İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkesin giderek zorlaştığını ancak bu hedeften vazgeçmediğini belirtti. Biden, İran'ın İsrail'e yönelik olası bir karşı saldırısını takip ettiklerini ve bir ateşkes anlaşması durumunda İran'ın saldırmaktan vazgeçmesini umduğunu ifade etti. Ayrıca, Biden tutuklu takası için Türkiye'ye teşekkür etti ve İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ateşkes anlaşmasının hemen tamamlanması gerektiğini söyledi.
13 Ağustos 2024

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından İran'dan bir misilleme saldırısı bekliyor. Saldırıda yedi İranlı yetkili ve altı Suriyeli hayatını kaybetmişti. İranlı yetkililer, saldırıya karşı muhtemel bir misillemenin meşru müdafaa olduğunu belirtirken, ABD istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde İsrail'e yönelik bir saldırı planladığı bildirildi. İsrail'deki Amerikan Büyükelçiliği, güvenlik endişeleri nedeniyle ABD hükümet çalışanlarının İsrail'de kişisel seyahatlerini kısıtladı.
12 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bir ateşkesin 'sadece Hamas’a yarayacağını' belirtti. Ancak, insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. ABD'nin İsrail'i sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
25 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı kapsamlı kara operasyonu konusunda derin endişelerini dile getirdi. Biden, Gazze'ye acil insani yardımların artırılması gerektiğini ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma süreci de görüşüldü. Biden ve Netanyahu, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Washington'da bir araya gelmesi konusunda ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunda mutabık kaldı.
19 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonrası, aralarında iki üst düzey komutanın da olduğu yedi Devrim Muhafızları subayının ölümü üzerine İran'dan beklenen misilleme saldırısı nedeniyle güvenlik önlemlerini artırdı. Bu kapsamda, İsrail genelinde okullar iki gün süreyle tatil edildi ve toplantılara kısıtlamalar getirildi. ABD Başkanı Joe Biden, artan gerilim nedeniyle tatilini yarıda keserek durumu yakından takip etmeye başladı.
13 Nisan 2024

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e yönelik politikasının değişmediğini ve desteğin süreceğini belirtti. Jean-Pierre, ABD'nin İsrail'e sağladığı silah desteğinin durdurulması taleplerine karşılık, İsrail'in güvenliğine olan bağlılıklarının sarsılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD'nin İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiği ve bu satışın Gazze'deki ateşkes sürecinin belirsiz olduğu bir dönemde gerçekleştiği belirtildi.
20 Eylül 2024

ABD, İsrail'e Refah bölgesini işgal etmemesi için Hamas liderleri hakkında hassas istihbarat bilgileri ve askeri destek paketleri sunmuş. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e büyük bir saldırı durumunda silah yardımlarını askıya alacağını belirtmiş. Ayrıca, Biden yönetimi İsrail'e, Refah'tan ayrılmak zorunda kalan Filistinliler için geçici barınma alanları oluşturulması teklifinde bulunmuş. İsrail, bu önerilere henüz olumlu yanıt vermemiş ve Filistinli sivillerin yer değiştirmesi için gerekli altyapının hazırlanmasının aylar süreceği belirtilmiş.
11 Mayıs 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023
İşaretlediklerim