Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York'taki 79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini sert bir şekilde eleştirdi. Erdoğan, uluslararası barış ve güvenliğin beş ülkenin keyfine bırakılmaması gerektiğini vurguladı ve Filistin Devleti'nin tanınması çağrısında bulundu. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Hitler gibi durdurulması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Batı'nın savunduğu değerlerin öldüğünü ve uluslararası toplumun İsrail'in eylemlerine karşı harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İsrail'le ticaret yaptığı gerekçesiyle protesto eden dokuz kişi, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Protestocular, Erdoğan'ın katıldığı TRT World Forum'da, İsrail'e yakıt sevk eden SOCAR CEO'sunun davet edilmesini eleştirmişti. Avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine İstanbul 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi, tutuklanan kişilerin tahliyesine karar verdi. Avukatlar, tutuklama kararının hukuka aykırı olduğunu savunmuştu.
6 Aralık 2024

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur, Türkiye'nin İsrail ile ticaret yasağından Filistin topraklarının muaf tutulmasını talep ettiklerini açıkladı. El-Amur, Filistin'in Türk mallarına olan ihtiyacını vurgulayarak, Türkiye ile Filistin arasındaki ticari ilişkilerin tarihi ve uzun süreli olduğunu belirtti. Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkileri durdurma kararının ardından, Filistin pazarının Türk mallarından mahrum kalmaması için özel bir mekanizma üzerinde anlaşıldı. Bu mekanizma, Filistin pazarına ihracat yasağı kapsamına girmeyen Türk mallarının belirli bir düzenlemeye tabi tutulmasını sağlayacak.
4 Kasım 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Gazze'de beş aydır süren savaşa rağmen, Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesintisiz devam ediyor. Ocak ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 350 milyon dolar, İsrail'den ithalatı ise 141 milyon dolar olarak kaydedildi. İki ülke arasındaki ticarette plastik ve mamulleri, kara taşıtları, elektrikli makineler ve demir çelik gibi ürünler öne çıkıyor. Bu durum, Türkiye'nin dış politikadaki sert tutumuna rağmen ekonomik ilişkilerin devam ettiğini gösteriyor.
29 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İsrail'le ticaret yaptığı gerekçesiyle protesto eden dokuz kişi, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Protestocular, Erdoğan'ı 'Gemiler Gazze'ye bomba taşıyor' diyerek eleştirmişti. Avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine İstanbul 10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi, tutuklu dokuz kişinin tahliyesine karar verdi. Avukatlar, tutuklama kararının hukuka aykırı olduğunu savunmuştu.
6 Aralık 2024

Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağı getirmesi sonucunda, bu durumdan etkilenen Türk ihracatçılarının yükümlülüklerini yerine getirememeleri, mücbir sebep olarak kabul edilecek. Milletlerarası Ticaret Odası'nın mücbir sebep klozuna göre, savaş, iç savaş, ambargo gibi durumlar mücbir sebep olarak sayılmaktadır. İhracat yasağı da bu kapsamda değerlendirilerek, ihracatçıların bu durumdan kaynaklı sorumlulukları ortadan kalkacak.
7 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Bilginleri İstişare Toplantısı'nda Batı'yı eleştirerek, İsrail'i eleştiren rektörlerin işten atılmasını ve öğrencilere konuşma hakkının verilmemesini örnek gösterdi. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in insan hakları ihlallerini ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışını eleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini ve İsrail'e karşı aldığı ekonomik tedbirleri vurguladı. Ayrıca, İsrail'e karşı uluslararası arenada hukuki adımlar atıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Azerbaycan petrolünün Bakü-Ceyhan boru hattı üzerinden Türkiye üzerinden İsrail'e ulaştığını belirtti. Erbakan, Türkiye'nin İsrail ile ticaretinin arttığını ve mevcut iktidarın bu konuda sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu. Ayrıca, Davutoğlu ile yapılan görüşmede Türkiye'deki siyasi kutuplaşma ve olası seçim ittifakları konuları ele alındı. Davutoğlu, Türkiye'nin siyasi ikliminin birleştirici bir dile dönmesi gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2024

Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçiliğindeki Türk bayrağının Hamas lideri İsmail Haniye için ilan edilen yas nedeniyle yarıya indirilmesi, İsrail hükümetinin tepkisine yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye'nin büyükelçi yardımcısını ciddi bir uyarı görüşmesine çağırma talimatı verdi. Katz, Türkiye'nin Hamas'ı desteklediğini ve bu tür bir yas ilanının kabul edilemez olduğunu belirtti. Haniye, Tahran'da kaldığı konukevinde gerçekleşen bir patlama sonucunda ölmüştü ve Türkiye bu olay üzerine bir günlük yas ilan etmişti.
2 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin'e destek amacıyla sosyal medya hesabından yapay zekayla oluşturulmuş bir video yayınladı. Videoda, İsrail'e karşı boykot çağrısı yapılırken, şarkının sözlerinde kola ve kahve içilmemesi yönünde tavsiyeler yer aldı. Videoda ayrıca, Gazze'ye bombalı saldırı anları ve İsrail askerleri tarafından öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin fotoğrafı da gösterildi. Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta İsrail'le ticaretin tamamen durdurulduğunu açıklamıştı.
16 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlediği miting sırasında, mitinge katılan bir grup tarafından 'İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın' yazılı bir pankart açıldı. Kısa bir süre sonra, pankartı açan gruba yaklaşan bazı kişiler tarafından pankart kaldırıldı. Bu olay, mitingin düzenlendiği 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleşti.
24 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve kalp pili takıldı. Bu durum, Netanyahu'nun Türkiye ve Kıbrıs'a yapmayı planladığı resmi ziyaretlerin ertelenmesine neden oldu. Netanyahu'nun ameliyatı, İsrail'de tartışmalı yargı reformunun parlamentoda tartışmaya açılmasına saatler kala gerçekleşti. Netanyahu, ameliyat olmasına rağmen oylamaya katılacağını açıkladı.
23 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

Beyoğlu'nda, Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden gençler, polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gözaltına alınma sebebinin İsrail ile ticareti protesto etmek değil, 'devlet büyüklerine hakaret' olduğunu belirtti. Gözaltına alınan 43 kişiden 38'i serbest bırakılırken, 5 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Olayla ilgili iki emniyet görevlisi açığa alındı.
6 Nisan 2024

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Amerika ve Batılı aktörlerin İsrail ve bir avuç fanatik Siyonistin esiri olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı ve Gazze krizine değinerek, Netanyahu yönetiminin saldırgan tavrının bölgeyi kötü senaryolarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıkladığını ve Filistin halkına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
5 Ağustos 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran'ın dini lideri Hamaney'in kucağında oturan bir oyuncak minyatür olarak gösteren yapay zeka ürünü bir görsel paylaştı. Katz, Erdoğan'ı Hamas'a silah ve para yardımı yapmakla suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu paylaşımı yalan ve iftira olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Olay, İsrail ve Türkiye arasındaki gergin ilişkileri bir kez daha gündeme getirdi.
22 Temmuz 2024
İşaretlediklerim