Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla'nın Türkiye'deki araç teslimatlarının bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığını bildirdi. Gümrükte sistemsel sorunlar ve ÖTV ödemelerindeki onay sorunları nedeniyle yaklaşık 500 müşteri bayram öncesi mağdur oldu. Diğer markalarda bu tür bir sorun yaşanmazken, Tesla'nın teslimatları bayram tatili nedeniyle en erken temmuz ayında gerçekleşebilecek.
22 Haziran 2023

Elektrikli otomobil piyasasında Çinli üreticiler, düşük maliyet avantajı sayesinde küresel rekabette önemli bir yer edindi. Avrupa, Japon ve Amerikan markalarıyla rekabet eden Çinli firmalar, Avrupalı rakiplerine göre yarı fiyatına benzer nitelikte araçlar üretebiliyor. Ancak, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında yerli elektrikli araç üreticilerine verilen sübvansiyonlar, Çin tarafından Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet konusu yapıldı. Çin, bu sübvansiyonların haksız rekabet oluşturduğunu ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
30 Mart 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını düşürdü. Bu yıl yedi kez fiyat indirimi yapan şirket, en son bir Model 3 varyantında 2,680 dolarlık indirim yaparak satış fiyatını 42,060 dolara çekti. Ayrıca Model Y, Model X ve Model S modellerinde de çeşitli indirimler gerçekleştirildi. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla uygulanıyor.
1 Haziran 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye'de satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı 185 bin 691 oldu. Bu satışların 146 bin 318'i otomobil, 39 bin 373'ü ise hafif ticari araçlardan oluştu. SUV otomobiller, satışlarda yüzde 50.7 pay ile en çok tercih edilen gövde tipi oldu. Kullanıcıların SUV tercihindeki en büyük etkenler trafik yoğunluğu, yolcu konforu ve bozuk yollarda sağladığı daha konforlu yolculuk imkanı olarak belirtiliyor.
10 Mart 2024

Türk hızlı teslimat şirketi Getir, daha fazla odaklanmak ve kaynaklarını daha etkin kullanmak amacıyla Avrupa ve Amerika pazarlarından çekildiğini duyurdu. Şirket, Mubadala ve G Squared'den aldığı yeni finansmanı Türkiye'deki rekabet gücünü artırmak için kullanmayı planlıyor. Bu karar, Getir'in Avrupa'da çalışanlarını işten çıkarmasıyla önceden sinyalini vermişti.
29 Nisan 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 oranında daralarak 75 bin 919 adete düştü. Bu, Ağustos 2022'den bu yana yaşanan ilk yıllık daralma olarak kaydedildi. Otomobil satışları yüzde 20,61 azalırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 28,6 azaldı. Ancak, 2024 Ocak-Nisan dönemi genelinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış gösterdi.
3 Mayıs 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının ocak-nisan döneminde yüzde 57,3 artışla 333 bin 650 adet olduğunu belirtti. Ancak arz, kredi ve kur sıkıntıları nedeniyle yıl sonu satış beklentisinin 1,2 milyon yerine 900 bin adet olabileceğini ifade etti. Gazeteci Emre Özpeynirci, bu durumu talebin 300 bin adet altında kalacağı şeklinde yorumladı.
30 Mayıs 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Ferrari'nin 2025 yılında piyasaya sürmeyi planladığı ilk elektrikli modelinin fiyatı 535 bin dolar olarak belirlendi. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, bu modelin üretimi için Maranello'da yeni bir fabrika açılacak ve bu fabrika Ferrari'nin üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Ferrari, bu yüksek fiyatla ultra zengin sürücülerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Şirket, yeni fabrika ve elektrikli model hakkında resmi bir yorum yapmadı.
19 Haziran 2024

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı MIT Technology Review dergisi, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını 2023 yılının çığır açan teknolojileri arasında dördüncü sıraya yerleştirdi. Dergi, bu tür ucuz drone'ların savaşlardaki rolünü önemli ölçüde genişlettiğini belirtti. Bayraktar TB2'ler, Türkiye'de Baykar Teknoloji tarafından üretilmektedir. Dergi ayrıca CRISPR gen düzenleme aracı, yapay zeka ile görsel üretimi ve elektrikli araçlar gibi diğer çığır açan teknolojileri de sıraladı.
23 Ocak 2023

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınamaması ve borsanın dalgalı seyri nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla otomobil alımına yönelmiş durumda. Mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması ve hızlı nakde çevrilebilir olması otomobil alımını cazip hale getiriyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomotiv satışlarında Mart ayında rekor beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, seçim sonrası dönemde beklenen kur, faiz ve vergi artışları nedeniyle talebin öne çekildiği belirtiliyor.
14 Mart 2023

Türkiye otomotiv pazarında, 2024 yılının ilk çeyreğinde otomatik vitesli otomobillerin pazar payı yüzde 89,3 olarak kaydedildi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adete ulaştı. Otomatik şanzımanlı otomobillerin satışları, manuel vitesli otomobillere göre önemli bir üstünlük göstererek, satılan her 10 otomobilden 9'unun otomatik vitesli olduğunu ortaya koydu. Segment bazında, ultra lüks, lüks ve üst-orta segmentlerde otomatik şanzıman payı yüzde 100'e ulaştı.
12 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Renault, Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında 'Refactory' adlı ikinci el araç yenileme merkezini kurdu. Bu merkezde, kullanılmış otomobillerin ekspertiz, mekanik, karoser onarımı ve boya işlemleri gibi birçok işlemi yapılacak. İlk etapta Clio 4, Clio 5 ve Megane Sedan modellerine odaklanacak olan Refactory'de, önümüzdeki dönemlerde farklı modellerin de bu yenileme kapsamına alınması bekleniyor. Refactory tarafından yenilenen tüm ikinci el araçlar, Türkiye genelinde 56 noktada faaliyet gösteren yetkili bayilerinde satılacak.
26 Temmuz 2023

Getir, Abu Dabi Devlet Yatırım Fonu Mubadala'dan yaklaşık 250 milyon dolar sermaye desteği alarak ikiye bölünecek. Şirketin Britanya pazarından çekilmesinin ardından, Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarından sorumlu olacak yeni bir şirket kurulacak ve bu şirketin çoğunluk hissesi Mubadala'ya ait olacak. Getir'in kurucusu Nazım Salur, yeni yapıda aktif rol almayacak ve diğer varlıkları yönetecek. Bu yeniden yapılandırma, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
24 Haziran 2024

Alman otomotiv üreticisi Porsche, yılın ocak-eylül döneminde karını yüzde 9 artırarak 5,5 milyar avroya yükseltti. Şirketin satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 30,1 milyar avroya çıktı. Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yüksek talep, Çin'deki satış kaybını telafi etti. Şirketin tamamen elektrikli Taycan spor otomobilinin teslimatları da yüzde 11 artarak 27 bin 885 adede ulaştı.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim