Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran'da düzenlenecek olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 26 Şubat'a kadar üç milyonun üzerinde aday başvurdu. Geç başvurular 5-7 Mart tarihleri arasında alınacak ve bu başvurular için ücret yüzde 50 daha fazla olacak. Geçen sene YKS'ye 3 milyon 498 bin 18 aday başvurmuştu. Aday sayısının netleşmesi için geç başvuruların tamamlanması bekleniyor.
1 Mart 2024

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, GSB burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçlarının e-devlet üzerinden erişime açıldığını bildirdi. Bakan Bak, öğrencilere 19 Kasım saat 23:59'a kadar e-devlet üzerinden taahhütnamelerini onaylamaları gerektiğini hatırlattı. Sonuçların duyurusu Bakan'ın Twitter hesabı üzerinden yapıldı.
13 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Ankara'da yaşayan görme engelli 8. sınıf öğrencisi Yağmur Büyükurvay, LGS sınavında yanlış kitapçık verilmesi nedeniyle hak kaybına uğradı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kılavuzuna göre, hiç görmeyen öğrencilere, şekil, grafik ve resim içeren sorular yerine betimlemeli soruların yer aldığı kitapçık verilmesi gerekiyor. Ancak Büyükurvay'a yanlış kitapçık verildi ve bu durum sınav performansını olumsuz etkiledi. Ailesi, durumu Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdi ancak sorunun çözülmesi için dava açmaları gerektiği söylendi. Aile, durumun düzeltilmesi için dava açtı.
30 Temmuz 2023

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, teknik öğretmenlerin tamamlama programlarına katılım şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tamamlama programına girebilmek için adayların ALES sayısal puan türünden en az 75 puan almaları gerekecek. Bu maddenin yayım tarihinden önce bir tamamlama programına yerleşmiş veya mezun olmuş adaylar, yeniden başvuru yapamayacak.
9 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mülakata girecek öğretmen adayları için alan bazlı taban puanlarını açıkladı. 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacak ve KPSS’de ilgili puan türüne göre en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday mülakata alınacak. Öğretmen ataması için başvuru tarihleri de belli oldu.
10 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) katılacak öğrenciler ve öğretim görevlilerinin, sınav belgelerini göstermeleri halinde, entegrasyona dahil toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanabileceklerini duyurdu. Bu uygulama, sınav günü gerçekleşecek.
15 Temmuz 2023

Üniversiteye daha iyi hazırlanmak isteyen lise 11 ve 12'nci sınıf öğrencileri açık öğretime geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, 2006-2007'de açık öğretimde 566 bin 967 öğrenci okurken, bu sayı 2021-2022'de 1 milyon 738 bin 198'e yükseldi. Ayrıca, çalışmak zorunda kalan ve sigortası olmayan birçok çocuk da açık öğretimde okuyor.
13 Ağustos 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için ikinci geç başvuru süreci 25 Mart'ta başladı ve 28 Mart'a kadar devam edecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya başvuru merkezleri üzerinden yapabilecek. Daha önce yapılan başvurular geçerli olacak. Bu sürecin, yurt dışındaki üniversitelere kayıt olmak isteyen Türk öğrencilere yönelik YKS şartı nedeniyle getirildiği belirtildi.
25 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular, bugün saat 23:59'da sona eriyor. Başvurular, 1 Şubat'ta başlamıştı ve adaylar, başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yapabiliyorlar.
26 Şubat 2024

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisans ve lisansüstü öğrencilere verilen burs miktarlarında artış yaptığını duyurdu. Doktora bursu çalışan öğrenciler için 910 TL'den 2.500 TL'ye, çalışmayanlar için ise 3.825 TL'den 7.500 TL'ye yükseltildi. Lisans destek bursu 1.000 TL'den 1.875 TL'ye, TEBİP-Lisans bursu 1.500 TL'den 2.000 TL'ye, yüksek lisans bursu 2.300 TL'den 3.500 TL'ye, doktora bursu ise 3.500 TL'den 6.000 TL'ye çıkarıldı.
4 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ve öğrencilerin barınma durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmamasına karar verdi. Bu karar, YÖK'ün 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alındı. Daha önce, birçok üniversitenin dönem sonu sınavları ikinci tur seçim dönemine denk gelmekteydi ve öğrenciler ile bazı siyasi partiler sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu.
18 Mayıs 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ÖSYM'nin sitesinde açıklandığını duyurdu. Tercihlerin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacağını belirtti. Sınavda herhangi bir soru iptali veya cevap seçeneği değişikliği olmadığını, dolayısıyla sorunsuz bir YKS sürecinin tamamlandığını ifade etti.
20 Temmuz 2023

8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) toplam 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Sınavın birinci oturumu olan TYT'ye bu adayların tamamı, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, üçüncü oturumu YDT'ye ise toplam 228 bin 814 aday katılacak. Başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ü kadın, 1 milyon 455 bin 961'i erkek olup, en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Adayların büyük bir kısmı 17-23 yaş aralığında olup, 50 yaş ve üzeri aday sayısı 26 bin 331.
12 Mart 2024

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim