Google, Microsoft'un Bing arama motoruna eklenen 'ChatGPT' ile rekabet edebilmek için kendi yapay zekalı sohbet robotu 'Bard'ı tanıttı. Google CEO'su Sundar Pichai, Bard'ın sınırlı kullanıcılar tarafından test edileceğini duyurdu. Bard, karmaşık bilgileri basitleştirerek anlatma yeteneğine sahip. Ancak, Bard'ın demo sunumunda verdiği yanlış bir cevap Google'ın hisselerinde 100 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Google, çalışanlarından Bard'ın yanıtlarını düzeltmelerini ve eğitmelerini istedi.
16 Şubat 2023

2018 yılında Tesla aracıyla kaza yapan mühendis Walter Huang'ın ailesi, Tesla'ya karşı dava açtı ve otomatik sürüş yazılımının hatalı olduğunu iddia etti. Tesla ise sürücünün dikkatsizliğini suçladı. Davada, Elon Musk'ın Tesla'nın otomatik pilot sürüşünün güvenli olduğunu belirttiği 2016 tarihli bir konuşmasının 'deepfake' teknolojisiyle hazırlanmış olabileceği öne sürüldü. Yargıç, Tesla'nın savunmasını yetersiz buldu ve Musk'ın sorgulanmasına karar verdi.
27 Nisan 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zeka modellerinin kişisel itibarlar ve verileri riske atıp atmadığını ve tüketici koruma yasalarına uygun olup olmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. FTC, San Francisco merkezli şirketten, yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına dair kayıtları talep etti. Ayrıca, gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler oluşturan ürünlerle ilgili tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını istedi.
13 Temmuz 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, 15 Nisan'dan itibaren Twitter anketlerinde sadece mavi tikli yani onaylanmış hesapların oy kullanabileceğini ve 'Sana Özel' bölümünde bu hesapların önerileceğini duyurdu. Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de satın aldıktan sonra platformda birçok değişiklik yaptı, bunlardan biri mavi tikin paralı hale getirilmesiydi. Musk, bu değişikliklerin bot hesaplarla mücadelede etkili olacağını savunuyor. Ayrıca, hizmet şartlarına uygun ve insan taklidi yapmayan bot hesaplarının doğrulanmasında bir sorun görmediğini belirtti.
28 Mart 2023

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yardımıyla yazılmış bir konuşma gerçekleştirdi. Frederiksen, yapay zekanın yeteneklerinin hem büyüleyici hem de korkutucu olduğunu belirtti ve yapay zekanın toplumu anlamadığımız şekillerde değiştireceğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu'nun çalışanlarına kritik işlerde ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarını kullanmamalarını tavsiye ettiği ve bilim insanlarının yapay zekanın insanlığın yok oluşuna neden olabileceği konusunda uyarıda bulunduğu bilgisi verildi.
2 Haziran 2023

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023

ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Kongre'de bir araya geldi. Toplantıya Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi şirketlerin yöneticileri katıldı. Toplantının amacı, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak olarak belirtildi. Ancak, toplantının kapalı kapılar ardında yapılması eleştirildi.
13 Eylül 2023

Google, Microsoft ile rekabetinde yapay zeka teknolojisini iş uygulamalarına entegre etme kararı aldı. Gmail, Google Dokümanlar, Sheets ve Slaytlar gibi WorkSpace uygulamalarında yapay zeka kullanımını test etmeye başlayacak. Bu entegrasyon, kullanıcılara dokümanlarda beyin fırtınası yapma, e-posta taslakları oluşturma ve sunumlar için otomatik içerik üretme gibi imkanlar sunacak. Şirket, bu ay içinde bazı kullanıcılarla testlere başlayacak ve ilerleyen dönemlerde diğer uygulamalara da yapay zeka özelliklerini ekleyecek.
14 Mart 2023

Samsung, elektronik cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ın yerine Microsoft'un Bing'ini tercih etmeyi düşünüyor. New York Times'ın haberine göre, bu değişiklik Google için yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabilir. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, Samsung henüz kesin bir karar vermedi. Microsoft'un Bing arama motoruna eklediği yapay zeka sohbet yazılımı ChatGPT desteği, Bing'e olan ilgiyi artırıyor ve bu durum hisse senedi piyasalarında da yansımasını buldu.
17 Nisan 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, kişisel hesabından yaptığı açıklamada, doğrudan mesajlaşma (DM) haricinde engelleme özelliğinin kaldırılacağını belirtti. Musk, bu özelliğin hiçbir anlamı olmadığını ifade etti. Ancak sessize alma özelliğinin devam edeceğini de ekledi.
18 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Twitter Blue abonelerinin platformda yer alan reklamlardan elde edilen gelirlerden pay alacaklarını açıkladı. Bu uygulamadan yararlanabilmek için kullanıcıların Twitter Blue abonesi olmaları gerekiyor. Musk daha önce mavi tik satışını başlatmış ve Apple ile yaşadığı vergi sorunları nedeniyle bu satışı ertelemişti. Aralık ayında mavi tik satışını tekrar başlatan Musk, altın ve gri tikleri de piyasaya sürmüştü.
4 Şubat 2023

ABD merkezli Yapay Zeka Güvenlik Merkezi ve alanında önde gelen isimler, yapay zekanın insanlık için varoluşsal riskler taşıdığı konusunda bir bildiri yayımladı. Bildiride, yapay zekanın insanlığın yok oluş riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiği belirtildi. Bildiriye OpenAI CEO'su Sam Altman ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis gibi önemli isimler imza attı. Ancak uzmanlar arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmuş değil ve bazıları yapay zekanın tehlikeli olmadığını savunuyor.
30 Mayıs 2023

Google Mesajlar, kullanıcıların mesaj taslakları hazırlamasına, fikirler üretebilmesine ve eğlenceli sohbetler yapabilmesine olanak tanıyan yeni bir yapay zeka destekli sohbet özelliği, Gemini'yi tanıttı. Gemini, Google'ın ChatGPT'ye alternatif olarak geliştirdiği ve daha önce farklı cihazlarda kullanılan Gemini 1.0 Pro tarafından desteklenen bir yapay zeka robotudur. Bu özellik, kullanıcıların metin oluşturmasının yanı sıra belirli isteklere göre fotoğraflar da oluşturmasına imkan tanıyor. Özellik, bu hafta küçük bir kullanıcı grubu için açık beta olarak sunulacak.
28 Şubat 2024

Elon Musk, Twitter üzerinden yapılacak yenilikleri paylaştı. Bu yenilikler arasında özel mesajlarda (DM) şifreleme sistemi ve sesli/görüntülü sohbet özelliği bulunuyor. Musk, şifreli DM'lerin çok yakında kullanıma sunulacağını ve bu sayede kullanıcıların telefon numaralarını paylaşmadan dünya genelindeki insanlarla iletişim kurabileceğini belirtti.
10 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim