Kuzey Kore, sınırını izinsiz ve isteyerek geçen ABD askeri Travis King'i sınır dışı edeceğini duyurdu. King, yaklaşık bir ay önce sınırı geçmiş ve gözaltına alınmıştı. King'in ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz açıklanmadı. King, daha önce Güney Kore'de bir sivili dövmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası almıştı.
27 Eylül 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

ABD'de İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD mahkemelerinde yargılanamayacağını savunmuştu. Bölge mahkemesi bu savunmayı reddederek yargılamanın devam etmesine karar vermiş, Halkbank ise kararı ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, Halkbank'ın yargılanamayacağına dair argümanı reddetse de, İkinci İstinaf Mahkemesi'nin kararını iptal ederek dosyayı teamül hukuku açısından yeniden değerlendirilmesi için iade etti. Halkbank, alt mahkemenin olası aleyhte bir kararına karşı Yüksek Mahkemeye başvuru hakkını saklı tuttuğunu ve jürili duruşmanın durdurulmasının devam edeceğini belirtti.
20 Nisan 2023

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale suçlamasıyla yargılanacak. Fulton Bölge Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmada, Trump ve diğer sanıkların avukatları hazır bulundu. Yargıç Scott McAfee, 23 Ekim'de yargılanmalarına başlanmasına karar verdi. Duruşmanın yaklaşık dört ay süreceği ve eyaletin 150'den fazla şahidi dinlemeyi planladığı belirtildi.
7 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD hava sahasında tespit edilen ve Çin'e ait olduğu belirtilen casus balonunun uluslararası hukukun ve ABD'nin egemenliğinin ihlali olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan halkının güvenliğini öncelikli tuttuğunu ve Çin'e karşı ulusal güvenliği koruma konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Biden'ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini ertelemesi kararını desteklediği belirtildi.
4 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri yardım sağladığı ülkelerden savaş hukukuna uygun hareket etme garantisi talep edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt alınacak, aktif çatışma içinde olan ülkeler için bu süre 45 gün olarak belirlendi. ABD, İsrail gibi ülkelere yıllık milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlıyor. Yeni kararname, çatışma durumunda sivillere yardımın teslim edilmesine dair güvencelerin verilmesini ve düzenli bilgilendirme yapılmasını zorunlu kılıyor.
9 Şubat 2024

Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 'şimdilik' ABD'ye iade edilmemesine karar verdi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını delillendiren belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casuslukla suçlanmıştı. 2019'da büyükelçilikten çıkarılarak tutuklanan Assange, Londra'da cezaevinde bulunuyor. Mahkeme, ABD'nin Assange'a Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'nin koruması altında yargılanacağına dair tatmin edici güvence vermesi gerektiğini belirtti.
26 Mart 2024

Meta, yüz tanıma teknolojisini kullanarak milyonlarca Texaslının biyometrik verilerini izinsiz topladığı gerekçesiyle 1,4 milyar dolar ödeyecek. Texas Başsavcısı Ken Paxton, Şubat 2022'de açılan davanın sonucunda bu uzlaşmanın sağlandığını duyurdu. Bu dava, Texas'ın Biyometrik Tanımlayıcının Toplanması veya Kullanımı Yasası kapsamında açılan ilk dava ve sağlanan ilk uzlaşma olma özelliğini taşıyor. Meta'nın 2011'den beri Facebook'a yüklenen fotoğraflarda yüz tanıma yazılımı kullandığı tespit edildi.
31 Temmuz 2024

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

Almanya Federal Meclisi, AB dışından nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasını onayladı. Yasa, Mavi Kart ve Fırsat Kartı gibi düzenlemeleri içeriyor. Mavi Kart, üniversite mezunları için asgari gelir şartını düşürüyor ve iş değişikliği, aile birleşimi, AB'de daimi ikamet gibi süreçleri kolaylaştırıyor. Bilişim uzmanları için diploma şartı kaldırılıyor ve eğitim amaçlı göç destekleniyor. Fırsat Kartı ise puan sistemine dayalı olacak ve dil becerileri, iş deneyimi gibi kriterlere göre verilecek.
23 Haziran 2023

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, ABD'li asker Travis King'in Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçtiği için gözaltına alındığını doğruladı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore'den askerin nerede olduğuna dair bilgi talep etti ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore'ye Travis King hakkında diplomatik kanallardan çağrı iletildiğini ancak Kuzey Kore'nin bu çağrıya henüz yanıt vermediğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, emlak sektöründe birçok kişi ve kurumu dolandırdığı suçlamasıyla New York'ta devam eden dava kapsamında 'sınırlı konuşmama' emri verildi. Trump'ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen bu emir, mahkeme personeline yönelik kişisel saldırıları kapsıyor. Davanın sonucunda, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği ve New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek.
4 Ekim 2023

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Miami'deki federal mahkemede devlete ait gizli belgeleri sakladığına yönelik 37 ayrı suçlamayı reddetti. Trump ve yardımcısı Walt Nauta'ya farklı suçlamalar yöneltildi. Trump'ın avukatı, suçlamaları reddettiklerini belirtti. Yargıç, Trump'ın dava hakkında sanık Nauta ile iletişimini avukatlar aracılığıyla sürdürmesini emretti. Trump, duruşmadan sonra destekçilerinin tezahüratları arasında mahkeme binasından ayrıldı.
13 Haziran 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile borç limiti konusunda prensipte anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşma, ABD'nin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala sağlandı ve borç limitinin iki yıl artırılmasını öngörüyor. Anlaşma, bazı federal programlarda kesinti ve gıda yardım programlarına yeni çalışma gereksinimleri getirilmesini içeriyor. Biden, anlaşmanın ekonomik temerrüdü önleyeceğini ve Kongre'de birkaç gün içinde oylanmasının beklendiğini belirtti.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim