Eurostat verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde konut kirasında yıllık yüzde 125,10 artışla Avrupa'da en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 oranla Macaristan izledi. 8 Haziran 2022'de kira ücretlerine yüzde 25'lik tavan uygulaması getirilmesine rağmen artış durdurulamadı. Endeksa'ya göre, iki yıllık dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı.
22 Haziran 2024

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı araştırmaya göre, Türkiye'de konut reel satış fiyatları sekiz aydır düşüşte olup, ülke genelinde yıllık bazda yüzde 12,1 ve İstanbul'da yüzde 14,6 oranında gerileme kaydedildi. Aynı dönemde, cari konut fiyat artış oranı da düşüş gösterdi. Büyükşehirlerde de benzer düşüşler yaşanırken, kiralık konut talebinde de yüzde 25'lik bir azalma gözlemlendi.
25 Mart 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir ev sahibi, enflasyon karşısındaki kaybını telafi etmek amacıyla evinin aylık kira bedelini yedi gram altın olarak belirledi. Bu durum sosyal medyada gündem olurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğunu açıkladı. Bakanlık, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4. maddesine atıfta bulunarak, Türkiye'de yerleşik kişilerin kira sözleşmelerinde döviz veya dövize endeksli bedel belirleyemeyeceğini hatırlattı.
29 Ağustos 2024

Türkiye'de barınma ihtiyacı, artan maliyetler ve yüksek faizler nedeniyle dar gelirliler için giderek zorlaşıyor. Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin konut fiyatlarının yüzde 45-50'sini, bazı bölgelerde ise yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti. Yurtdışında ise arsa maliyetlerinin yüzde 20-25'i geçmediğini ifade eden Boysanoğlu, Türkiye'de arsa maliyetlerinin regüle edilmesi durumunda konut fiyatlarının daha makul hale gelebileceğini söyledi. Boysanoğlu, ekonomik arazi üretiminin kamu gücü ile mümkün olabileceğini vurguladı.
18 Temmuz 2024

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2024 konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalarak 110 bin 588’e geriledi. Yabancılara yapılan konut satışları ise yüzde 34,8 azalarak 2 bin 64’e düştü. İstanbul, en yüksek konut satışına sahip il olurken, en az satış Bayburt, Ardahan ve Hakkari'de gerçekleşti.
13 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde Şubat ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artış göstererek 93 bin 902'ye ulaştı. Ancak, yabancılara yapılan konut satışları aynı dönemde yüzde 44,9 azalarak 1.846 oldu. İstanbul, yabancılara yapılan konut satışlarında 691 konut ile ilk sırada yer alırken, Antalya ve Mersin sırasıyla 659 ve 151 konut satışı ile takip etti. Rusya vatandaşları, Şubat ayında Türkiye'den en çok konut satın alan yabancı uyruklular oldu.
14 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50,3 azaldı. Geçen ay yabancılara toplam 1272 konut satıldı ve bu satışların en büyük kısmı Antalya'da gerçekleşti. Ocak-nisan döneminde yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,4 azaldı. En çok konut satışı Rusya vatandaşlarına yapıldı.
17 Mayıs 2024

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelinde temmuz ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. En fazla konut satışı İstanbul, Ankara ve Antalya'da gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde ise konut satışları yüzde 0,5 azaldı. Yabancılara konut satışı temmuz ayında yüzde 16,1 azaldı ve en fazla konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.
13 Ağustos 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Yeni düzenlemeye göre, iş yeri ve konut kirası ödemeleri bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak ve elden ödeme yapanlara ceza kesilecek. Kirayı elden ödeyenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza uygulanacak ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Ayrıca, 7 bin liranın üzerindeki tüm ödemeler kartla yapılmak zorunda olacak.
11 Eylül 2024

İstanbul Çatalca'da, bir bungalov sitesindeki beş ev, projeyi yapan kişi ile bir ev sahibi arasında çıkan maddi anlaşmazlık sonucu çalındı. Ev sahibi, tartışmanın ardından evleri havuzlarıyla birlikte söküp kamyona yükleyerek götürdü. Site sakinleri durumu jandarmaya bildirdi ve soruşturma devam ediyor. Ev sahiplerinden biri olan Enis Onat, olayla ilgili detayları paylaşarak, hızlı bir çözüm beklediklerini ifade etti.
5 Mayıs 2024

Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde, bakanlığının ve bağlı kuruluşu TOKİ'nin desteklediği bir projeden 500 bin dolar borçla daire satın almış. Bakanlık, projenin gerçekleşmesi için gerekli imar değişikliklerini ve 'ÇED gerekli değildir' kararını vererek projenin önündeki engelleri kaldırmış. Bu durum, yazar Deniz Zeyrek tarafından eleştirilmiş ve Türkiye'deki etik standartlar ile Avrupa'daki durum arasındaki farklara dikkat çekilmiştir.
23 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, yıl başından beri kira gelirlerini beyan etmeyen ev sahiplerini takip ediyor ve bu kişilere bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderiyor. Şimşek, beyanname vermeyen mükellefler için 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini belirtti. Ayrıca, kira gelirlerinin hızlı ve kolay tespiti için Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e 'Kira bildirim formu' eklendi.
25 Ağustos 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

Harris Düşünce Liderliği ve Gelecek Uygulaması tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalı kiracıların çoğu gelecekte ev sahibi olma umudunu kaybetmiş durumda. Yüzde 61'i asla ev sahibi olamayacağını düşünüyor. ABD konut piyasasının son 10 yılda giderek zorlaştığı ve pandemi döneminde yaşanan sarsıntılarla birlikte, 2022'de enflasyonun artması ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonucu konut satışlarının düşmesi, ev sahipliğini daha da zor bir hale getirdi. Konut fiyatlarındaki artış, ekonomik eşitsizliği derinleştirerek kiracılar ile ev sahipleri arasındaki makası açtı.
16 Mart 2024

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Türkiye'de gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri için son gün yarın. Ödemeler yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor, bu yıl satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te yapılacak. Vergiyi zamanında ödemeyenler aylık yüzde 4,5 gecikme zammı ile karşılaşacak.
30 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, inşaat sektöründe çalışan sayısı temmuz ayında 1 milyon 848 bin kişiye yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği'ne göre sektörde halen ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova, projelerdeki nitelik artışının personel sayısında da artışa neden olduğunu belirtti. AYİDER Başkanı Hakan Şişik ise lüks konut projelerinde iyi bir ustayla çalışabilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti.
18 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim