Dokuz Avrupa Birliği ülkesi, Elon Musk'ın sahibi olduğu X'i, kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığı iddiasıyla şikayet etti. Viyana merkezli bir sivil veri güvenliği kuruluşu, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve Polonya'nın X'i şikayet ettiğini duyurdu. Şirket, X'in yapay zeka şirketi xAl'un Avrupa'da 60 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde kullandığını belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun geçen hafta X'e karşı yasal süreç başlattığı ve GDPR'yi tam olarak uygulama konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi.
12 Ağustos 2024

Avustralyalı yazılımcı Craig Wright, kendisinin Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ediyor ve bu iddiasını kanıtlamak üzere Londra'da dava süreci başladı. Wright, geçmişte Bitcoin'in yaratıcısı olmadığını iddia edenlere karşı birçok dava açmıştı, ancak bu sefer kendisinin iddialarını ispatlaması gerekiyor. Crypto Open Patent Alliance (COPA) adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş, Wright'a iddialarını kanıtlaması için dava açtı. Duruşmanın mart ayı ortasına kadar sürmesi bekleniyor ve COPA, Wright'ın Satoshi Nakamoto olmadığına dair karar verilmesini talep ediyor.
6 Şubat 2024

Ticketmaster’ın sahibi Live Nation, ShinyHunters adlı hacker grubunun 560 milyon müşterinin kişisel verilerini çaldığını doğruladı. Çalınan veriler arasında kullanıcıların isimleri, adresleri, telefon numaraları ve kısmi kredi kartı bilgileri bulunuyor. Hacker grup, verileri satmamak için 500 bin dolar fidye talep ediyor. Şirket, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na durumu bildirdi ve soruşturma başlattı. Avustralya hükümeti ve FBI da olaya müdahil oldu.
1 Haziran 2024

Elon Musk, California Valisi Gavin Newsom’ın politikalarına sinirlenerek SpaceX ve X’in merkezlerini Texas’a taşıyacağını açıkladı. Newsom, eyaletteki öğretmenlerin, çocuğun izni olmadan cinsel yönelimini aileleriyle paylaşmasını yasaklayan bir yasayı imzalamıştı. Musk, bu tür yasaların eyaletteki aile ve şirketleri tehdit ettiğini öne sürdü. X CEO’su Linda Yaccarino, çalışanlarına gönderdiği e-postada San Francisco’daki merkez ofisin kapanacağını ve çalışanların San Jose’deki mevcut ofislere taşınacağını duyurdu.
6 Ağustos 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in yöneticilerinden Nadeem Anjarwalla, Nijerya'da gözaltından kaçtı. Nijerya Ulusal Güvenlik Danışmanı Ofisi, Anjarwalla'nın sahte bir pasaport kullanarak ülkeden kaçtığını açıkladı. Nijerya hükümeti, Binance hakkında yasa dışı para transferi ve yerel para birimi nairadaki değer kaybını durdurma çabaları kapsamında soruşturma yürütüyordu ve Anjarwalla'nın 4 Nisan'da mahkemeye çıkarılması bekleniyordu. Ayrıca, Binance geçen ay Nijerya'da erişim engeliyle karşılaşmış ve vergi kaçırma suçlamalarıyla yüzleşmişti.
26 Mart 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

AnaGold şirketinin patronu, köylülere 130 bin lira ödeme yaparak ve onları ABD'ye gezilere götürerek, gelecekte şirket aleyhine herhangi bir açıklama yapmamaları, hak iddia etmemeleri veya dava açmamaları konusunda bir anlaşma imzalatmış. Bu anlaşma, köylülerin şirketin neden olduğu olası zararlara karşı haklarını kullanmalarını engelliyor. Yazıda, bu anlaşmanın geçersiz kılınması ve köylülerin haklarını geri alabilmeleri için hukuki mücadele başlatılması gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesiyle seçmenleri arayan Steven Kramer adlı kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Kramer, sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’e 6 milyon dolar ceza verirken, aramaları yaptığı Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi. Kramer’in ayrıca 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle 13 suçtan yargılanması istendi.
24 Mayıs 2024

ABD merkezli petrol şirketi Marathon Oil, North Dakota'daki faaliyetlerinde 'Temiz Hava Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle 241 milyon 500 bin dolar ceza ödeyecek. Bu cezanın 64 milyon 500 bin doları doğrudan ödeme, 177 milyon doları ise zorunlu yatırım olarak belirlendi. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın çevre denetimlerini sıkılaştırma politikasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. EPA yetkilisi David Uhlmann, bu kararın çevreyi kirleten kuruluşların sorumlu tutulacağını açıkça gösterdiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024

ABD'de teknoloji şirketleri, yapay zeka için veri merkezlerini doğrudan nükleer santrallere bağlamak istiyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını artırdığını açıklamıştı. Maryland eyaletindeki Constellation Energy, birçok teknoloji şirketinin bu konuda ilgi gösterdiğini belirtti. Ancak, nükleer santrallere yakın konumlandırılmış veri merkezleri tartışmalara yol açıyor ve Federal Enerji Düzenleme Komisyonu (FERC) bu konuyu tartışmak için bir konferans düzenleyecek.
11 Ağustos 2024

Jeffrey Epstein'ın fuhuş ağı mağdurları, FBI'ı 1996'dan beri Epstein'ın yasa dışı faaliyetlerinden haberdar olmasına rağmen herhangi bir adım atmamakla suçlayarak dava açtı. Davacılar, FBI'ın ihmalinin kendilerinin fuhuş ticaretine maruz kalmasına, tehdit edilmesine ve cinsel istismara uğramasına yol açtığını iddia ediyor. Epstein, 2019'da hücresinde ölü bulunmuş ve ölümü intihar olarak açıklanmıştı. Epstein davası dosyaları, aralarında Prens Andrew, Bill Clinton, Donald Trump gibi ünlü isimlerin de yer aldığı birçok kişinin Epstein ile ilişkisini ortaya koymuştu.
15 Şubat 2024

Filipinler'de çocuklara cinsel istismar ve insan kaçakçılığıyla suçlanan, FBI tarafından aranan İsa Mesih Krallığı Kilisesi lideri papaz Apollo Carreon Quiboloy yakalandı. Quiboloy, ABD Federal Savcılığı tarafından çeşitli suçlamalarla iddianame hazırlanmıştı. Filipinler İçişleri Bakanı Benhur Abolos, Quiboloy'un Davao şehrinde yakalandığını teyit etti. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Quiboloy'un yerel mahkemelerde yargılanacağını belirtti.
9 Eylül 2024
İşaretlediklerim