Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, firari üç sanık hakkında süren Sivas Katliamı davasında 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verdi. Bu karar, Sivas Katliamı davasının sona ermesi anlamına geliyor.
14 Eylül 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir yargı mensubunun PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiasını reddetti. Akşener, yargıdan bir kişinin ismini değiştirerek Öcalan ile görüşmeye gittiğini ve basına yansıyan bilgilerin doğru olabileceğini belirtmişti. Ancak Bozdağ, böyle bir görüşmenin olmadığını ve iddiaların yalan olduğunu ifade etti. Daha önce de benzer iddialar Yeni Yaşam gazetesi, Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından dile getirilmişti.
3 Mayıs 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi altı yaşındayken bir müridiyle 'imam nikahıyla evlendirerek' cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla açılan davada, İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirilmesine ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve 'evlendirildiği' tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak mahkemeye çıktı. Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak 'hocanın' tahliyesini talep etti.
30 Ocak 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde rüşvet ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle Hakim Sidar Demiroğlu'nu açığa aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK'ye gönderdiği yazıda adı geçen ve İstanbul Anadolu Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Demiroğlu hakkında 3 müfettişin ön raporu sonrası bu karar verildi. BirGün Gazetesi yazarı Timur Soykan'ın haberleştirdiği ve sonrasında erişim engeli getirilen bu iddialar, yargıdaki daha geniş bir rüşvet çarkının varlığına işaret ediyor.
23 Kasım 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

2010 yılında açılan ve AKP iktidarına darbe planlamakla suçlanan askerlerin yargılandığı Balyoz davasında, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden yargılanan emekli general Çetin Doğan'a 'suç için anlaşma' suçundan altı yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Aynı suçlamayla yargılanan diğer beş sanığa da çeşitli hapis cezaları verilirken, bir sanık hakkındaki dava ölümü nedeniyle düşürüldü. Karara bir üye hakim şerh koyarak, sanıkların beraat etmesi gerektiğini savundu.
24 Mart 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat ve TİP Hatay milletvekili adayı Can Atalay, 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlamalarıyla yargılandığı başka bir davanın duruşmasına SEGBİS ile katıldı. Duruşmada avukat Mehmet Ümit Erdem, yedi buçuk yıldır süren davanın bir an önce sonuçlandırılmasını talep etti. Atalay, tutukluluğu nedeniyle Hatay'da bulunamadığını ve yüreğinin orada olduğunu ifade etti. Duruşmayı yürüten mahkeme heyeti, aynı zamanda Gezi Parkı davasında ceza veren ve tutuklama kararı alan heyetti.
27 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir yargı mensubunun adını değiştirerek İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan ile görüştüğünü iddia etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Öcalan ile görüşülmediğini, sadece teknik bir ekibin İmralı'ya gittiğini belirtti. Adalet Bakanlığı ise konuyla ilgili üç belge yayımlayarak açıklama yaptı. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da iktidarın Öcalan ile görüştüğünü ve istediği sonucu alamayınca terörle suçlamaya başladığını öne sürdü.
6 Mayıs 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde beşinci yılbaşını geçirdi. 1890 gündür tutuklu olan Kavala, avukatları aracılığıyla yayınladığı yılbaşı mesajında, insanların kolayca hapse atılmadığı ve özgürlüğün teneffüs edildiği günleri görmeyi dilediğini ifade etti.
3 Ocak 2023

Boyner ailesinden Nihat Boyner'in evinde 11 yıl çalışan Gülper Şeren, işten haksız yere çıkarıldığını iddia ederek açtığı tazminat davasını kazandı. Şeren, bel fıtığı nedeniyle ameliyat olmak istediğinde, Boyner tarafından işten çıkarıldı. Mahkeme, Şeren'in 11 yıl boyunca kesintisiz çalıştığını tespit etti ve karar kesinleşince Boyner'in Şeren'in sigorta primlerini ödemesine hükmetti. Boyner'in avukatı, Şeren'in yıpratma amaçlı dava açtığını iddia etse de, mahkeme Şeren'in lehine karar verdi.
8 Temmuz 2023

Babala TV'de Kemal Kılıçdaroğlu'na tesettürlü olduğu için iş bulamadığını anlatan bir katılımcının turist rehberi olduğu iddiası, Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB) tarafından yalanlandı. TUREB, bu kişinin birliğe kayıtlı olmadığını ve eğer rehberlik yaptığını iddia ediyorsa, 6326 sayılı meslek kanununa göre kaçak rehberlik yaptığını belirtti.
26 Mayıs 2023

Çiftlik Bank davasının önemli isimlerinden ve Mehmet Aydın'ın 'kara kutusu' olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye getirildi. Kaya, 'kara para aklama', 'vergi kaçırma', 'suç örgütü üyesi olma', 'dolandırıcılık' gibi suçlardan aranıyordu ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Uruguay'dan Brezilya üzerinden İstanbul Havalimanı'na getirilen Kaya, polis tarafından alınarak işlemleri için Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
8 Nisan 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

Fransa'da Lille Ceza Mahkemesi, 'Lanna' isimli bir kedinin ölümüne sebep olan sahibine hayvana eziyet suçlamasıyla dava açtı ve sanığı sekiz ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı, ayrıca evcil hayvan sahiplenmesini yasakladı. Mahkeme ayrıca, hayvana eziyet gören kediye 100 avro tazminat ödenmesine hükmetti, bu karar hayvan hakları savunucuları tarafından olumlu karşılandı. Tazminatın ödeneceği yer hakkında bilgi verilmedi.
15 Ocak 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığın tahliyesine karar verdi. Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar, yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Ayhan Bora Kaplan ve çetesine yönelik yürütülüyor. Mahkeme, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
24 Mayıs 2024

Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

10 Ekim Ankara gar katliamını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için yargılanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, 'terör örgütü' propagandası yapmakla suçlanmıştı. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Atalay, aynı zamanda Gezi Davası'ndan dolayı 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmemişti.
2 Mayıs 2024
İşaretlediklerim