Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için imza toplamaktadır. Ancak, eski CHP milletvekilleri, Türkiye'nin önceliğinin Erdoğan yönetiminden kurtulmak olduğunu belirterek İnce'ye, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi için çağrıda bulundular. İnce'nin adaylık için gerekli 100 bin imzaya henüz ulaşamadığı belirtiliyor. Eski milletvekilleri, İnce'nin cumhuriyet ve laiklik değerlerine olan bağlılığını vurgulayarak, ondan büyük dayanışmanın bir parçası olmasını ve özveride bulunmasını istiyor.
24 Mart 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde Millet İttifakı içindeki DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin Meclis'te grup oluşturabileceği belirtiliyor. CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde belli bir uzlaşıya varıldığı ve bu dört partiye yaklaşık 20 milletvekili verilmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor. Avrupa Parlamentosu modeline benzer bir yapılanma ile farklı siyasi partilerin ortak grup oluşturabileceği üzerinde duruluyor.
4 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın ortak aday konusunda anlaşma sağlayamamasının ardından İYİ Parti, olağanüstü bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrasında İYİ Parti yetkilileri ve milletvekilleri, Türkiye'nin iyi olacağına dair mesajlar verdi. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, altılı masa toplantısında bir aday üzerinde mutabakat sağlanmadığını belirtti. İYİ Parti'nin 81 il başkanı ve tüm milletvekilleri ile yapılacak toplantılar sonrasında parti adına bir açıklama yapılması bekleniyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda anlaşmazlık yaşanan altılı masa toplantısından ayrıldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dört liderin desteğiyle ortaya koymasına karşın, Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önermişti. Saadet Partisi kaynakları, Akşener'in bir sonraki toplantıya katılmasını beklemiyor ve olası katılımın sürpriz olacağını belirtiyor. İYİ Partili kaynaklar da Akşener'in toplantıya gitme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, seçimlerin zamanında yapılacağını belirtti. Ayrıca, üniversiteler için alınan uzaktan eğitim kararına tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu karardan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de seçimlerin ertelenmesi konusu, Kahramanmaraş depremleri sonrası gündeme gelmiş ve AKP yetkilileri ile Bülent Arınç gibi isimler farklı görüşler ifade etmişlerdir.
20 Şubat 2023

Altı muhalefet partisinin liderleri, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için toplandı. Toplantıda İYİ Parti'nin çekinceleri vardı ve Meral Akşener, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarını aday olarak önerdi. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda anlaşmazlık yaşandı ve Akşener toplantıyı terk etmeyi düşündü, ancak diğer liderlerin araya girmesiyle bu durum önlendi. İYİ Parti'nin Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin kararı, ilerleyen toplantılarda netleşecek.
3 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya geldi. Görüşmede, sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulandı ve Millet İttifakı'nın beyannamesi, yerel yönetimler ve parti kapatma arayışları gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, toplumun ayrıştırılmaması gerektiğini ve her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu belirtti. Buldan ve Sancar da görüşmenin yapıcı olduğunu ve çözümün Meclis'te aranması gerektiğini ifade ettiler.
20 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkeyi terör ve mültecilerden kurtaracaklarını belirterek vatandaşları sandığa çağırdı. Bu çağrı, Ata İttifakı'nın dağılmasının ardından Sinan Oğan'ın ikinci turda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklaması sonrasında geldi. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri belirsizliğini korurken, Ata İttifakı'nın bir bileşeni olan Adalet Partisi Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Diğer bileşen Zafer Partisi ise kararını henüz açıklamadı.
22 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmiş ve İmamoğlu ile Yavaş'ı adaylığa çağırmıştı. Bu durum Millet İttifakı'nda krize yol açmıştı. Ancak kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşılmıştı. Saadet Partisi genel merkezinde toplanan Millet İttifakı, Kılıçdaroğlu'nu aday olarak duyurdu ve Akşener bu duyuruyu destekleyerek olumlu bir mesaj paylaştı.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayıyla, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Toplantıda, her iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesi bekleniyor. Gazeteci İsmail Küçükkaya, İYİ Parti'ye yakın bir kaynaktan 'Anlaşıyoruz' mesajı aldığını bildirdi.
6 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı'nda yaşanan krizin faydalı olduğunu ifade etti. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyip ittifakı terk etmesi ve ardından İmamoğlu ve Yavaş'ı adaylığa çağırması sonucu ortaya çıkan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak gösterilmesi ve diğer isimlerin cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak belirlenmesiyle aşıldı. Davutoğlu, krizin çözümünde dominant bir aktörün olmamasının ve krizin çözülmesinin güçlendirici olduğunu söyledi. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanması durumunda Türkiye'nin sert gerilimler yaşayabileceğini veya demokrasi görünümü altında farklı bir yapıya bürünebileceğini belirtti.
8 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı 'Öndeyiz' açıklamasıyla seçim yarışında önde olduklarını duyurdu. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığını iddia ederek Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu ifade ettiler. CHP'nin saat 20.00 itibariyle açıkladığı verilere göre, açılan sandıkların yaklaşık yüzde 33'ünde Kılıçdaroğlu yüzde 47,1 oy oranıyla Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor.
14 Mayıs 2023

Türk medyası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesini geniş bir şekilde işledi. İktidara yakın gazeteler bu durumu 'kirli uzlaşma' olarak nitelendirirken, muhalif gazeteler farklı bakış açıları sundu. Ayrıca, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcılığını üstleneceği belirtildi.
7 Mart 2023

CHP ve İYİ Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na listelerin teslim edilmesi için verilen sürenin dolmasına kısa bir süre kala, bazı illerde ortak liste ile seçime girmeye karar verdi. İYİ Parti adayları yedi ilde CHP listesinden, CHP adayları ise sekiz ilde İYİ Parti listesinden seçime katılacak. İki parti arasında toplamda 14-16 ilde uzlaşı sağlandığı ve bu sayının liderlerin kararına göre artabileceği ifade ediliyor.
6 Nisan 2023

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kürsüde son kez konuştuğunu belirttikten sonra, cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde genel başkanlık görevini sürdüreceğini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak, İmamoğlu ve Yavaş'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle aşıldı.
7 Mart 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi bu hafta ziyaret edeceğini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar daha önce Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak bu görüşmenin İYİ Parti'nin bulunduğu masaya getirilemeyeceğini ifade etti. Oluç, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil ve Sol Parti ile seçime gireceklerini de belirtti.
14 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle diğer siyasi parti liderlerinden sonra görüşmesine ve ittifak önerisi sunmamasına tepki gösterdi. İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ısrarcı olduğunu ve ikinci tura kalmayı hedeflediğini ifade etti. CHP kaynakları, İnce'nin Kılıçdaroğlu lehine çekilmesine dair bir beklentinin kalmadığını belirtti. İnce, Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini eleştirerek, siyasi ilişkilerin kurumsal görüşmelerle yürütülmesi gerektiğini ve medya üzerinden yapılan baskıların müzakere yöntemi olamayacağını vurguladı.
31 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını 'dayatma' olarak görerek altılı masayı terk etti. Bu durum, yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık yarattı. Yapılan yorumlarda, Akşener'in bu kararının Türkiye'deki muhalefetin birliğini bozduğu ve Erdoğan'ın elini güçlendirdiği belirtiliyor. Bazı analistler ve gazeteciler, Akşener'in kararını 'siyasi hata' ve 'çılgınlık' olarak nitelendirirken, muhalefetin seçim şansının azaldığına dair endişelerini dile getiriyorlar.
4 Mart 2023
İşaretlediklerim