Örsan Öymen, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 38. Olağan Kurultay'da parti içi demokrasi doğrultusunda tüzük değişikliği sözü verdiğini ancak bazı yöneticilerin ve sahte değişimcilerin bu süreci engellediğini belirtti. Öymen, CHP'nin 2024 belediye seçimlerindeki başarısının sürdürülebilir olması için parti içi demokrasinin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Tüzük Kurultayı'nda yüzeysel değişikliklerle yetinilmesinin ve verilen sözlerin tutulmamasının, CHP'nin bir sonraki seçimleri kaybetmesine yol açacağını ifade etti.
15 Temmuz 2024

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, halefi Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan görüşmesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu tür görüşmelerin müzakere yerine mücadele gerektirdiğini belirtti. Özel adına yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, partinin akıllı ve rahat bir yürekle hareket ettiğini ve Cumhuriyet'in ilke ve devrimlerinden sapmadan tüm siyasi partilerle görüşebileceklerini ifade etti.
25 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve sahipsiz sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa teklifini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı. Yeni yasa, 'yakala-kısırlaştır-sal' yöntemini yürürlükten kaldırarak, köpeklerin belediye bakımevlerine toplanmasını ve sahiplendirilemeyenlerin uyutulmasını zorunlu kılıyor. Özel, bu düzenlemenin hayvanların yaşam hakkını ihlal ettiğini belirterek, en kısa sürede yasal itirazda bulunacaklarını ifade etti.
30 Temmuz 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'nin kapatılması yönündeki çağrısına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yanıt verdi. Tunç, DEM Parti'nin terör örgütleriyle arasına mesafe koymaması durumunda kapatma davası açılacağını belirtti. Bu açıklama, Meclis'teki 23 Nisan Resepsiyonu'nda gündeme geldi. Tunç, partilerin Anayasa'ya uygun hareket etmeleri gerektiğini ve terörle ilişkilerini kesmeleri gerektiğini vurguladı.
23 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel hakkındaki açıklamalarının bir 'hatırlatma' olduğunu belirtti. İmamoğlu'nun siyasi yasak durumunu ve olası genel başkanlık veya İBB adaylığını değerlendirdi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden aday gösterilmesi gerektiğini ifade etti ve yerel seçimlerin önemine vurgu yaptı. Parti içi tartışmaların ideolojik ve felsefi düzeyde devam etmesini istediğini söyledi. Ayrıca, CHP'nin mali durumunun şeffaf ve denetim altında olduğunu, parti içi dağınıklığın giderilmesi gerektiğini ve yerel seçimlere odaklanılması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu'nun Almanya ziyareti ve 16'lı masa çıkışı hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
21 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'ni eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mezun edip atamadığı öğretmenleri kusurlu öğretmenlere dönüştüreceğini ve diplomalarını çalacağını iddia etti. Özel, bu durumu Cumhuriyet tarihinin en büyük kumpası olarak nitelendirdi. Ayrıca, teklifin yeterince tartışılmadan geçirilmek istendiğini ve bu durumun öğretmenlerin haklarını gasp edeceğini belirtti. Özel, eğitim müfredatının anayasa yapmak kadar önemli olduğunu vurguladı.
5 Ağustos 2024

İbrahim Kaboğlu, Türkiye'de 2017 yılında gerçekleşen anayasal değişikliklerin, Cumhurbaşkanı'na yürütme yetkisi verirken bakanları siyaset dışı bıraktığını ve bu durumun anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanı'nın parti genel başkanı olmasının ve bakanların seçim meydanlarında aktif rol almasının anayasaya aykırı olduğunu, bu durumun Cumhuriyet'in niteliklerine zarar verdiğini ve Türkiye'nin Temmuz 2018'den itibaren bir fetret dönemine girdiğini savunuyor. Kaboğlu, mevcut sistemin 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' adı altında gerçek eksiklikleri gizlemeye çalıştığını iddia ediyor.
28 Mart 2024

CHP genel başkan adayı Özgür Özel, partinin sağa kaydığını ve bunu düzelteceklerini ifade etti. Özel, CHP'nin sağa kaymasının genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortaklaşmadan aldığı kararlar sonucu olduğunu belirtti. Ayrıca, partinin 'helalleşme' söyleminin samimiyeti ve partinin sağa kayması konularında eleştirilerde bulundu. Özel, partinin başına yeni, güçlü ve partili bir figürün getirilmesi gerektiğini vurguladı.
27 Eylül 2023

CHP'nin 20. olağanüstü kurultayında, partinin tüzüğünde 28 maddede değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi. Değişiklikler arasında genel başkanın vekalet düzenlemeleri, MYK'nın yapısında değişiklikler ve aday belirleme yöntemleri yer alıyor. Ayrıca, milletvekili ve belediye başkanlığı için üç dönem kuralı getirildi ve cinsiyet ile gençlik kotaları uygulamaya konuldu. Disiplin düzenlemeleri de güncellenerek, cezaların bağışlanması yetkisi PM'ye verildi.
7 Eylül 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partinin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılama eleştirisine 'vadeli' yanıt vereceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, CHP’nin sadece halk için ayağa kalktığını vurgularken, Özel de bu görüşe katıldığını ifade etti. Özel, yerel seçim zaferinden sonra halk için sürekli mücadele ettiklerini ve çeşitli mitingler düzenlediklerini söyledi. CHP grubu, bu yıl Meclis açılışında Erdoğan’ı ayakta karşılayarak önceki yıllardan farklı bir tutum sergiledi.
1 Ekim 2024

Mehmet Altan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini hızlandırma vaadini değerlendirdi. Altan, Türkiye'deki mevcut baskıcı rejimin değiştirilmesi gerektiğini savunarak, CHP'nin bu konuda samimi olup olmadığını sorguluyor. Ayrıca, CHP'nin kazandığı belediyelerde AB standartlarına uygun yönetim sergileyerek bu vaadini kanıtlayabileceğini belirtiyor. Altan, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine odaklanması gerektiğini vurguluyor.
10 Haziran 2024

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladık' açıklamasına yönelik eleştirel tweet'i sansürlendi. Demirtaş, sansürle ilgili olarak Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, hükümetin her şeyden korktuğunu ve cesaretle direnmeye devam etmek gerektiğini belirtti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği konusunda kamuoyunda tartışmalar sürerken, 'sıfırlanma' teorisi hukuki bir dayanak bulunmadan tartışma konusu olmaya devam ediyor.
3 Şubat 2023

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderleri, 11. toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağı belirtildi ve bu durumun demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak eklendiği ifade edildi. Ayrıca, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin başörtülü kadınları korumak yerine siyasi istismara yol açacağı ve Cumhur İttifakı'nın bu konudaki samimiyetsizliği eleştirildi. Millet İttifakı'nın seçimlere hazır olduğu ve Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinin devam ettiği vurgulandı.
26 Ocak 2023

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saray ile normalleşme sürecine karşı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan bir yönetimle normalleşmenin mümkün olmadığını savundu. Ayrıca, CHP'nin devleti kuran parti olarak mücadeleye devam etmesi gerektiğini vurguladı ve erken seçim çağrısında bulundu.
10 Ekim 2024

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimleri öncesinde, iktidar temsilcileri tarafından yapılan ve kamuoyunda endişe yaratan açıklamalara karşı uyarıda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer iktidar yetkililerinin seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren ifadeleri sonrasında muhalefetin etkinliklerine saldırılar düzenlenmişti. Kurtulmuş, seçim güvenliğiyle ilgili endişe yaratıcı ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu ve Türkiye'nin anayasal kurallar çerçevesinde yönetileceğini vurguladı.
10 Mayıs 2023

Murat Sabuncu, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, yargıdan ekonomiye kadar birçok alanda tek bir kişinin kararlarına bağlı olduğunu ve bu sistemin normalleşme sürecini engellediğini tartışıyor. Sabuncu, gerçek anlamda bir normalleşmenin, kuvvetler ayrılığının yeniden inşa edilmesiyle mümkün olabileceğini savunuyor. Ayrıca, mevcut sistemin değişmemesi yönünde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin tavrını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni sistemden memnuniyetini ele alıyor. Sabuncu, CHP'nin parlamenter sistemin geri gelmesi için daha somut adımlar atması gerektiğini belirtiyor.
29 Mayıs 2024

Rahmi Turan, Türk siyasetinde verilen sözlerin tutulmamasının bir geleneğe dönüştüğünü belirtirken, bu duruma CHP'nin de katıldığını ifade etti. CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in, genel başkan seçildiği kurultayda, seçimlerde adayların ön seçimle belirleneceğine dair verdiği sözü tutmadığına dikkat çekti. Turan'a göre, bu söz tutulsaydı, yerel seçimler öncesinde parti içinde herhangi bir ayrılık olmayacaktı. Ancak Özel, genel başkan olduktan sonra bu sözü yerine getirmedi.
10 Şubat 2024

CHP'nin başlattığı ve AKP'nin tasarı haline getirdiği başörtüsüne anayasal güvence teklifi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tasarı, 'aile koruması' maddesiyle LGBTİ+ bireylere yönelik yasal düzenlemelerin değişebileceği endişesini doğurdu. AKP'li İsmet Yılmaz, teklifin TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağını belirtti. Altılı masa ise kendi başörtüsü teklifi üzerinde çalışıyor ve CHP, İYİ Parti, HDP AKP'nin son görüşme talebini reddetti. Teklifin Meclis'te kabul edilmemesi durumunda referandum ihtimali bulunuyor.
11 Ocak 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim