İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen denetimler sonucunda, bazı sucukların et yerine soya unu kullanılarak üretildiği ortaya çıktı. Et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artması üzerine Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, tüketicileri ucuz fiyatlı sucuklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Orhan, hileli sucukların soya unu, tuz ve tatlandırıcıyla et tadı verilerek üretildiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına zam yapılacağını fakat bu artışın yüzde 35'i geçmeyeceğini açıkladı. Ekmek fiyatlarının 10 lira olacağı iddialarını yalanlayan Balcı, asgari ücretin belirlenmesinin ardından açıklama yaptıklarını ve yapılan çalışmalar neticesinde ekmek fiyatının 10 lira olmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının azami olarak 35,5 TL üzerinde olmayacağını öngördüklerini belirtti.
23 Haziran 2023

Seçim sonrası döviz kurlarında yaşanan yüzde 20'ye yakın artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Bu durum, gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açacak. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, maliyet artışlarının ekmek fiyatlarını 8-10 lira arasına çıkarabileceğini ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını da etkileyeceğini belirtti.
19 Haziran 2023

Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz, buğday ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında bilgi verdi. Karagöz, dünyada genetiği değiştirilmiş buğday satışının olmadığını, Türkiye'de de GDO buğday ve buğday ürünlerinin bulunmadığını belirtti. Türkiye'nin genetiği değiştirilmiş ürün üretimini yasakladığını ancak ithalatına izin verdiğini söyledi. Ayrıca, buğdayın geleneksel ıslah yöntemleriyle geliştirildiğini ve GDO olmadığını ifade etti. Gluten konusunda ise, glutenin sadece Çölyak hastalığı ve gerçek Çölyak dışı gluten hassasiyeti olan kişiler için problem oluşturduğunu, diğer kişilerin buğday içeren gıdalardan kaçınmasına gerek olmadığını belirtti.
30 Eylül 2023

Online yemek sipariş platformu Yemeksepeti'nin 2023 yılı istatistiklerine göre, tavuk döner bu yıl en çok sipariş edilen yemek oldu ve geçen yılın popüler seçimi lahmacun üçüncü sıraya geriledi. İkinci sırada burger, dördüncü sırada pizza ve beşinci sırada çiğ köfte yer aldı. Sağlıklı beslenenler arasında ise tavuklu salata popülerdi. Tatlı kategorisinde waffle, baklava ve sütlaç en çok tercih edilenler arasındaydı. Büyük siparişlerde ise 1024 kova tavuk ve 303 adet kaşarlı börek dikkat çekti.
29 Aralık 2023

ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

Dünyanın en ünlü fastfood zinciri McDonald’s, Big Mac başta olmak üzere hamburgerlerinin formülünde değişiklik yapacağını duyurdu. Yeni hamburgerlerin ekmekleri daha yumuşak, peynirleri mükemmel eriyen, köfteleri sulu ve karamelize tatlı olacak. Ayrıca Big Mac’in gizemli sosu daha keskin ve belirgin bir tada sahip olacak. Yeni hamburgerler şimdilik Avustralya, Kanada ve Belçika'da satışa sunulmuş olup, önümüzdeki yıl ABD'de ve sonrasında Türkiye'de de satılacak.
24 Nisan 2023

Japon dondurma markası Cellato'nun 'Byakuya' adlı ürünü, porsiyon başına 880 bin yen (yaklaşık 126 bin lira) fiyatıyla Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Dondurmanın içeriğinde İtalya'nın en iyi beyaz trüf mantarı, iki çeşit peynir, sake üretiminden elde edilen 'sakekasu' ve yenilebilir altın yaprak bulunuyor. Cellato, bu özel dondurmayı 1,5 yıl süren denemeler sonucunda geliştirdiğini ve Avrupa malzemeleriyle Japon yemeklerini birleştirmeyi amaçladığını belirtiyor. Dondurma, Japonya'da özel bir kaşık ve tüketim talimatlarıyla satışa sunulmuş.
22 Mayıs 2023

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'ye geldiğinde sevdiği lokantalara gidemediğini belirtiyor. Sebebi olarak, bu mekanlarda yasağa rağmen sigara içilmesini gösteriyor. Milor, sigara dumanının hem fiziksel rahatsızlık yarattığını hem de yemeklerin kokusunu ve tadını almasını engellediğini ifade ediyor. Türkiye'de sigara yasağının var olduğunu ancak uygulanmadığını vurguluyor.
3 Şubat 2024

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 Mayıs'tan sonra İstanbul'da ekmeğin kilosunun 60 lira olacağını, böylece 250 gram ekmeğin fiyatının bazı bölgelerde 12,5 lira, alım gücü yüksek bölgelerde ise 15 lira olacağını açıkladı. Fırıncılar, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu zamma hazırlanıyor. Ayrıca, Kolivar Ticaret Bakanlığı'nın ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde onay zorunluluğu getiren karara tepki göstererek, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtip Danıştay'a başvurduklarını ifade etti.
4 Mayıs 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbul'da bir muhallebiciden yaptığı alışverişte yaşadığı pahalılık deneyimini anlattı. 1 kilo kol böreği, 2 simit ve 3 ayran için 650 TL ödemesi gerektiğini öğrendiğinde şaşkınlığını dile getirdi. Pandemi öncesi ve sonrası fiyat artışlarına dikkat çekerek, 2019'da 35 TL olan bir ürünün şimdi 450 TL'ye satıldığını belirtti. Ayrıca, çalışanlarla yaptığı sohbette herkesin hayat pahalılığından yakındığını ve ekonomik zorluklarla mücadele ettiklerini aktardı.
14 Mart 2024

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde, piyasa değeri 35 milyon lira olan sahte gıda ürünleri ele geçirildi. Gıda Toptancıları Sitesinde faaliyet gösteren bir iş yerinde yapılan aramada, çeşitli markalara ait sahte etiketler ve büyük miktarlarda sahte gıda ürünleri bulundu. Ele geçirilen ürünler arasında zeytin, peynir, krema, teleme, margarin, mayonez, tuz ve nişasta yer alıyor.
14 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, 2024'ün ilk sekiz ayında Türkiye genelinde fiyat etiketlerini denetledi ve 221 bin 634 işletmeye toplam 210,5 milyon lira idari para cezası verdi. Denetimlerde, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolayca görülebilir olup olmadığı ve menü fiyatları ile kasa fiyatları arasında fark olup olmadığı kontrol edildi. Özellikle tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda servis ücreti gibi ek ücretlerin menülerde belirtilip belirtilmediği de denetlendi. İstanbul'da yapılan denetimlerde 5 bin 819 iş yeri incelendi ve 13,9 milyon lira ceza kesildi.
28 Ağustos 2024

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda, pandemi döneminde artan stokçuluk ve karaborsacılık faaliyetlerine karşı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun getirildiğini ve bu kapsamdaki cezaların artırılacağını belirtti. Bakan Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı cezaların alt sınırının 80 bin liraya, üst sınırının ise 800 bin liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini, stokçulukla mücadelede ise cezaların alt sınırının 800 bin lira, üst sınırının 11 milyon lira olmasını önerdiklerini açıkladı. Bu tekliflerin parlamentoya sunulduğunu ve caydırıcı olması hedeflendiğini ifade etti.
17 Nisan 2024

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, fıstık fiyatlarının 850 liradan 1250 liraya yükselmesi nedeniyle baklava fiyatlarında artış yaşandığını belirtti. Göksu, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında dolar kurunda bir değişiklik olmamasına rağmen fıstık fiyatlarının artmasının, Gaziantep'teki bazı firmaların fıstık stoklarıyla ilgili hamlelerinden kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Ağustos ayında mahsulün çıkmasına rağmen fiyatların bu denli artması, baklava sektöründe 100 TL ila 150 TL arasında zam yapılmasına neden oldu.
17 Haziran 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip depolayarak daha yüksek fiyattan sattığını ifade etti ve bakanlığın devreye girerek taban fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı.
4 Eylül 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip depolayarak daha yüksek fiyattan sattığını ifade etti ve bakanlığın devreye girerek taban fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı.
4 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek A.Ş. tarafından üretilen normal ekmeğin fiyatı yüzde 60 zamla 5 liradan 8 liraya çıkarıldı. Geçen yıl temmuz ayında da aynı ekmeğin fiyatı yüzde 66,6 zamla 3 liradan 5 liraya yükseltilmişti. Bu zam, İstanbul'daki halk ekmek bayilerinde 250 gramlık ekmeğin yeni fiyatını belirliyor.
20 Haziran 2024
İşaretlediklerim