alıyor. İlk 'Açlık Oyunları' filmi 2012 yılında gösterime girmiş ve Suzanne Collins'in roman üçlemesinden uyarlanmıştı.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim