2024 Bütçe Kanunu kapsamında, Türkiye'de toplam 642 adet vergi muafiyeti ve istisnası bulunmakta ve bu yıl için vazgeçilen vergi geliri 2.2 trilyon TL olarak hesaplanmıştır. Maliye Bakanlığı, büyük bir gelir kaybına neden olan ve tüm kazançları kurumlar vergisinden muaf tutulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) vergi istisnalarını gözden geçirmekte. GYO'ların ekonomiye katkıları ve vergi istisnalarının kaldırılmasının olası etkileri tartışılmakta. GYODER ve KONUTDER gibi kuruluşlar, GYO'ların ekonomiye olan katkılarını vurgulamak için Maliye Bakanlığı'na bir dosya hazırlıyor.
17 Nisan 2024

2024 yılının ilk iki ayında Türkiye'de 146 bin yeni otomobil satıldı, bu satışların 45 bini en az %40 oranında engelli vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'de engelli vatandaşlara yönelik ÖTV muafiyeti, engelli olmayan vatandaşların da bu avantajdan yararlanarak vergi kaçırmasına yol açmış. Bu durum, Maliye'nin son iki ayda yaklaşık 31 milyar lira eksik vergi toplamasına sebep olmuş. Olay, engelli vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılığın yanlış kullanımı ve vergi kaybı açısından ele alınması gereken bir konu.
21 Mart 2024

İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı şerefine, Türkiye genelinde çevre bilincini artırmak ve doğayı korumak amacıyla '81 İlde 81 Orman' projesini yeniden hayata geçiriyor. Proje, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliği ile yürütülecek ve ikinci aşamada 81 ilde toplam 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi planlanıyor. İlk aşamada 1500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan dikilmiş ve bu fidanların bakımı beş yıl süresince yapılmıştır. Projenin başarı oranı yüzde 84 olarak kaydedilmiştir.
11 Mayıs 2024

Türkiye İş Bankası, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanması amacıyla başlattığı ‘Karneni Göster Kitabını Al’ kampanyasını 17. kez düzenliyor. Kampanya kapsamında bu yıl tarih ve bilim temalı iki yeni kitap hazırlandı. Etkinlikte, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve diğer banka yöneticileri çocuklara kitaplarını hediye etti. Kitaplar, İş Bankası şubelerinin yanı sıra Kumbara Dergisi portalı ve mobil uygulaması üzerinden de erişilebilir olacak.
14 Haziran 2024

Andrew Francis-Tan ve Hugo Mialon'un yürüttüğü bir araştırmaya göre, alyans ve düğün için yapılan yüksek harcamalar boşanma olasılığını artırıyor. Araştırmaya 3 bin evli insan katıldı ve sonuçlar, 2 bin doların üzerindeki alyans harcamalarının ve 20 bin doların üzerindeki düğün masraflarının boşanma riskini önemli ölçüde yükselttiğini gösterdi. Özellikle 2 bin ile 4 bin dolar arasında bir yüzüğe harcama yapmanın, daha az harcamaya kıyasla boşanma riskini 1,3 kat artırdığı belirtildi.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim