Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Roblox, bu engelin 7 Ağustos'ta uygulandığını ve sorunu çözmek için yetkililerle birlikte çalıştıklarını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelin çocuk istismarı nedeniyle getirildiğini iddia etti, ancak platformda 'Vergiden Kaçış (RTE)' isimli bir oyunun varlığı da dikkat çekti. Türkiye, Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülke konumunda.
9 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Türkiye'de 108 milyon kişinin kimlik numarası, ev adresi ve cep telefonu numarası gibi kişisel verileri çalındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu verilerin beş farklı Google Drive dosyasında toplandığını tespit etti ve Google’dan bu dosyaların kaldırılması için yardım istedi. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Google’a dosyaların acil olarak kaldırılması ve sorumlu kişilerin kullanıcı hesap kimlikleri, IP adresleri ve port numaralarının paylaşılması için iki ayrı yazı gönderdi.
9 Eylül 2024

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

İstanbul Başsavcılığı, TikTok platformunda deprem bölgesindeki seçmenlere hakaret içeren bir video yayınlayan kişiye yönelik 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Söz konusu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve yurt dışında olma ihtimaline karşı yakalama kararı çıkarıldı.
16 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan iletişim sorunları nedeniyle Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), GSM operatörleri ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, operatörlerin ve BTK'nın ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu nedeniyle 'görevi kötüye kullanma', 'haberleşmenin engellenmesi', 'bilinçli taksirle öldürme' ve 'bilinçli taksirle yaralama' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. BTK'nın deprem sırasında Twitter'a erişimi kısıtladığı da belirtildi.
10 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili SMS'lerini engellediğini belirtti. Seçim döneminde birçok cumhur ittifakı adayının propaganda amaçlı SMS gönderdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kendi gönderdiği mesajın engellenmesine tepki gösterdi. BTK'nın GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesajların yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda EYT ile ilgili adaletsizliği bitireceğini ve mağdurların haklarını iade edeceğini vurguladı.
26 Mayıs 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, arama kurtarma çalışmalarının ilk saatlerinde yetersiz kalması ve can kaybının artması üzerine, vatandaşlar yardım organizasyonları ve enkaz altındaki kişilerin yerlerini paylaşmak için Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Ancak, hükümetin Twitter'a erişimi kısıtlaması, vatandaşlar ve çeşitli kamuoyu temsilcileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi. İnsanların yardım çağrılarını ve ihtiyaç listelerini paylaştığı, gönüllülerin koordinasyon sağladığı bu kritik dönemde, iletişim kanallarının kısıtlanması hayat kurtarma çabalarına zarar verebileceği ve anayasal bir hak olan haberleşme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekti.
8 Şubat 2023

Ekşi Sözlük'e, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle uygulanan erişim engeli, mahkeme kararıyla kaldırıldı. Platformun CEO'su Başak Purut, kararın kaldırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Karar, Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı ve platform yönetimi kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçtiğini belirtti. Ancak, kararın duyurulmasından 15 saat sonra hala Ekşi Sözlük'e erişim sağlanamıyor.
3 Mart 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

İtalya, TikTok platformunun reşit olmayan kullanıcıları zararlı içeriklerden yeterince koruyamadığı gerekçesiyle 10 milyon avro (351,5 milyon lira) ceza verdi. İtalya rekabet kurumunun açıklamasına göre, platformun özellikle çocuklar için kontrol mekanizması yetersiz bulundu ve kendi yayımladığı yönergelere de uymadığı tespit edildi. Bu gelişme, ABD'nin TikTok'u yasaklama kararının ilk onayını almasının ardından geldi.
14 Mart 2024

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

EngelliWeb ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), Türkiye'de internete erişim engelleme yetkisi olan kurum ve kuruluşları açıkladı. Liste, Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklardan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı'na kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca, Adalet Bakanlığı, valilikler, çeşitli bakanlıklar ve diğer devlet kurumları da bu yetkiye sahip. Bu kadar geniş yetkiyle, internetin bir anda karartılabileceği vurgulanıyor.
12 Ağustos 2024

Facebook, Hamas lideri İsmail Haniye için Ayasofya Cami'nde kılınan cenaze namazının videosunu paylaşan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesabını kısıtladı. Bu olayın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi engelledi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye için yapılan taziye mesajlarını silmesine tepki gösterdi. Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya Cami'nde Haniye için kıldırdığı cenaze namazının videosu, Diyanet'in sosyal medya hesaplarından paylaşıldıktan kısa süre sonra Facebook tarafından silindi ve hesap kısıtlandı.
2 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim