İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırı nedeniyle Hizbullah'ı suçladı ve örgütün ağır bir bedel ödeyeceğini belirtti. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı. Öte yandan, Hizbullah saldırının kendileri tarafından düzenlendiği iddiasını kesinlikle yalanladı ve olayla herhangi bir bağlantılarının olmadığını duyurdu.
28 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Britanya merkezli The Times, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın özel kalem müdürü Hamza Abu Shanab’ın evinde Türkiye’de üs kurulması başlıklı bir belge bulduğunu iddia etti. Habere göre, Hamas Türkiye'de askeri, diplomatik ve ahlaki açıdan direniş güçlerini güçlendirecek bir üs kurmayı planlıyor. Planda, Türkiye'de kurulacak üssün finansmanı ve gönderilecek personel detayları yer alıyor, ancak finansmanın kimden olduğu ve planı kimin yazdığına dair bilgi verilmiyor.
14 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, yeni saldırılar için orduya emir verdiğini açıkladı. Netanyahu, Hamas'ın teklifinin gerçek dışı olduğunu ve kabul edilmesinin yeni bir kıyıma yol açacağını savundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırıların birkaç ay içinde sonuç vereceğini ve Hamas'a karşı zaferin yakın olduğunu iddia etti. Ayrıca, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı hazırlığı talimatı verdiğini belirtti.
7 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifine destek talep eden karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli konseyde 14 'evet' oyu alırken, Rusya çekimser oy kullandı. Karar, İsrail'in teklifi kabul ettiğini ve Hamas'a da teklifi kabul etme çağrısı yapıldığını belirtiyor. Üç aşamalı plan, ateşkes, esirlerin serbest bırakılması, insani yardımın artması ve Gazze'nin yeniden inşasını içeriyor.
10 Haziran 2024

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

İsrail, Gazze'nin batısında bulunan Eş-Şati Mülteci Kampı'nda bir aracı hedef alarak Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin üç oğlu ve torunlarını öldürdü. Bu saldırı, Hamas'ın İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından gerçekleşti. İsmail Haniye, çocuklarının ölümü üzerine yaptığı açıklamada, İsrail'in şantajına boyun eğmeyeceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, ailesinden savaşta 60'a yakın kişinin şehit olduğunu ve bu kayıpların Filistin halkının direnişini korkutmadığını ifade etti.
10 Nisan 2024

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

ABD, Gazze Şeridi'nde ilan edilen ve 'insani ara' olarak nitelendirilen ateşkesin sona ermesi konusunda Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ateşkes, rehine takası ve insani yardım amacıyla 24 Kasım'da başlamış ve planlanan bitiş tarihinden sonra uzatılarak dün sona ermişti. İsrail'in ateşkesin bitiminden sonra Gazze'yi bombaladığı ve en az 178 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, ateşkesin yeniden sağlanması için İsrail, Mısır ve Katar ile çalıştıklarını belirtti.
2 Aralık 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze için üç aşamalı bir plan açıkladı. İlk aşamada Gazze'deki Hamas yöneticilerini öldürmeyi planlayan İsrail, ikinci aşamada örgütün kullandığı altyapıya zarar vermek üzere hava ve kara manevraları yapmayı planlıyor. Çatışmanın son aşaması ise 'Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılması ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılması' olacak.
20 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından sonra kurduğu Savaş Kabinesi'ni feshetti. Bu karar, kabinenin iki önemli üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un istifalarının ardından geldi. Gantz ve Eisenkot, Gazze'deki savaşın gidişatı konusunda Netanyahu ile uzun süredir anlaşmazlık yaşıyordu. Kabinenin feshi, aşırı sağcı siyasetçilerin yeni kabinede daha güçlü olmasının yolunu açabilir ve bu durum ABD ve batılı ülkelerle ilişkilerin kötüleşmesine neden olabilir.
18 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Hamas'ı bir terör örgütü olarak değil, mücahitler grubu olarak nitelendirdi. İsrail'i 'terör devleti' olarak niteleyen Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi ve Filistin tarafının garantörlerinden biri olmaya hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 'normalleşmesi' sürecinden de bahsetti.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim