Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin milletvekilliği seçimlerine ortak listeyle girmeyi planlaması CHP içinde adaylık endişelerine neden oldu. Bazı bölgelerde CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girilecek olan diğer partilerin, grup kuracak kadar vekil talebinde bulunduğu ve bu durumun CHP'de adaylık bekleyen isimler arasında hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor. CHP yönetiminin bazı partililerden fedakarlık beklediği ve özellikle Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan bazı isimlerin bu dönemde aday olmayacağı ifade ediliyor.
11 Ocak 2023

Türkiye'de yeni bir anayasa yapılması konusunda Meclis kulislerinde ve siyasi çevrelerde tartışmalar devam ediyor. Numan Kurtulmuş, Meclisin yeni bir anayasa yapma gücüne sahip olduğunu belirtirken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mevcut anayasaya bile uyulmadığını öne sürerek, yeni anayasa çalışmalarına şüpheyle yaklaşıyor. Özel, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına uymadığını ve bu durumun yeni anayasa yapım sürecine gölge düşürdüğünü ifade ediyor.
25 Nisan 2024

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin TBMM'de grup kurmasının ardından, AKP Meclis'teki bazı komisyonlar ve TBMM Başkanlık Divanı'ndaki üye sayılarını artırarak önerge getirdi. Bu değişiklikle Plan ve Bütçe Komisyonu üye sayısı 30'dan 31'e, Başkanlık Divanı katip üye sayısı 10'dan 11'e ve bakanlık komisyonlarının üye sayısı 26'dan 27'ye yükseltildi. AKP'nin bu adımı, yeni parti grubunun Meclis'te koltuk kazanmasının önüne geçmek için atıldı.
12 Temmuz 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını istedi. YRP'nin bu talebi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının son derece önemli olduğunu ve tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise YRP ile herhangi bir çatışma olmadığını ve sadece nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini, bu tür detayları konuşmadıklarını ifade etti.
13 Mart 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebine karşı çıkan AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, partisi içinde ve kamuoyunda hedef haline geldiğini belirtti. Zengin, bu konuda konuştuğunda aşırı bir hedef olma durumuyla karşılaştığını ve yüzlerce tehdit mesajı aldığını ifade etti. Ayrıca, kadınların oylarının önemine değinerek, AK Parti'nin kadın seçmenlerini rahatsız eden bir tartışma üslubuna sahip olmaması gerektiğini vurguladı.
18 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in cinayetinin aydınlatılacağını belirtti ve 'CHP ülkücüleri'ne adaleti getireceği sözünü verdi. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili 13 kişi tutuklandı, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanmadı. Kılıçdaroğlu, CHP içinde ciddi sayıda ülkücü olduğunu ve partinin Sinan Ateş'in hakkını savunacağını ifade etti.
10 Ocak 2023

AKP, Yeniden Refah Partisi (YRP) ile yaptığı ittifak protokolünde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesini kabul etti. Protokolde, aile bütünlüğünün korunması ve manevi değerlere aykırı fiillerin önlenmesi gibi ifadeler yer aldı. Ayrıca Milli Eğitim müfredatının milli ve manevi değerlere uygun hale getirilmesi ve toplum sağlığına ilişkin sözleşmelerin milli çıkarlara uygun hale getirilmesi gibi maddeler de protokolde bulunuyor. Türkiye'nin 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde AKP'nin ittifakı genişletme çabaları sonucunda YRP, cumhur ittifakına katıldı.
26 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmasını ve ittifakın kadın hakları üzerinden genişlemesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, genç kadınların ve kadın haklarının bu ittifak tarafından anlaşılmadığını belirtti. YRP'nin ittifaka katılma şartları arasında, İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın değiştirilmesi talepleri bulunuyordu. AKP ve MHP'nin oylarının düşüşte olduğu bir dönemde, cumhur ittifakı YRP ile genişlerken, HÜDA-PAR dışardan destek verecek.
24 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi ve halkı bu 'kalkışmayı' bastırmaya çağırdı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Özel, bu durumu cumhur ittifakı içindeki bir kriz olarak yorumladı ve CHP'nin bu 'darbeye' direnen herkesin arkasında olacağını belirtti.
9 Kasım 2023

Adalet Komisyonu'nda görüşülen başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi, CHP ve İYİ Parti'nin değişiklik önerileri reddedildikten sonra kabul edildi. İki parti, başörtüsü teklifinde 'dini inanç sebebiyle başını örtmesi' ifadesinin genişletilmesini ve aileyle ilgili maddelerin dışarıda bırakılmasını talep etmişti. Talepleri reddedilen CHP ve İYİ Parti üyeleri, komisyonu terk etti. Teklifin komisyondan geçtiği haberini Anadolu Ajansı duyurdu.
24 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay'da gerçekleşen seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla şekillendiğini öne sürdü. Hatay'da AKP adayının seçimi 3 bin 361 oy farkla kazanmasının ardından CHP'nin usulsüzlük iddiaları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtirken, CHP'nin 'tam kanunsuzluk' başvurusu da YSK tarafından reddedildi. Özel, seçmenin bir sonraki seçimde gereken tepkiyi göstereceğini ifade etti.
17 Nisan 2024

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yaklaşan seçimlerin güvenliğine ilişkin endişeleri Meclis'te tartışmak için genel görüşme açılmasını önerdi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, seçim güvenliği konusunda AKP döneminde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve geçmişte yaşanan mühürsüz oy kullanımı, OHAL koşulları altında yapılan seçimler ve sandık birleştirme yöntemiyle seçmen iradesinin etkilendiğini iddia etti. CHP ve İYİ Parti'nin destek verdiği öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
28 Mart 2023

Türkiye'de yapılan milletvekili seçimlerinde, Anadolu Ajansı ve ANKA'nın açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı'nın önde olduğu görülüyor. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre AKP ve ortakları yüzde 35,49, CHP ve ortakları yüzde 25,38 oy almış durumda. ANKA'nın verileri ise AKP ve ortaklarının yüzde 35,77, CHP ve ortaklarının yüzde 25,73 oy aldığını gösteriyor. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP ise 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) borsada manipülasyon yapıldığı konusunda uyarmış ve yatırımcıların haklarını koruma sözü vermişti. SPK, piyasa bozucu eylemlere karşı cezai yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar hakkında incelemelerin sürdüğünü ve cezaların kesildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK Başkanı'nın açıklamalarını olumlu karşıladığını, ancak SPK'dan daha fazla adım beklediğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Hatay'da yapılan yerel seçimlerde AKP adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazanmasının ardından, CHP'nin usulsüzlük iddialarıyla yaptığı itirazlar YSK tarafından reddedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin itirazlarının sonuç vermeyeceğini belirtti. Ancak CHP, seçimlerde tam kanunsuzluk olduğunu iddia ederek, YSK'ya yeni bir başvuru yapmaya hazırlanıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ölmüş seçmenlerin oy kullanması ve geçersiz oyların gerekçelerinin yazılmaması gibi konuları gerekçe göstererek, Hatay seçimlerinin iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Nisan 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile olan ilişkilerini sona erdirdiklerini duyurdu. Bu anlaşma kapsamında CHP'nin grup toplantıları ve grup başkan vekili açıklamaları canlı yayınlanıyordu. Erdem, anlaşmanın reklam, reklam klibi yayınlatma ve canlı yayın hizmeti dışında hiçbir hüküm içermediğini belirtti.
22 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'İktidarın ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur' söylemini strateji haline getirme kararı aldı. Bu söylem, yerel seçim döneminde sık kullanılacak ve partinin stratejisi haline getirilecek. Kılıçdaroğlu'nun hedefi, bu söylemi kullanarak yerel seçim sırasında ve sonrasında Erdoğan ve AKP'yi erken seçime zorlamak. Ancak, Kılıçdaroğlu'nun Yeni Şafak gazetesinin kendisinin seçilmemesi için 3 milyon liralık reklam verdiğine dair söylemi partide eleştiriye neden oldu.
25 Ağustos 2023
İşaretlediklerim