Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgesine gitmeyişini savunurken, Ahbap ve Babala TV ekibinin yardım kampanyalarını ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, devletin her yerde olduğunu ve acıların siyasi çıkar için kullanılmasına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, yardım ve desteklerin AFAD aracılığıyla yapılmasının doğru olduğunu vurguladı ve deprem bölgesindeki durumları magazin gösterisine çevirenleri kınadı.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası Gaziantep'te yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından dolayı İstanbul'da gözaltına alındı. Gaziantep Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Akay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Ataşehir'de yakalandı ve Gaziantep'e gönderilecek. Benzer bir durum Hatay'da yaşanan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi için de yaşanmıştı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, depremde yıkılan iki binanın müteahhidi olan ve aynı zamanda ilçenin AKP'li belediye başkanı olan Ökkeş Kavak, İslahiye başsavcılığının kararıyla gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Bu olay, depremde yıkılan binaların müteahhitlerine yönelik geniş çaplı soruşturmanın bir parçası olarak görülüyor ve daha önce de aynı soruşturma kapsamında AKP'li belediye meclis üyesi Yunus Kaya tutuklanmıştı.
25 Şubat 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kahramanmaraş depremleri sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır ve gıda sattığı iddiaları üzerine Kızılay'ın önüne gideceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem sonrası 'helallik' istemesine sert tepki göstererek, halkın kendisine hakkını helal etmeyeceğini ifade etti. Buldan, AKP-MHP iktidarını çürümüş talan düzeni olmakla ve deprem fırsatçılığı yapmakla suçladı. Ayrıca, AFAD'ın liyakatsiz atamalarla amacı dışında kullanıldığını ve deprem bölgesine geç müdahalede bulunduğunu eleştirdi.
28 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği Adana'da incelemelerde bulundu. Çukurova ilçesindeki Yurt Mahallesi'nde yıkılan bir apartmanın enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmalarını izledi ve yetkililerden bilgi aldı. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile birlikte bölgedeki çalışmaları takip eden Kılıçdaroğlu, incelemelerinin ardından Hatay'a hareket etti.
7 Şubat 2023

AKP'li kurmaylar, Kahramanmaraş depremleri sonrasında seçim kampanyasının içeriğinin değişeceğini belirtti. Seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, AKP'li bir kurmay, seçim kampanyasının deprem odaklı olacağını ve bu konuda yeni bir kampanya içeriği hazırlanacağını ifade etti. Kampanyada özellikle İstanbul'a özel bir yer ayrılacak ve seçim bildirgesinde depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşası, yaraların sarılması ve göç edenlerin geri getirilmesi gibi başlıklar yer alacak.
22 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremin ardından, İYİ Parti, CHP ve HDP milletvekilleri depremzedelere destek olmak için birer maaşlarını bağışlama kararı aldılar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, milletvekillerinin bu kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde CHP milletvekilleri de benzer bir karar aldı. HDP ise oluşturduğu deprem fonuna milletvekillerinin maaşlarını bağışlayarak depremzedelere destek vereceklerini açıkladı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde Hatay'ın Antakya ilçesindeki İlke Apartmanı'nda 25 kişi kayboldu. Hande Kılıç, iki aydır abisini, yengesini ve yeğenini arıyor ancak resmi bir arama çalışması yok. Enkazda sadece 10 kişi hayatta kalmış. Arama kurtarma çalışmaları ilkel yöntemlerle ve sınırlı imkanlarla yapılmış, çoğu zaman kepçe operatörlerinin insiyatifine bırakılmış. Kayıp yakınları, yetkililere ulaşamıyor ve ne yapacaklarını Whatsapp gruplarında tartışıyorlar. Resmi sayılara göre depremde 50 bin 399 kişi hayatını kaybetti, ancak kayıplar hakkında resmi bir açıklama bulunmuyor.
13 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Hatay'da yaptığı konuşmada, medyada yer alan haberlerle sahadaki durumun farklı olduğunu belirtti. Devlet kurumlarının ve bürokratların çalışmak istediklerini ancak karşılarına engeller çıkarıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için iş birliği çağrısında bulundu ve zamanı geldiğinde daha fazla konuşacaklarını söyledi.
7 Şubat 2023

Sosyal medyada deprem bölgesinde yağma ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler yayılmaktadır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yağma olaylarının yönetilemezlik algısı yaratmak için abartıldığını belirtmişken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu olayları OHAL ilan etme gerekçeleri arasında saymıştır. Erdoğan, yağma yapanların ve suiistimalde bulunanların OHAL kapsamında gerekli cezalara çarptırılacağını ifade etmiştir.
10 Şubat 2023

İYİ Parti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında AFAD'ın görevlerini yerine getirememesinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti. Ancak bu önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu ve AFAD'ın çaresizliğini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise depremle ilgili eleştirilere sert tepki göstermiş ve daha sonra eksiklikleri kabul ederek halktan 'helallik' istemişti.
27 Mart 2023

Millet İttifakını oluşturan altı siyasi parti, 18 Şubat Cumartesi günü Saadet Partisi Genel Merkezi'nde deprem konulu bir toplantı yapacak. Toplantıda, deprem sonrası yaşanan gelişmeler ve ittifakın atacağı adımlar tartışılacak. Ayrıca, deprem sonrası seçimlerin ertelenmesi konusunda ittifakın net bir duruş sergilemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunun bu toplantıda gündeme gelmeyeceği ifade edildi.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası, AKP Sözcüsü Ömer Çelik Adana'da bir açıklama yaptı. Çelik, AK Parti ve MHP'nin milletvekillerini bölgeye gönderdiğini ve Cumhur İttifakı teşkilatlarının sahada olduğunu ifade etti. Ayrıca, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve tüm arkadaşlarının yardım çalışmalarına katıldığını söyledi.
6 Şubat 2023

İYİ Parti Esenler İlçe Başkanlığı, Esenler Belediyesi'ne bağlı sivil zabıta ekiplerinin seçim standlarını parçaladığını duyurdu. Olay, Esenler Cumhuriyet Meydanı'nda meydana geldi. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Coşkun Yıldırım ve eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu, saldırıyı kınayarak partililere geçmiş olsun dileklerini iletti ve yılmayacaklarını belirtti.
11 Nisan 2023

İstanbul Ataşehir'de bulunan CHP Örnek Mahallesi temsilciliğine saldırı düzenlendi. Saldırıda parti flamaları kesildi, camlara yazı yazıldı ve havaya ateş edildi. İstanbul Valiliği, olaya karışan altı kişinin gözaltına alındığını ve olayda kullanılan silahın ele geçirildiğini duyurdu. Saldırganlardan bazılarının daha önce çeşitli suçlardan kaydı olduğu belirtildi.
27 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Ankara Masası TV'de katıldığı programda deprem bölgesinde yaşananları ve gördüklerini anlattı. Poyraz, depremzedelerin zor koşullarını ve yetersiz yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen binaların yıkılmasını eleştirdi. İktidarın 'Not alıyoruz' açıklamalarına tepki göstererek, halkın karşısına çıkacakları zaman bu notlarla yüzleşeceklerini ve verilen sözlerin unutulmayacağını belirtti.
24 Şubat 2023

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, Kadıköy'de hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle düzenlenmek istenen bir yürüyüş sırasında polis müdahalesine tepki gösterince bir polis amiri tarafından tokatlandı. Bu olayın ardından Encü'nün avukatları, polis memuru C.S. hakkında işkence suçlamasıyla tutuklanması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Olay anını görüntüleyen bir muhabir de kısa süreliğine gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim