Türkiye'nin dış ticaret açığı Mart 2023'te 8,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak-Mart dönemi toplamında 34,9 milyar dolarlık bir açık verdi. Bu rakamlar, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek çeyreklik dış ticaret açığı olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı verilere göre, Mart ayında ihracat yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 4,2 artışla 32,2 milyar dolar oldu. Ocak-Mart döneminde ise ihracat yüzde 2,5 artarak 61,6 milyar dolar, ithalat yüzde 11,4 artarak 96,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
4 Nisan 2023

Türkiye'de ikinci el otomobil fiyatları Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında ortalama yüzde 83 oranında artış gösterdi. Özellikle C segmenti araçlarda fiyat artışı yüzde 89'a ulaşırken, bazı C segmenti sedan modellerinde bu oran yüzde 110'un üzerine çıktı. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan dolayı fiyat artışlarının yaşandığı sektörler arasında yer alıyor ve bu durum ithal otomobillerin fiyatlarını doğrudan etkiliyor.
27 Mayıs 2023

Temmuz ayında ikinci el otomobile olan talep artmasına rağmen fiyatlar düşmeye devam etti. BETAM'ın raporuna göre, otomobil talep endeksi haziran ayına göre yüzde 30,9, 2023 Temmuz'a göre ise yüzde 5,7 arttı. Ancak reel fiyat endeksi önceki aya göre yüzde 4,1 düştü. Ortalama otomobil fiyatı haziranda 871 bin 156 TL iken temmuzda 862 bin 232 TL oldu.
24 Ağustos 2024

Türkiye'de 2023 yılının ilk dokuz ayında motosiklet satışları, otomobil satışlarını ilk kez geçti. Bu dönemde 667 bin otomobil ve 732 bin motosiklet satıldı. Otomobil ve yakıt fiyatlarının artması, pandemi sonrası eve servis talebinin artması, motosiklet fiyatlarının daha ulaşılabilir olması ve büyük şehirlerde trafiğe çözüm olması gibi nedenlerle motosiklete olan talep arttı. Motosiklet üreticileri, gelecek yıl satışların bir milyona ulaşmasını bekliyor.
25 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle yayınlanan ocak raporuna göre, ikinci el araç piyasasında 2023'ün son çeyreğinde başlayan fiyat düşüşü 2024'ün başında durdu. Bireysel satıcılar fiyatları düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılar fiyatlarını artırdı. Sıfır kilometre araç tedarik sorunlarının Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle tekrar yaşanabileceği ve bu durumun ikinci el araç talebini artırabileceği belirtiliyor. Sektör yöneticileri, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artışın yakında ikinci el fiyatlarına da yansıyacağını öngörüyor.
15 Şubat 2024

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, otomobil reel fiyatları 2023 Ocak ayına göre yüzde 8,5 düşüş gösterdi. Ortalama otomobil fiyatı 860 bin 443 TL olarak belirlendi. Aynı dönemde otomobil talep endeksi yüzde 5,6 artış gösterirken, satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı yüzde 17,7'ye yükseldi. Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğu görülüyor.
26 Şubat 2024

Yaklaşık yedi ay süren düşüş trendinin ardından, ikinci el araç fiyatları şubat ayında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle insanlar yatırım amacıyla sıfır otomobillere yönelmiş, bu da ikinci el piyasasında spekülatif hareketlere yol açmıştı. Genel seçimler sonrası faiz oranlarının artırılması ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği altı ay ve 6 bin km sınırlaması ile ikinci el araç fiyatları normal seviyelere dönmeye başladı. Ancak, makroekonomik faktörlerin etkisiyle kısa vadede fiyatlarda daha fazla artış bekleniyor.
16 Mart 2024

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Temmuz 2023'te 400 bin civarında olan ikinci el araç ilanı sayısı, ekim sonu itibarıyla 1 milyona ulaştı. Bu durum, Ticaret Bakanlığı'nın sıkı tedbirler alması ve finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesi sonucu ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, sıfır araçların piyasada artması ve bayilerin stok eritmek için kampanyalar düzenlemesi de ikinci el araç satışlarını olumsuz etkiledi.
23 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024'te ihracat yüzde 2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat ise yüzde 10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 8,6 geriledi. Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 42,7 azalarak 4 milyar 992 milyon dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, ithalatta ilk sırayı Çin aldı.
27 Eylül 2024

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Daha önce yüksek enflasyon dönemlerinde yatırım aracı olarak tercih edilen otomobillerin bu özelliğini yitirmeye başladığı belirtiliyor. Özellikle ikinci el araç fiyatlarının yükselen döviz kuru ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle arttığı, ancak Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik'e göre, arz tarafında yaşanan değişikliklerle birlikte otomobillerin yatırım aracı olarak görülme trendinin azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, motosiklet satışlarının ilk kez otomobil satışlarını geçtiği ve otomotiv satışlarında bir ekim rekorunun kırıldığı bilgisi de veriliyor.
8 Kasım 2023

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 16,5 milyar dolar azalarak, bu düşüşün büyük bir kısmı ithalatın azalmasından kaynaklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına getirdiği kotalar ve tahsisler, altın ithalatında spekülasyon, karaborsa ve kaçak ticaret iddialarını gündeme getirdi. Türkiye'nin uzun süredir devam eden dış ticaret ve cari açık sorunları, ekonomik istikrarsızlığa ve yoksullaşmaya yol açıyor. Yazar, dış açıkların çözümü için üretimde kullanılan ithal girdi oranını azaltma ve aramalı ile hammadde ithalatını düşürme önlemlerini öneriyor.
1 Mayıs 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde Türkiye'de en çok satılan otomobil markalarının listesini yayınladı. Listeye göre, Fiat 13 bin 560 adetle en çok satılan marka oldu. İkinci sırada Renault 12 bin 903 adetle yer alırken, Citroen 7 bin 730 adetle üçüncü sırada yer aldı. Listede ayrıca Ford, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Chery ve Hyundai markaları da en çok satılanlar arasında gösterildi.
4 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumuna geldi. 2022 yılında AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 avro olarak belirlendi. Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim