Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin vergi mevzuatında reform yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Şimşek, dolaylı vergi yükünün yüksekliğinin değil, dolaysız vergi gelirlerinin yetersizliğinin temel sorun olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyonu düşürme hedeflerine değindi ve rezervlerdeki artıştan bahsetti. Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış için adımlar atıldığını ve KKM'yi cazip kılan vergi düzenlemelerinin gözden geçirileceğini açıkladı.
20 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tercih ettiği dört bakan yardımcısının atamasını onayladı. Bu atamalar, özellikle ekonomi yönetimindeki koordinasyon ve çalışmaların önemini gözler önüne seriyor. Piyasalar tarafından da yakından takip edilen bu atamaların, bakan yardımcılığı pozisyonlarının önemini vurguladığı ve kısa sürede Resmi Gazete'de yayımlanabileceği ifade ediliyor.
21 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Şimşek'in aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini ancak katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Şimşek de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, finans sektöründeki yurt dışı işleri nedeniyle aktif siyasete girmeyi düşünmediğini ifade etti. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modelinden vazgeçme ihtimaliyle bağlantılı olarak değerlendiriliyor.
20 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Hindistan'da düzenlenecek olan G20 toplantısında bir araya gelecek. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının artırılması konuları ele alınacak. Türkiye'nin Batı'dan yatırım çekme çabaları devam ederken, Şimşek daha önce Körfez ülkelerini ziyaret ederek döviz arayışında bulunmuştu.
15 Temmuz 2023

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarından umutlu olduğunu belirtti. Şimşek'in göreve gelmesiyle birlikte döviz kurları serbest bırakıldı, piyasa dışı uygulamalar kısmen durdu ve vergilerde büyük artış kaydedildi. Ilıcak, Türkiye'nin zor bir dönemi geride bıraktığını ve ülkenin toparlanmaya başladığını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi ekonomi politikalarını düzenlemek amacıyla Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanlığına, Hafize Gaye Erkan'ı ise Merkez Bankası Başkanlığına atadı. Bu atamalar, ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacını taşıyor. Ancak yabancı yatırımcılar, geçmiş tecrübelerden dolayı bu değişikliklere temkinli yaklaşıyorlar. Yeni ekonomi yönetiminin ilk sınavı 22 Haziran'daki para politikası kurulu toplantısında olacak.
10 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP Tarsus İlçe Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve faiz oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nebati, 14 Mayıs'ı kına gecesi olarak nitelendirirken, 28 Mayıs'ı 'düğün gecesi' olarak tanımladı ve ekonomi politikaları çerçevesinde faiz oranlarını düşürme niyetlerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bağımsızlığını ve kararlılığını vurgulayarak, hiç kimseye boyun eğmediklerini belirtti.
20 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, JP Morgan'ın İstanbul'da düzenlediği yatırımcı toplantısına katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve döviz ihtiyacı konuları ele alındı. JP Morgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, Erkan'ın enflasyon görünümü ve para politikasına odaklanan kapsamlı ve teknik bir sunum yaptığını belirtti. Toplantının ardından başarılı bir soru-cevap seansı düzenlendi.
8 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP milletvekillerine yaptığı sunumda, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve birçok insanın faiz enstrümanlarından faydalanmak istemediğini belirterek, İslami finans kurumları kanununun bir an önce geçmesi gerektiğini ifade etti. Nebati, dövizden gelir elde etmenin azalacağına dair inancın artması gerektiğini ve alternatif alanların oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca, enflasyonla mücadelede etkin olabilmek için petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini ve döviz kurlarındaki oynamaların azalması gerektiğini söyledi.
25 Ocak 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından avro/TL kuru hızlı bir yükseliş göstererek 25 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, piyasada oluşan ikili fiyatlandırma ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. Avro/TL, gece saatlerinde 23,3 seviyesini gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 24,5'e fırladı ve yükselişini sürdürerek yüzde 7,7 artışla 25 seviyesini aştı. Dolar/TL ise 23 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru ilk iş gününde 21 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Gece saatlerinde sığ piyasalarda 21,15 ile rekor seviyeye ulaşan dolar/TL, piyasalarda yeni kabine ve verilen mesajların etkileri takip ediliyor. Avro/TL kuru ise 23 sınırına yaklaştı.
5 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu'ndaki Türk Hava Yolları, BOTAŞ ve Türk Telekom'un Körfez sermayesine satılacağı iddialarını yalanladı. Bu iddialar, Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından ortaya atılmıştı. Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe gelirlerini arttırmak için Varlık Fonu'ndaki bazı şirketlerin satışını analiz ettiğini iddia etmişti.
26 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesinde Katar'a bir çalışma ziyareti gerçekleştirecekler. Ziyaret sırasında Katar Emiri ile görüşmeler yapılacak ve Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik işbirliği olanakları değerlendirilecek. Bu ziyaret, Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekme ve döviz bulma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
8 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile ikinci kez bir araya geldi. Şimşek, aktif siyasete girmeyeceğini ancak ekonomi alanında katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a göre, Şimşek kabinede yer almasa da yeni ekonomi programının yazımında önemli bir rol üstlenecek. Şimşek'in sağlık sorunları nedeniyle stresten uzak durması gerektiği ve bu durumun kabine görevini kabul etmemesinde etkili olduğu ifade edildi.
4 Nisan 2023
İşaretlediklerim