Arjantin'de Parana Nehri'nde demirleyen bir yük gemisi, bir mürettebatta M çiçeği (Mpox) virüsü bulunduğu iddiası üzerine karantinaya alındı. Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta M çiçeği virüsünü küresel acil durum ilan etmişti. Arjantin Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesi taşıyan mürettebatın izole edildiğini ve gemiye yalnızca tıbbi personelin girmesine izin verileceğini açıkladı. Geminin Brezilya'dan yola çıktığı ve Arjantin'e soya yükü almak için geldiği belirtildi.
21 Ağustos 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'na, Diyarbakır'da COVID-19 hastaları üzerinde 'Türk ışını' adı verilen bir tedavi yöntemiyle ilgili iddiaları sordu. TTB, bu çalışmanın neden Ankara yerine Diyarbakır'da yapıldığını ve etik kurallara uyulup uyulmadığını sorguladı. Ayrıca, klinik öncesi ve klinik araştırma aşamalarının nasıl gerçekleştirildiği, gönüllülerden onam alınıp alınmadığı ve araştırma sonuçlarının bilimsel kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmadığı gibi sorular yöneltti. TTB, bu soruları yazılı olarak da bakanlığa iletti.
10 Temmuz 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere Afrika'da M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlatılıyor. Avrupa Birliği, ABD, Japonya ve biyoteknoloji şirketi Bavyera Nordic'in aşı tedarikine ilişkin taahhütlerinin ardından, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi kısa sürede aşı dozlarına ulaşacaklarını açıkladı. Afrika'da bu yıl yaklaşık 19 bin M çiçeği vakası tespit edildi ve çoğu KDC'de görüldü. Avrupa Birliği, Afrika ülkelerine 200 bin doz aşı bağışlarken, Fransa 100 bin doz aşı sözü verdi.
21 Ağustos 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide tespit edildiğini duyurdu. Koca, bu varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve durumun endişe konusu olmadığını belirtti. Bu, Türkiye'de Eris varyantının görüldüğü ilk vakalar oldu.
15 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmaktan çıktığını duyurdu. Salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiği rapor edilmiş olmasına rağmen, Ghebreyesus aşılama ve bağışıklık artışı sayesinde salgının düşüş trendinde olduğunu ve birçok ülkenin Covid-19 öncesi hayata döndüğünü belirtti. Ancak, Covid-19'un hala küresel bir sağlık tehdidi olarak devam ettiğini ve yeni varyantların ortaya çıkma riskinin sürdüğünü vurguladı. DSÖ'nün bu kararı dikkatli bir şekilde analiz ederek aldığını ve gerekirse yeni bir acil durum komitesi toplanabileceğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

Türkiye'deki deprem felaketinin ardından barınma, su ve tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanamaması, kolera, tifo ve dizanteri gibi ciddi enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskini artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her şeyin kontrol altında olduğunu belirtirken, uzmanlar yeterli önlemlerin alınmadığını ve salgın hastalıkların erken tespiti için gerekli altyapının kurulması gerektiğini vurguluyor. Türk Tabipleri Birliği üyeleri, devlet tarafından kurulan çadırkentlerin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve insanların zor şartlar altında yaşamaya çalıştığını ifade ediyor.
19 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş deprem bölgesinde akut bağırsak enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskine dikkat çekiyorlar. Koca, bir suçiçeği vakası tespit edildiğini ve grip gibi diğer hastalıklarda salgın oluşturacak bir durumun olmadığını ifade etti. Ayrıca, bölgede barınma, tuvalet ve su sıkıntısının devam ettiği bilgisi verildi.
19 Şubat 2023

Dünya Tabipler Birliği Konsey Başkanı Dr. Frank Montgomery, Türk Tabipleri Birliği'ne yönelik suçlamaların durdurulmasını talep eden bir mektup gönderdi. Mektup, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan davanın ikinci duruşması öncesinde yazıldı. Montgomery, TTB'nin kamusal sağlık çıkarlarını koruduğunu ve DTB'nin güvenilir bir üyesi olduğunu belirtti. Ayrıca, TTB'ye yönelik baskıların toplum sağlığına zarar verdiğini ve Türkiye'nin tıp mesleği temsilcileriyle yapıcı ilişkiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
1 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'Kraken' adı verilen ve şu ana kadar saptanmış en bulaşıcı Covid-19 varyantı olan XBB.1.5, dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın bu varyantın ülkede olup olmadığına dair bilgi paylaşmadığı ve DSÖ'ye altı aydır veri göndermediği belirtiliyor. Uzmanlar, Türkiye'de varyant takibinin yeterince yapılmadığından şüphe ediyorlar. Ayrıca, Türkiye'de Covid-19 ile ilgili güncel verilerin paylaşılmadığı ve aşı önerilerinin güncellenmediği ifade ediliyor.
27 Ocak 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı profesörü Kayıhan Pala, Türkiye'de kızamık vakalarındaki olağanüstü artışa dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sorumluluk almaya çağırdı. Pala, TBMM'ye sunduğu önergede vakaların yaş dağılımı, aşı durumları ve alınan önlemler hakkında sorular yöneltti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk iki ayında 343 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi. Kızamık, aşı ile önlenebilen ve özellikle aşılanmamış bireyler için risk taşıyan bir hastalıktır.
15 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay'da, depremin üzerinden üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen içme suyu ihtiyacının hala giderilmediğini belirtti. TTB, Sağlık Bakanlığı'nın kendi numunelerinden elde ettiği su analiz verilerini 26 gündür paylaşmadığını ifade ederek, verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını ve mevcut belirsizliğin giderilmesini talep etti.
8 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla ilgili son sekiz haftada 170 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamların sadece rapor edilenler olduğunu ve gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti. DSÖ'nün Covid-19 Acil Durum Komitesi'nin, salgının halen küresel bir acil durum teşkil edip etmediğini tartışmak üzere toplanacağını duyurdu. Ghebreyesus, aşılamada yaşanan eksiklikler ve sağlık sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle virüsün öldürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.
25 Ocak 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, tütün kullanımının adı konulmamış bir pandemi olduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 8.2 milyon, Türkiye'de ise 80 bin-100 bin insan tütün ve tütün ürünlerine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sigara bağımlılığı, hem biyolojik hem de psikososyal bağımlılık yaparak insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Sigara bırakma tedavileri, kısa hekim müdahalesi ve yoğunlaştırılmış tedavi olarak iki aşamada uygulanıyor ve devlet bazı ilaçları ücretsiz karşılıyor.
15 Eylül 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış olmadığını, ancak kısmi bir artış tespit ettiklerini belirtti. Uyuz hastalığı, bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olup, son yıllarda Türkiye'de görülme oranı artmıştır. Bakan Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını, deprem bölgesinde ise bu artışın yaklaşık yüzde 13 oranında olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Covid-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eris varyantına karşı etkili aşılar için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. TTB ayrıca, halk sağlığı önlemlerinin sürdürülmesinin önemini hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarıyla ilgili açıklaması tepkilere yol açtı.
30 Eylül 2023

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki aile sağlığı merkezlerine yeterli miktarda tetanos ve hepatit B aşıları gönderemiyor. Yaklaşık altı aydır süren bu sıkıntı nedeniyle, Türk Tabipleri Birliği (TTB) aşı tedarik ve dağıtımındaki sorunların toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor ve Sağlık Bakanlığı'na politika üretme çağrısında bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişte aşı üretimi yapabilen bir ülke olduğu, ancak zamanla dışa bağımlı hale geldiği ve bu durumun Covid-19 pandemisi sırasında daha da belirginleştiği ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşı tedarikindeki yetersizliği ve bu konuda bir açıklama yapmaması eleştiriliyor.
26 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023
İşaretlediklerim