Libya'nın başkenti Trablus'ta iki gün süren çatışmalarda 27 kişi hayatını kaybetti, 106 kişi yaralandı. Çatışmalar, Libya Başkanlık Konseyi'ne bağlı Suç ve Terörle Mücadele Birimi 'Rada' ile Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı '444 Tugayı' arasında başladı. Çatışmaların sebebi resmi olarak açıklanmazken, Libya basınında çatışmanın fitilini Rada'nın 444 Tugayı komutanı Mahmud Hamza'yı alıkoymasının ateşlediği belirtildi. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, çatışmalarda ateşkes ilan edildiğini duyurdu.
16 Ağustos 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023

Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Yaylalar köyünde doğa yürüyüşü yapan bir grup üzerine çığ düştü. İlk belirlemelere göre, beş kişinin çığ altında kaldığı ve bu kişilerden ikisinin hayatını kaybettiği, üçünün ise yaralı olarak kurtarıldığı bildirildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, ölenlere rahmet ve yaralılara acil şifalar dilendi. İlk açıklamalarda yaralı sayısı yedi olarak verilmişti.
4 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün açıklamasına göre, 2023'ün ilk çeyreğinde Orta Akdeniz'de göçmen geçişleri sırasında 441 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, 2017'den bu yana bir çeyrekte kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olarak belirlendi. Kurtarma müdahalelerindeki gecikmeler ve sivil toplum kuruluşlarının operasyonlarına getirilen engeller, bu artışta etkili oldu. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, bölgedeki insani krizin tahammül edilemez bir duruma geldiğini belirtti.
13 Nisan 2023

Panamalı milli futbolcu Gilberto Hernandez, Panama'nın Colon kentinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda Hernandez'in yanı sıra yedi kişi daha yaralandı. Saldırının failleri kaçarken, saldırının gerekçesi henüz belirlenemedi. Son aylarda Colon'da uyuşturucu kartelleri arasında birçok çatışma yaşandı ve bu yıl 50'den fazla kişi öldürüldü.
4 Eylül 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD ile bağlantılı olan Demokratik İttifak Güçleri (ADF), Uganda'da bir ortaokula saldırarak 41 kişinin ölümüne neden oldu. Saldırıda okulun yatakhanesi yakıldı ve yiyecek deposu yağmalandı. Ölenler arasında 38 öğrenci, bir gardiyan ve iki yerel halk üyesi bulunuyor. Yaralanan sekiz kişinin durumu ise ağır.
17 Haziran 2023

Honduras'ta, bir kadınlar hapishanesinde çıkan ve 46 kadın mahkumun ölümüyle sonuçlanan kavganın ardından güvenlik güçleri tarafından ülke genelindeki 25 hapishanede 'Umut Operasyonları' düzenlendi. Operasyonlarda 1000'den fazla silah, binlerce mermi ve çeşitli iletişim cihazları ele geçirildi. PMOP Müdürü Ramiro Munoz, operasyonların Devlet Başkanı Xiomara Castro'nun talimatıyla yapıldığını ve suç örgütleriyle işbirliği yapan güvenlik görevlilerinin de soruşturma altında olduğunu belirtti. Ayrıca, yüksek güvenlikli bir hapishanenin inşa edileceği ve çete liderleri ile uyuşturucu kaçakçılarının buraya nakledileceği açıklandı.
11 Temmuz 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan toprak kayması sonucunda 23 kişi öldü, 67 kişi kayboldu ve 38 kişi yaralandı. Toprak kayması nedeniyle birçok mahalle toprak altında kaldı ve yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, bölgedeki dağda oluşan çatlakların heyelanı tetiklediği belirtildi.
1 Nisan 2023

Pakistan'ın Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde federal hükümetin sınırlı sayıda ücretsiz un dağıtımı yapacağını açıklamasının ardından izdihamlar meydana geldi. Multan, Muzaffergarh, Faysalabad, Bannu ve Çarsadda şehirlerinde yaşanan izdihamlar sonucunda ikisi kadın olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde insanların un kamyonlarına tırmanarak unları almaya çalıştıkları ve yollara attıkları görüldü. Hükümete ve polise, dağıtımda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle tepki gösterildi.
27 Mart 2023

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 528'e, yaralıların sayısının ise 4 bin 599'a çıktığını açıkladı. Çatışmalar 12 eyaleti etkilerken, 18 eyaletteki hastanelerde bu vakalar rapor edildi. Taraflar, ABD'nin çağrısıyla ilan edilen ateşkesin ikinci gününde de çatışmaya devam etti. Çatışmaların, başkent Hartum'da yoğunlaştığı ve Hartum'un birçok mahallesinden çatışma sesleri ve duman yükseldiği belirtildi.
30 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'ta devam eden Pençe-Kilit harekatında PKK'nın açtığı taciz ateşi sonucunda Piyade Teğmen Fatih Uğur Altınbaş ve Uzman Çavuş Kemal Özek'in hayatını kaybettiğini, üç askerin de yaralandığını duyurdu. Yaralı askerler hastaneye kaldırıldı. Ancak, yaralanan askerlerden Piyade Uzman Onbaşı Uğur Özdemir, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
9 Ağustos 2023

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024

Ankara İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırı sonrasında Ankara Başsavcılığı soruşturma başlattı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıyı yapan iki kişinin öldüğünü, iki emniyet mensubunun da hafif yaralandığını bildirdi. Saldırıyla ilgili olarak erişim engeli ve yayın yasağı kararı alındı.
1 Ekim 2023

Nijerya'nın Niger Delta bölgesindeki Rivers eyaletinde bir kaçak petrol rafinerisinde patlama meydana geldi ve 37 kişi hayatını kaybetti. Patlamada çok sayıda kişi de yaralandı. Nijerya'da yüzlerce yasa dışı petrol rafinerisi faaliyet gösteriyor. Ülke, dünyanın en fazla petrol rezervine sahip 8. ülkesi ve petrol ihracatı bakımından 6. sırada bulunuyor.
4 Ekim 2023

Filipinler'de bir konfeksiyon fabrikasında çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri, yanlış adres verilmesi ve şiddetli yağış nedeniyle trafiğe takılarak olay yerine geç ulaştı. Yangın sırasında fabrikanın en üst katından atlayarak kurtulan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
31 Ağustos 2023

ABD'nin Hawaii eyaletinde devam eden orman yangınları, ülkenin son 100 yılındaki en ölümcül orman yangınları olarak kaydedildi. BBC'nin aktardığına göre, yangınlarda ölenlerin sayısı 106'ya çıktı ve 1300'den fazla kişi kayıp. Hawaii Valisi Josh Green, ölü sayısının tam olarak belirlenebilmesi için birkaç güne ihtiyaçları olduğunu belirtti.
16 Ağustos 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Guyana ile ihtilaflı olan Esequibo bölgesini Venezuela'nın yeni haritasına dahil ettiğini duyurdu. Maduro, bu kararı sosyal medya üzerinden paylaştığı yeni harita ile kamuoyuna açıkladı ve haritanın ülke genelinde yayılması için talimat verdi. Venezuela halkı, 3 Aralık'ta düzenlenen Dayanışma Referandumu'nda bu konuda hükümete yüzde 96 oranında destek vermişti. Esequibo bölgesi, doğal kaynaklar açısından zengin ve Guyana'nın bağımsızlığından önceki dönemden beri ihtilaflı bir bölge.
6 Aralık 2023

Çin'in Guangdong eyaletinde 25 yaşındaki bir saldırgan, bir anaokuluna bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda altı kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı ancak saldırıda ölenlerin kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Temmuz 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023
İşaretlediklerim