İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'nde staj yapmak istedi ancak Profesör Per Carlbring, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi nedeniyle başvuruyu reddetti. Öğrencinin ayrımcılık şikayeti üzerine üniversite özür diledi ve profesörün davranışını kabul edilemez bulduğunu, öğrenciye başka bir staj yeri bulunması konusunda yardım teklif ettiğini açıkladı.
17 Ocak 2023

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi ve Aachen Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, uçuş sırasında içki içmenin kardiyovasküler sistemi zorladığını ve kandaki oksijen seviyelerini düşürdüğünü belirtti. Bu durumun uyku kalitesini de olumsuz etkilediği ve özellikle yaşlı bireyler ile tıbbi rahatsızlıkları olanlarda sağlık komplikasyonlarına yol açabileceği vurgulandı. Araştırmacılar, havayollarının uçak içi alkollü içecek tüketimini kısıtlamasını önerdi.
26 Haziran 2024

TRT Haber'in bildirdiğine göre, Konya'da bir askeri eğitim uçağı düşmüş ve olay yerine çok sayıda kurtarma ve güvenlik ekibi sevk edilmiştir. Olayın detayları ve olası kayıplar hakkında henüz daha fazla bilgi verilmemiştir. Yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlatmış ve bölgede güvenlik önlemleri artırılmıştır.
14 Mart 2024

İzlandalı çiftçiler, TikTok'ta popüler olan salatalık tarifleri nedeniyle artan talebe yetişmekte zorlanıyor. 'Salatalık adam' lakaplı Logan Moffitt'in tarifleri, ülkedeki salatalık satışlarını iki katına çıkardı. İzlanda'nın çiftçiler birliği SGF, arzın bir hafta içinde normale döneceğini umuyor. Uzmanlar, TikTok'un etkisini küçümsemeye çalışsa da, bazı baharat malzemelerinin satışlarının da arttığını belirtiyor.
24 Ağustos 2024

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki tarihi Kaleiçi'ndeki bir butik otelde çıkan yangında Lübnanlı turistler Dory Mhomma ve Viviane Saad hayatını kaybetti. Yangında ayrıca Norveç, Danimarka ve Hollandalı turistlerle gurbetçilerden oluşan 10 kişi yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırıldı. İtfaiye ekipleri, yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmalarını sürdürüyor.
22 Temmuz 2023

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023

Atlas Okyanusu'ndaki Titanik enkazına turistik seferler düzenleyen OceanGate şirketine ait bir denizaltı kayboldu. Şirketin, denizaltının geliştirilme sürecinde güvenlikle ilgili defalarca uyarıldığı belgeler ortaya çıktı. Şirketin eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge, 2018'de mahkemeye sunduğu raporda denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Deniz Teknolojisi Topluluğu da şirketi denizaltı prototipini uzman bir üçüncü tarafça denetlenen testlere tabi tutması konusunda uyardı.
21 Haziran 2023

Alman havayolu şirketi Lufthansa, güvenlik gerekçesiyle İran dahil bazı Ortadoğu ülkelerine seferlerini iptal etti. Bu karar, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve İran'ın İsrail'e yönelik tehditleri sonrasında alındı. Lufthansa, Tahran, Beyrut, Tel-Aviv, Amman ve Erbil'e yapılacak uçuşları belirli tarihlere kadar askıya aldı. Bu gelişmeler, bölgedeki siyasi gerginliklerin havayolu ulaşımını nasıl etkilediğini gösteriyor.
5 Ağustos 2024

Pegasus Havacılık, daha önce planladığı gibi Boeing 737 model uçaklarını kaldırma planını ertelediğini duyurdu. CEO Güliz Öztürk, artan seyahat talebi, yeni uçakların teslimatındaki gecikmeler ve kiralama maliyetlerindeki artış gibi nedenlerle dokuz Boeing uçağını filoda tutma kararı aldıklarını belirtti. Bu karar, şirketin 2025 yerine 2029'a kadar eski nesil 737 NG'leri aşamalı olarak kaldırma planını ertelemesine yol açtı. Ayrıca, Ocak ayında bir Boeing 737 Max'in acil çıkış kapısının kopması sonucu birçok havayolu şirketinin Boeing kullanımını askıya aldığı hatırlatıldı.
27 Mart 2024

Danimarka hükümeti, 1966 ile 1970 yılları arasında Grönland'da doğum oranını sınırlamak amacıyla en az 4,500 kadına rızası dışında spiral taktığı iddiasıyla suçlanıyor. Bu durum, dönemde çocuk doğurabilecek kadınların yüzde 35'ini etkiliyor. 67 kadın, Danimarka hükümetinden tazminat talep ediyor. Tazminat sürecini başlatan psikolog Naja Lyberth, bazı vakalarda takılan spirallerin çok büyük olduğunu ve ciddi sağlık komplikasyonlarına hatta kısırlığa yol açtığını belirtti.
3 Ekim 2023

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki İsveç vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunarak kalabalık yerlerden uzak durmalarını ve gelişmeleri takip etmelerini istedi. Bu uyarı, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinde yaşanan gerilim sonrası geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruları, Türkiye'nin henüz onaylamaması nedeniyle beklemekte.
28 Ocak 2023

ABD ordusu, Güney Carolina eyaletine bağlı Kuzey Charleston bölgesinde uçuş yapan deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağının arıza vererek düştüğünü bildirdi. Pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi. Düşen uçak için bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Uçağın eğitim uçuşunda olduğu ve aynı eğitime katılan başka bir F-35’in güvenli şekilde hava üssüne döndüğü kaydedildi.
18 Eylül 2023

Kolombiya'nın Amazon bölgesinde 1 Mayıs'ta düşen tek motorlu Cessna 206 tipi uçaktaki dört çocuk, 40 gün sonra sağ olarak bulundu. Uçakta bulunan üç yetişkinin cansız bedenlerine daha önce ulaşılmıştı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında köpeklerin meyve kabuklarını takip ettiği ve çocukların ağaç yapraklarından yaptıkları barınakların izlerinin sürüldüğü belirtildi. Çocukların, bölgede yaşayan kabilelerin yardımıyla hayatta kalmış olabileceği düşünülüyor.
10 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda Brüksel'den gelen bir yolcunun valizinde 3 milyon 590 bin lira değerinde kaçak lüks marka eşyalar ele geçirdi. Yabancı uyruklu şüphelinin valizleri x-ray cihazında tarandı ve içerisinde ticari miktar ve nitelikte 195 eşya ile 29 kilogram ambalaj bulundu. Olayla ilgili soruşturma Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.
5 Aralık 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

İstanbul Sarıyer'deki bir kafede silahlı çatışma çıktı. Plakası belirlenemeyen bir motosikletten kafeye ateş açılması sonucu, kafedeki bir grup da silahla karşılık verdi. Olayın ardından düzenlenen operasyonda altısı İsveç uyruklu yedi kişi yakalandı. Araç ve adreslerinde üç ruhsatsız tabanca, havalı tüfek, 169 mermi ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi. İsveç uyruklu beş kişi tutuklandı, bir kişi hakkında sınır dışı işlemleri başlatıldı. Çatışma sırasında yaralanan bir Azerbaycan uyruklu kişi hastaneye kaldırıldı.
15 Eylül 2023

Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Alman hava yolu firması Lufthansa, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının ardından İsrail ve İran'a uçuşlarını 19 Eylül'e kadar askıya aldı. Lübnan'daki patlamalarda biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Lufthansa, güvenlik durumundaki değişiklik nedeniyle Tel Aviv ve Tahran'a uçuşların derhal geçerli olmak üzere askıya alındığını ve Lufthansa Grubu'na bağlı diğer havayollarının da bu süre zarfında İsrail ve İran hava sahasından kaçınacağını açıkladı. İptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunuluyor.
18 Eylül 2024

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing'in 787 Dreamliner model uçaklarında yapılan denetimlerin yeterliliği konusunda yeni bir soruşturma açtı. Bu soruşturma, Boeing'in Nisan ayında gönüllü olarak bazı uçaklarda yapılan denetimleri tamamlamadığını bildirmesi üzerine başlatıldı. Soruşturma, şirketin denetimleri tam olarak yerine getirip getirmediğini ve çalışanlarının uçak kayıtlarında sahtecilik yapıp yapmadığını araştırıyor. FAA, soruşturma süresince yolcu güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağını belirtti.
7 Mayıs 2024

Stockholm'de YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maket asıldı. Bu olay üzerine İsveç büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanının Türkiye ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, bu eylemin İsveç'in NATO üyeliği için yapılan başvuruyu sabote etmeye çalıştığını ve ülkesinin güvenliği için de tehlike oluşturduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, Türkiye'nin endişeleri sonrasında Madrid'deki NATO zirvesinde iki ülke, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini karşılayacak adımlar atacaklarını taahhüt etmişti.
13 Ocak 2023
İşaretlediklerim