Taha Akyol, iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bireysel başvurular üzerine insan hakları ihlallerini denetleme yetkisini daraltma hazırlığında olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikle, adil yargılanma hakkı, etkin soruşturma eksikliği ve delillerin geçersizliği gibi gerekçelerle AYM'nin inceleme yapamayacağını ifade ediyor. Akyol, bu durumun Türkiye'nin hukuk devleti puanını düşüreceğini ve yalnızca yanlış kararı veren mahkemeyi değil, onaylayan Yargıtay'ı ve uygulayan Meclis'i de bağlayan AYM kararlarının önemini vurguluyor.
11 Şubat 2024

Avukatlık mesleğindeki reklam yasağına ilişkin yönetmelik değiştirildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelere göre, avukatlar çevrimiçi platformlarda reklam veremeyecek ve reklam yasağını delenler hakkında re’sen soruşturma başlatılacak. Ayrıca, avukatların mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunmaları yasaklandı. Bu düzenlemeler, avukatların mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınmalarını amaçlıyor.
9 Ağustos 2024

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, iktidarın değişmesi halinde yargı ikliminin de kısa sürede değişeceğini ifade etti. Kavala, kendi davasını ve benzer durumdaki diğer davaları 'gösteri davası' olarak nitelendirdi ve yargı sürecinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini, bağımsız yargıçların etkisinin sınırlı kaldığını dile getirdi. Ayrıca, seçim sonrası iktidar değişikliğiyle hukuk sistemindeki bozulmaların düzeleceğini ve Gezi davası kararlarının yeniden görüleceğini öngördü.
25 Nisan 2023

Google, ABD'de 2020 yılında açılan ve şirketi özel modda gezinirken bile kullanıcı verilerini toplayarak gizlilik ihlali yapmakla suçlayan toplu dava kapsamında milyarlarca özel tarama verisi kaydını silmeyi kabul etti. Anlaşma, Google'a kullanıcıları takip etme yetkisinde bazı kısıtlamalar getiriyor ve şirketin bu verileri silme işlemi global olarak uygulanacak. Google, herhangi bir tazminat ödemeyeceğini ve eski teknik verileri silmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.
3 Nisan 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

YSK Başkanı Ahmet Yener, yurt içindeki veri girişinin yüzde 47,08, yurt dışındaki veri girişinin ise yüzde 12,60 seviyesinde olduğunu belirtti. Yener, YSK'nın veri girişinde herhangi bir aksama ya da gecikme olmadığını ve verilerin anlık olarak siyasi partilerle paylaşıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Sosyal medya platformu Twitter, gizlilik politikasını güncelleyerek kullanıcıların çalışma geçmişi ve biyometrik verilerini toplama kararı aldı. Şirket, bu bilgilerin güvenlik, emniyet ve kimlik saptama amacıyla toplanıp kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, kullanıcıların meslekleri ve eğitim geçmişine ilişkin daha fazla bilgi toplamayı amaçladığı bildirildi. Bu bilgilerin, kullanıcılara potansiyel işler önermek, bir işe başvurulduğunda potansiyel işverenlerle paylaşmak, işverenlerin potansiyel adayları bulmasını sağlamak ve kullanıcılara daha alakalı reklamlar göstermek için toplanıp kullanılabileceği belirtildi.
1 Eylül 2023

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

TBMM Genel Kurulu, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini onayladı. Yeni düzenlemelerle, yargı süreçleri hızlandırılıyor, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek ve keşif ile bilirkişi raporları için süreler kısaltılıyor. İstanbul'da 'yarısı bizden' kampanyası ile dönüşümü hızlandırmak amacıyla mali yardım sağlanacak ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı riskli yapıların yıkımında yetkili olacak. Ayrıca, yapıların tahliyesi engellenirse kolluk kuvvetleri tarafından tahliye işlemi gerçekleştirilecek.
8 Kasım 2023

Son zamanlarda eğitim sisteminde yapılan değişiklikler, dini derslerin zorunlu hale getirilmesi, vakıf ve derneklerin eğitim alanında daha fazla yer alması, vergi muafiyeti ve kamu kaynaklarının tarikat yurtlarına aktarılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, müfredat değişikliği ve MEB'in sosyal sorumluluk programı uygulama yönergesi gibi adımlar atıldı. Bu değişiklikler, eğitimdeki yönelimlerin ve kaynakların kullanımının değiştiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Hollanda merkezli VPN servisi Surfshark, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'de 974 bin 225 kişisel veri ihlali yaşandığını açıkladı. Bu rakam, Türkiye'de yaşayan insan sayısından daha fazla ihlal olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2004-2024 yılları arasında toplam 107 milyon 138 bin 741 kişisel veri ihlali gerçekleşti. Türkiye, veri sızıntısına en çok maruz kalan 19'uncu ülke olarak belirlendi.
8 Temmuz 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), AKP ile ittifak görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik talebi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından kabul edilemez bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise talebe olumlu yaklaştı. Bu durum, AKP içindeki Whatsapp gruplarında tartışmalara ve Yanık'a yönelik eleştirilere neden oldu. Parti genel merkezi, seçim sürecinde dikkatli bir dil kullanılması yönünde uyarılarda bulunarak tansiyonu düşürmeye çalıştı.
14 Mart 2023

Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında, kur farkı ödemeleri Hazine ve Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Yeni bir torba yasa ile bu yükün tamamının Merkez Bankası'na devredilmesi planlanıyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu durumun bütçeye olan yükü sınırlamayı hedeflediğini ancak enflasyonla sonuçlanabileceğini belirtti. Ağaoğlu, devletin bu harcamaları vergi artışı veya borçlanma yoluyla karşılamak zorunda kalabileceğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) ani bir şekilde sonlandırılmasının planlanmadığını, bunun yerine aşamalı bir geçiş yapılacağını ve bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, KKM'nin yıl sonunda sona ermeyebileceğini ve bu durumun şartlarının tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası cinsi tasarruf enstrümanlarını cazip hale getirerek döviz tasarruflarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, serbest çalışan hekimlerin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etme koşulları değiştirildi. Yeni düzenleme, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlayan eski yönetmelikteki bazı maddeleri esnetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yapılan değişikliklerin temel sorunu çözmediğini belirtti. Hekimler, yönetmelik değişikliklerini protesto etmek için 8 Ocak'ta İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek.
7 Ocak 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023
İşaretlediklerim