Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madeni için başlatılan ağaç kesimi sona erdi. 2019'dan bu yana madene karşı mücadele eden köylüler, ağaç kesimine karşı direniş gösterdi. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini duyurdu ve bölgedeki eylemler sırasında polis ve jandarmaya saldırıldığı iddiasında bulundu.
30 Temmuz 2023

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin 2019'dan bu yana verdiği mücadele devam ediyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Yeşiller Partisi'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç, ağaçların kesildiği alana ulaşmak isterken gözaltına alındı.
29 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Mayıs'ta Zonguldak'ta madencilerle bir araya geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama-kurtarma çalışmalarıyla çok sayıda hayat kurtaran madencilere teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, madenciler için de ülkeye baharı getireceğini ifade etti ve bu buluşmayı Twitter hesabından duyurdu.
1 Mayıs 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan toprak kayması olayına ilişkin soruşturma devam ediyor. Bu kapsamda, maden ocağında sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis A.R.K. tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce de altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G'nin de aralarında bulunduğu sekiz zanlı tutuklanmış, üç zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
20 Mart 2024

Düzce'de dün akşam saatlerinde başlayan kuvvetli yağışlar Yığılca, Gölyaka, Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde derelerin taşmasına neden oldu. Yığılca-Yedigöller grup yolu sel nedeniyle trafiğe kapatıldı ve Hecinler mevkisinde iş makineleriyle çalışma başlatıldı. 17 köye ulaşım sağlanamıyor ve Gölyaka ile Cumayeri ilçelerinde Melen Çayı taşkınlara yol açtı. Dokuz Değirmen köyünde selin taşıdığı ağaç ve molozlar üzerinde bir köpeğin akıntıya kapıldığı görüldü.
9 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 31 bin insanın hayatını kaybettiği ve 10 ilde büyük yıkımların yaşandığı Türkiye'de, depremden etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'daki İskenderun Demir Çelik fabrikası, hasar tespit çalışmaları tamamlanıncaya kadar üretim faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Bu durum, depremin sanayi üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.
14 Şubat 2023

İliç'te meydana gelen maden felaketinin ardından, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve diğer bürokratlar ile şirketin üst yönetiminin sorumluluğu olduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Madenin neredeyse hiç denetlenmediği, daha önce yaşanan liç yığını kayması ve zehirli atık sızıntısı üzerine yapılan denetimin ise Anagold için taşeron işler yapan özel bir şirkete yaptırıldığı belirlendi. Bu durum, dönemin bakanı Murat Kurum'un sorumluluğunu daha da artırıyor.
6 Mart 2024

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu belirlenen şirketin sürdürülebilir yatırım projeleri müdürü yabancı uyruklu S.S. tutuklandı. Daha önce de şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G'nin de aralarında bulunduğu 12 zanlı tutuklanmıştı. Böylece, maden ocağındaki heyelanla ilgili soruşturmada tutuklu sayısı 13’e çıktı.
27 Mayıs 2024

Elazığ'ın Palu ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen maden ocağında gece yapılan patlatma işlemi sırasında göçük meydana geldi. Göçük sonucu iki işçi mahsur kaldı ve olay yerine AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmaları sonucunda işçilerden Remzi Tahtacı'nın hayatını kaybettiği belirlendi, diğer işçi A.T. yaralı olarak kurtarıldı. Olayla ilgili ihmali olduğu iddia edilen bir işçi gözaltına alındı.
4 Haziran 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen 22 kişi gözaltına alındı. 2019'dan bu yana süren direniş sırasında, jandarma ekipleri tarafından ağaç kesimine karşı çıkan köylülere biber gazlı ve coplu saldırılar düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve Yeşiller Partisi yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç de bulunuyor.
29 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı zeytin ağaçlarını korumaya çalışan İkizköylülerin direnişine katıldı. Kılıçdaroğlu, alandan ayrılmak istedi ancak halkın protestoları sonucu kesim alanına gitmek zorunda kaldı. Kılıçdaroğlu'nun kesim alanına girişi sırasında jandarma, alana girmek isteyen yurttaşlara biber gazı ve copla müdahale etti ve üç kişi gözaltına alındı.
28 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı eylem yapan köylülerin tuvaleti, jandarma tarafından alana alınmadı. Eylemcilerin su tankerini almayan jandarma, seyyar tuvaletlerin girişini de engelledi. Tuvaletleri alana sokmak isteyen yurttaşlara copla müdahale edildi ve iki kişi gözaltına alındı. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
12 Ağustos 2023

Pop yıldızı Tarkan, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı direnen İkizköylülere destek verdi. Köylüler, 2019'dan bu yana YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Tarkan, jandarmanın köylülere saldırısına tepki göstererek İkizköy direnişçilerine destek çıktı ve Twitter hesabından bir video paylaştı.
25 Temmuz 2023

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Toprak kayması nedeniyle Fırat Nehri'ne siyanür sızacağı endişesi artarken, Erzincan Valisi ve eski başbakan Binali Yıldırım, şu ana kadar herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Yıldırım, ayrıştırma işlemi gören kimyasalların ayrı bir yerde depolandığını ve orada herhangi bir sorun olmadığını ifade etti. Enerji bakanı ise olay üzerine yurt dışı gezisini yarıda keserek Erzincan'a gitti.
13 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta meydana gelen bir maden faciasında, yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Olayın ardından işçilerin aileleri ve mesai arkadaşları, kayıp işçilere ulaşılması umuduyla bölgede bekleyişlerini sürdürüyor. Olay anını deprem zannederek dışarı çıkan bir işçi, yaşadıklarını ve arkadaşlarına ulaşamamanın acısını ifade etti. Facia ile ilgili gözaltı sayısının sekize çıktığı bilgisi de verildi.
15 Şubat 2024

Anagold, sermayesi ve güçlü yerli işbirlikçileri sayesinde İliç'te geniş bir etki alanına sahip olmuş durumda. Maden işletmesiyle birlikte, birkaç aile tarafından kontrol edilen onlarca taşeron şirket kurulmuş ve yüzlerce yoksul, madenin işçi deposu haline gelmiş. Yerel siyaset ve bürokrasi de bu ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Anagold'un amacı, Çöpler'deki altını sömürmek olup, bu süreçte siyasetten bürokrasiye, dinsel ve kan bağlarına kadar her alanda etkili olmuş.
21 Şubat 2024

Eskişehir'deki Yıldızlar Holding'e bağlı Doruk Madencilik'te çalışan maden işçileri, maaş ve alacakları ödenmediği için açlık grevine başladı. İşçiler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) şirketin devri sonrası haklarının ödenmediğini belirtti. İşçilerin maaşları düzensiz ve eksik yatırılıyor, ayrıca BES kesintileri yapılmış ancak bu paralar işçilere yatırılmamış. İşçiler, TMSF'nin bu durumu denetlemediğini ve Yıldızlar Holding'in usulsüz işler yaptığını iddia ediyor.
3 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatına 'kota' getirme kararı aldı. Bu uygulama ile işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin desteklenmesi hedefleniyor. 'Dahilde İşleme Rejimi' kapsamında yapılan ithalat, kota uygulamasının dışında tutulacak. Bu sayede altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi ve uzun dönemde cari açıkta olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor.
7 Ağustos 2023

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden faciası sahasında, ciddi bir heyelan riski tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son günlerde çalışma şartlarının zorlaştığını ve bu risk nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Heyelan riski aynı zamanda atık toprağın taşınması faaliyetlerini de durdurdu. Bakan Bayraktar, önceliklerinin heyelan riskini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim