Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

Türkiye'nin dış ticaret açığı Mart 2023'te 8,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak-Mart dönemi toplamında 34,9 milyar dolarlık bir açık verdi. Bu rakamlar, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek çeyreklik dış ticaret açığı olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı verilere göre, Mart ayında ihracat yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 4,2 artışla 32,2 milyar dolar oldu. Ocak-Mart döneminde ise ihracat yüzde 2,5 artarak 61,6 milyar dolar, ithalat yüzde 11,4 artarak 96,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
4 Nisan 2023

Alman otomotiv üreticisi Porsche, yılın ocak-eylül döneminde karını yüzde 9 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltti. Şirketin satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 30,1 milyar avroya çıktı. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yüksek talep, Çin'deki satış kaybını telafi etti. Şirketin tamamen elektrikli Taycan spor otomobilinin teslimatları da yüzde 11 artarak 27 bin 885 adede ulaştı.
25 Ekim 2023

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Çip üreticisi Nvidia, beklentileri aşan bir bilanço açıklaması ve yapay zeka sektöründe kullanılan çiplerin arzının artırılacağına dair açıklamaların ardından hisse değerinde yüzde 28'lik bir artış yaşadı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin çok yüksek olduğunu ve ek siparişler verildiğini belirtti. Ayrıca, Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler sonucunda Nvidia'nın borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 950 milyar doların üzerine çıktı ve şirket, dünyanın en değerli yonga üreticisi ve Wall Street'in en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.
25 Mayıs 2023

Yeni sızan bilgilere göre Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine 2 terabayt (TB) depolama seçeneği eklemeyi planlıyor. Şu anda mevcut maksimum depolama kapasitesi 1 TB. Bu artış, özellikle fotoğraf, video ve uygulamalar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar için yararlı olacak. Ayrıca bu özellik, şirketin ProRes video uygulamasını kullanmak isteyenlerin de işini kolaylaştıracak. Diğer yandan yeni cihazların daha ince çerçeveli olması ve kamerada iyileştirmeler bekleniyor.
9 Ağustos 2023

ABD'de bankacılık krizi yaşayan First Republic Bank, 2023'ün ilk çeyreğinde gelirlerinin yüzde 13,4 ve net karının yüzde 32,9 azaldığını açıkladı. Bankanın mevduatları yıllık bazda yüzde 35,5, geçen yıl sonuna göre ise yüzde 40,8 düşüş gösterdi. Banka, mevduat faaliyetlerinin 27 Mart haftasından itibaren istikrar kazandığını ve 21 Nisan'a kadar sabit kaldığını belirtti. Mart ayında yaşanan banka iflasları sonrası benzeri görülmemiş mevduat çıkışları yaşandığı ve bankanın likidite sağlamak için harekete geçtiği ifade edildi.
25 Nisan 2023

Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamalar sayesinde 9,3 milyon yeni abone kazanarak toplam abone sayısını 269,6 milyona yükseltti. Bu hamle, şirketin üç aylık karını bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkararak 2,3 milyar dolara ulaştırdı. Netflix, 2020'de yaşanan net müşteri kaybının ardından ücretli paylaşım sistemini devreye almış ve bu sistemle hesapların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesi için ek ücret talep etmeye başlamıştı. Şirket, abone sayılarını artık raporlamayacağını duyurdu.
19 Nisan 2024

Apple'ın 1990'larda bazı çalışanları için yaptırdığı ve bir konferansta dağıttığı, üzerinde eski gökkuşağı renkli logosu bulunan ayakkabılar, Sotheby's müzayede evinde satışa çıkarıldı. Ayakkabının başlangıç fiyatı 50 bin dolar olarak belirlendi. Bu, Apple'ın geçmişte ürettiği ve dağıttığı hatıra eşyaların yüksek fiyatlarla satılmasına bir örnektir.
26 Temmuz 2023

ABD'de nisan ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 4,9 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin altında kaldı. Beklenti yüzde 5 seviyesindeydi. Aylık bazda ise enflasyon oranı beklentilere paralel yüzde 0,4 oldu. Bu enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Bitcoin değeri yaklaşık yüzde 1,5 artarak 28 bin 120 dolara yükseldi.
10 Mayıs 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, 2021 yılının ilk çeyreğine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 büyüme kaydetti. Bu oran, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışı temsil ediyor. Piyasa beklentisi, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1,4 büyümesi yönündeydi.
29 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Ocak 2023'teki ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artarak 19,4 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 20,7 artışla 33,6 milyar dolara ulaştı. Bu artışlar sonucunda dış ticaret açığı yüzde 38,4 oranında artış gösterdi ve 14 milyar 237 milyon dolar olarak kaydedildi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak 2022'de yüzde 63 iken, Ocak 2023'te yüzde 57,6'ya düştü.
27 Şubat 2023

Apple, 'Karma Gerçeklik' adını verdiği yeni VR gözlüğünü Haziran ayında piyasaya çıkaracağını duyurdu. Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre, gözlük spor karşılaşmalarını izleme, film ve video izleme, çeşitli Apple uygulamalarını kullanma, oyun oynama ve fotoğraf çekme gibi özelliklere sahip olacak. VR gözlüğünün iOS platformunu temel alması bekleniyor ve bu sayede iPhone, iPad ve Mac'lerle uyumlu olacak. Ayrıca ana ekran arayüzünün iPad'e benzeyeceği ve Wi-Fi, Bluetooth gibi bağlantı özellikleri ile parmak izi ve göz tarama sensörlerine sahip olacağı belirtiliyor.
19 Nisan 2023

IMF-Dünya Bankası Bahar dönemi toplantısında sunulan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2030 yılına kadar küresel ekonominin yıllık ortalama %2.8 büyüyeceğini öngörüyor, bu oran tarihsel ortalamaların altında. Raporda, teknolojik atılımların ve iyi yönetimin toplam faktör verimliliğine yeterince katkı sağlayamadığı belirtiliyor. 2024 ve 2025 yılları için küresel ve bölgesel büyüme oranları ile enflasyon tahminleri de raporda yer alıyor. Özellikle Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminleri dikkat çekici.
23 Nisan 2024

Apple, yeni nesil dizüstü bilgisayar işlemcisi 'M3 Max' çipini test etmeye başladı. Bu çip, 16 ana işlemci çekirdeği ve 40 grafik çekirdeği içeriyor. Ayrıca, video düzenleme gibi zorlu işlemleri gerçekleştirebilen 12 yüksek performanslı çekirdek ve internette gezinme gibi daha az yoğun uygulamalar için dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. Apple, önümüzdeki yıl bu çipi kullanarak 'şimdiye kadarki en güçlü' MacBook Pro'yu piyasaya sürmeyi hedefliyor.
8 Ağustos 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Apple, 10 ila 17 bin dolar arasında değere sahip 18 ayar altın Apple Watch'a desteğini çekti. Teknoloji sitesi The Verge'ün aktardığına göre Apple, altın Apple Watch dahil olmak üzere tüm birinci nesil Apple Watch modellerini 'modası geçmiş' olarak listeledi. Bu, Apple'ın bu ürünlerden yazılım, onarım, değişim ve yedek parça desteğini çektiği anlamına geliyor. Altın Apple Watch, Apple'ın lüks saat pazarıyla rekabet etmeye yönelik ilk girişimiydi.
3 Ekim 2023

Tesla hisseleri, zayıf talep ve lojistik sorunları nedeniyle yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşle birlikte, Tesla'nın piyasa değeri geçen yılki 1 trilyon dolarlık seviyesinden yüzde 65 gerileyerek Ford'un seviyesine indi. Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra Tesla'ya daha az zaman ayırdığı için hisselerde düşüş yaşandı ve Musk, net varlığından 200 milyar dolar kaybederek dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. Tesla ayrıca işten çıkarmalar ve işe alımların durdurulduğunu duyurdu.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim