Halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı ve 'mesleki' alanda 'iki kitap okuyup özet çıkarma' cezası aldı. Gökçe'nin gözaltına alınma gerekçesi, halktv.com.tr'de yayınlanan ve tahliye edildiği öne sürülen iki hükümlünün halen cezaevinde olduğu bir haberdi. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
2 Kasım 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, avukatlarının tutukluluğa itirazı sonucunda tahliye edildi. Çolak, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla 23 Eylül’de tutuklanmıştı. Tahliye haberini kendi sosyal medya hesabından paylaşan Çolak, süreçte yanında olan herkese teşekkür etti.
27 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Fahrettin Altun'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada beraat etti. Kaftancıoğlu, 2020 yılında Fahrettin Altun'un evinin yanındaki usule aykırı yapılaşma iddialarıyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istenmişti. Beraat kararının ardından Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden bir tekerleme paylaşarak tepkisini dile getirdi.
11 Ocak 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Haziran 2010'da narkotik polisi tarafından gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can'ın davasında, dört polis ve bir bilirkişi 'resmi belgede sahtecilik' suçundan yargılanıyor. Can ailesi ve avukatları, bu olayın bir işkence davası olduğunu belirtiyor. Mahkeme, yarınki kararında polisler hakkında 'işkence' suçundan da suç duyurusunda bulunup bulunmayacağına karar verecek. Can'ın ailesi, 13 yıllık adalet mücadelesini sürdürüyor ve davanın toplumsal bir hak arayışına dönüştüğünü ifade ediyor.
4 Haziran 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

14 Ekim 2022'de kabul edilen ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasası kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir çocuğa cinsel saldırı iddiasını Twitter'da paylaşan gazeteci Sinan Aygül, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmış ve 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül'ün istinaf başvurusu Van Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından reddedildi ve karar Yargıtay'a taşınacak.
15 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 'halkın bir kesimini alenen aşağılama' suçundan 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kayserilioğlu'na ayrıca 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla da dava açıldı ve 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi. Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itiraz kabul edilerek gece yarısı tahliye edildi, ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam ediyor.
4 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna karar verdi. Bu karar üzerine, Atalay’ın avukatları tahliye talebinde bulundu ve çeşitli siyasi partiler Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis, 16 Ağustos'ta toplanarak AYM kararını ele alacak ve Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi bekleniyor. MHP, toplantıya katılmayacağını açıkladı.
12 Ağustos 2024

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak iddialarından yargılanan gazeteci Abdurrahman Gök'ün tutukluluğuna devam kararı verildi. Gök, Diyarbakır'da 25 Nisan'daki 'şafak operasyonu'nda gözaltına alınmıştı. Gök, duruşmada yaptığı savunmada, davanın asıl motivasyonunun, 2017'de çektiği ve üzeri çıplak olan Kemal Kurkut'un polis tarafından vurulma anını gösteren fotoğraflar olduğunu iddia etti. Mahkeme, Gök'ün tutukluluğunun devamına karar verdi ve duruşmayı 5 Aralık tarihine erteledi.
14 Eylül 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Altun, Farsça bir şiir paylaştıktan sonra bir kullanıcının yorumuna sert bir yanıt vermişti. Beykoz 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı Altun'un İslam hukukuna alenen küfrettiğini belirterek üç yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme, Altun'un pişmanlık göstermediği gerekçesiyle dokuz ay hapis cezası verdi ve adli kontrol hükümlerini kaldırdı.
16 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim