1888 yılından beri yayın hayatını sürdüren National Geographic dergisi, Aralık 2023 tarihli sayısıyla basılı yayınlarına son verme kararı aldı. Bundan sonra sadece abonelere özel olarak basılacak olan dergi, dijital yayıncılığa odaklanacak. Nisan ayında maliyetleri düşürmek amacıyla 19 editör işten çıkarılmıştı. Dergi sözcüsü, yapılan değişikliklerin içerik kalitesini etkilemeyeceğini ifade ederken, işten çıkarılan bir eski çalışan, tam zamanlı personelin yerini serbest yazarların alacağını belirtti.
24 Aralık 2023

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023

Çikolata üreticisi Patiswiss'in CEO'su Elif Aslı Yıldız, şirketin halka arzını yakında açıklayacaklarını belirtti. Halka arz için hazır olduklarını ve bunun yakın zamanda duyurulacağını ifade etti. Ancak halka arzın ne zaman duyurulacağına dair bir tarih paylaşılmadı.
9 Ekim 2023

Aralık 2020'de yayın hayatına başlayan yerli dijital yayın platformu GAİN, inşaat ve gayrimenkul başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Rams Türkiye Grubu'na satıldı. GAİN'in kurucusu Gözde Akpınar, satışın Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, platformun global bir marka olma hedefine vurgu yaptı. Akpınar, 1 Haziran'a kadar yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edeceğini ve GAİN'in yenilikçi içerik üretimine devam edeceğini belirtti. Rams Türkiye, bu satın alma ile mevcut iş kollarına medya sektörünü de eklemiş oldu.
25 Nisan 2023

Yeniçağ gazetesi, doların 15 gün sonra 40 lira olacağını iddia eden bir haber yayınladı. Bu haber, yetkililer ve İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı. Haberin yayınlanmasının ardından Yeniçağ, haberin başlığını ve içeriğini değiştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeniçağ gazetesinin yöneticileri ve haberin kaynağı olarak gösterilen 'paradurumu.com' internet sitesinin sorumluları hakkında 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu kapsamında suç duyurusunda bulundu.
18 Mart 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, bir polis amirinin 1 Mayıs kutlamaları sırasında gazetecilere yönelik 'Basını süpür' ifadesini kullanmasını ele aldı. Vali Gül, Basın Konseyi tarafından düzenlenen bir törende bu ifadenin maksadını aşmış olabileceğini belirterek, eğer böyle bir söz söylendi ise yanlış olduğunu kabul edip özür diledi. Olay, Taksim Meydanı'nda kutlamalar sırasında yaşanmış ve polis müdahalesi tepki çekmişti.
2 Mayıs 2024

Koç Holding, Yapı Kredi Bankası'ndaki paylarının satışıyla ilgili olarak yapılan ön görüşmelerin sonuca ulaşamaması nedeniyle sonlandırıldığını açıkladı. Bu açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen bir bildiri ile duyuruldu. Koç Holding, daha önce basın-yayın organlarında çıkan haberler üzerine bu görüşmeleri yaptığını belirtmişti.
31 Mayıs 2024

Koç Holding, Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Holding, bankadaki pay satışlarında son aşamaya gelindiği iddialarının doğru olmadığını ve benzer nitelikte ön görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, somut bir gelişme olması halinde yatırımcılarla paylaşılacağı vurgulandı. Şirket, yapılan açıklamaların Sermaye Piyasası Kurulu'nun yürürlükteki düzenlemelerine uygun olduğunu ifade etti.
22 Mayıs 2024

Fatih Altaylı, Futbol Federasyonu'nun iptal ettiğini açıkladığı naklen yayın ihalesini bir gün sonra BeIN Sports'a vermesini eleştirdi. İhale iptal edildikten sonra BeIN Sports'un teklifini 115 milyon eurodan 168 milyon euroya çıkardığı ve bu şekilde ihaleyi aldığı belirtildi. İşlemin şeffaflıkten uzak olduğu, ödemenin hangi para birimi üzerinden yapılacağının belirsizliği ve geçmişteki karışık hesaplamaların bu kez tekrarlanmayacağına dair bilgiler paylaşıldı.
4 Mart 2024

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, belediyenin 11 milyar TL borcu olduğunu ve dört yıllık sürede kullanılan 2 milyar TL kredinin geri ödemesinin 8 milyar TL olduğunu açıkladı. Eski Başkan Osman Zolan, kredinin GES projesi için kullanıldığını savundu. Çavuşoğlu, seçim döneminde basılan ve başkanın reklamının yapıldığı bir çocuk dergisi örneğini göstererek, reklam ve harcamalar konusunda eleştirilerde bulundu. Dergi için 696 bin TL ödeme yapıldığı ve bu işlemin doğrudan alım yoluyla gerçekleştiği belirtildi.
20 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, sürekli basın kartı için gerekli olan 18 yıllık mesleki hizmette serbest basın kartı taşınan dönemlere ait toplam sürenin en fazla 24 ayı dikkate alınacak. Ayrıca, TRT ve Anadolu Ajansı'nda haber alanında çalışmayan kişilere basın kartı verilmeyecek. Anadolu Ajansı'nda basın kartı alabilecek unvanlar detaylı bir şekilde listelendi. Bu değişiklikler, basın kartı başvurularında ve iptallerinde İletişim Başkanlığı'nın yetkilerini de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve şirkete 346 milyon 911 bin 505 lira idari para cezası verdi. Soruşturma, Nestle'ın distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemesi ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirmesi nedeniyle rekabet kanununu ihlal ettiği iddiası üzerine yapıldı. Kurum, yapılan incelemeler sonucunda şirketin kanunu ihlal ettiğine karar vererek cezai işlem uyguladı.
21 Şubat 2024

Patiswiss adlı şirkette, daha önce bir iletişim krizi nedeniyle eleştirilen eski CEO Elif Aslı Yıldız'ın yerine eşi Ali Sinan Tunaoğlu yönetim kurulu başkanı olarak atandı. Bu değişiklik 23 Nisan 2024 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında kararlaştırıldı ve Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan sürecinde. Elif Aslı Yıldız, bir müşterinin küflü çikolata paylaşımına verdiği tepki ve sahte yüksek lisans iddiaları nedeniyle istifa etmişti.
24 Nisan 2024

Patiswiss Türkiye'de yönetim kurulu başkanı Ali Eyüboğlu'nun istifası ve yerine Ali Sinan Tunaoğlu'nun CEO olarak atanması, şirket içindeki eşler arası görev değişimini gündeme getirdi. İsviçreli çikolata markası Patiswiss AG, Türkiye'deki Patiswiss ile herhangi bir bağlantılarının olmadığını ve hatta marka hırsızlığı nedeniyle dava açtıklarını belirtti. Sosyal medyada, Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yükselişinin arkasında kişisel ilişkilerin olduğu iddiaları da tartışma konusu oldu.
25 Nisan 2024

Son dönemde ekmeğin dolapta mı yoksa dışarıda mı saklanması gerektiği konusunda büyük bir tartışma yaşanıyor. The Great British Bake Off’un yıldızı Paul Hollywood, ekmeğin buzdolabında saklanmasının bayatlamayı hızlandırdığını ve kendisinin ekmeğini kahverengi bir kese kağıdında mutfak tezgahında sakladığını belirtti. Ancak birçok kişi, ekmeğin küflenmemesi için buzdolabında saklanması gerektiğini savunuyor. Tartışma, uzmanların farklı görüşleri nedeniyle sonlanmış değil.
20 Temmuz 2024
İşaretlediklerim