Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere toplandı ancak herhangi bir ücret seviyesi konuşulmadı. Komisyonda işveren, işçi ve kamu temsilcileri yer aldı. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerini Atalay olmadan sürdürmüş ve yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak duyurmuştu.
13 Haziran 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Bu düzenleme ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka, PTT veya aracı finansal kurum kartları ile yapılması zorunlu hale gelecek. Elden ödeme yapanlara, ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Tüketiciler, ödemeyi elden yaptıklarını beş iş günü içinde bildirdiklerinde ceza uygulanmayacak.
11 Eylül 2024

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

İsmet Berkan, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelirleri kayıt dışı olan bir grubu korumaya ve onları vergi ödemeden yaşatmaya kararlı olduğunu belirtiyor. Meclis'e sunulan yeni vergi düzenlemeleri teklifinde, Mehmet Şimşek'in önemle üzerinde durduğu asgari gelir vergisi ve 'Bu geliri nereden buldun' sorusunun sorulmasına olanak tanıyan maddelerin yer almadığına dikkat çekiliyor. Berkan, bu durumun ülkede demokrasi ve ekonomik düzelme açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor.
18 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ek bütçe teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanunla, genel ve özel bütçeli idarelere toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenmesi öngörülüyor. En büyük payı AFAD alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci sırada yer alıyor. Ek bütçeyle 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması hedefleniyor. Meclis, ek bütçe teklifinin kabul edilmesinin ardından Ekim ayına kadar tatil edildi.
15 Temmuz 2023

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında zam yapılmasını kararlaştırdı. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6, ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon farkının altı aylık dönemler halinde verilmesi kararlaştırıldı. Refah payı talebi kabul edilmedi. Kurulda altı üye hükümetin teklifini kabul ederken, beş üye ret oyu verdi.
31 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile lokanta, kafe ve pastane gibi işletmelerde uygulanan KDV oranları artırıldı. Yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan alkollü içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 20'ye çıkarıldı. Bu değişiklik, işletmelerin telefon veya internet üzerinden yaptığı satışlar dahil olmak üzere mayıs ayının başından itibaren yürürlüğe girecek.
27 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılının ikinci yarısında işçi statüsünde çalışanların alacağı kıdem tazminatının üst sınırını 41.828 lira olarak belirledi. Bu, yılın ilk yarısındaki 35.058 liralık tavanın yüzde 19.31 oranında artırıldığı anlamına geliyor. Asgari ücrette bir artış yapılmaması durumunda, asgari ücretli çalışanların kıdem tazminatında bir değişiklik olmayacak. Yüksek maaşlı çalışanların kıdem tazminatı ise yeni tavan üzerinden hesaplanacak.
18 Temmuz 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

AKP, 1,8 milyon emeklinin en düşük maaşının 10 bin lira olması için başlattığı çalışmayı tamamladı ve bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin yarın TBMM’ye sunulacağını belirtti. Güler, emeklilik sistemine getireceği yük ve bütçe imkanlarının analiz edildiğini, birkaç alternatifin değerlendirildiğini söyledi. Seyyanen zam beklenmezken, en düşük emekli maaşında artış bekleniyor.
15 Temmuz 2024

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme, kripto para piyasasında faaliyet gösteren şirketler ve yatırımcılar için yeni kurallar ve denetimler getirecek. Ayrıntılar henüz açıklanmadı, ancak düzenlemenin sektörde önemli değişikliklere yol açması bekleniyor.
26 Haziran 2024
İşaretlediklerim