Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2023 yıl sonuna göre yüzde 3,7 azalarak 317 milyar dolar oldu. Aynı dönemde yükümlülükler yüzde 3,4 artarak 634,7 milyar dolara yükseldi. Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) ise 2023 yıl sonunda -284,7 milyar dolarken, 2024 Mart sonunda -317,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Varlıklar ve yükümlülükler alt kalemlerinde de çeşitli değişiklikler gözlemlendi.
20 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin Kasım 2022'deki cari işlemler hesabı 3,666 milyar dolar açık verdi ve ocak-kasım dönemi toplamında açık 41,814 milyar dolar oldu. Aynı dönemde doğrudan yatırımlardan 775 milyon dolar, portföy yatırımlarından 538 milyon dolarlık net giriş yaşanırken, resmi rezervler 3 milyar 613 milyon dolar arttı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari fazla hedeflenirken, uygulanan politikalar sonucunda TL'nin değer kaybı ve enflasyonun yükselmesi devam etti.
11 Ocak 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde yabancı bankaların Türkiye ekonomisi ve Türk Lirası'na ilişkin analizleri dikkat çekiyor. Bloomberg ve JPMorgan analistlerinin tahminlerine göre, Türk Lirası üçüncü çeyrekte yüzde 25 ila 30 arasında bir değer kaybına uğrayabilir. Bu durum dolar/TL kuru için 26 seviyesini aşabileceği anlamına geliyor. Commerzbank AG stratejisti Ulrich Leuchtman, döviz kurlarındaki suni desteğin sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki oynaklığı artarak dünyadaki tüm para birimlerini geride bıraktı.
9 Mayıs 2023

Bloomberg ajansının verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın değer kaybını sınırlamak amacıyla 18 ayda 177 milyar dolarlık 'arka kapıdan' döviz satışı yaparak piyasaya müdahale etti. Seçim öncesinde dövize olan talebin artmasıyla döviz kurlarının yükselmesi üzerine TCMB, müdahalelerini artırdı ve döviz rezervlerini desteklemek için altın satışına başladı. Son bir ayda 49 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi ve 14-21 Nisan haftasında brüt altın ve döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' den 'B+' ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan' dan 'pozitif' e çıkardı. Bu karar, politika değişikliklerinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme ve cari açığın düşürülmesi gibi faktörlere dayanıyor. Ancak, Fitch enflasyon konusunda hala negatif bir beklenti içinde olup, Türkiye için ortalama yüzde 58 seviyesinde bir enflasyon ve orta vadede devam edecek bir politika sorunu öngörüyor.
12 Mart 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın verilerine göre, Mayıs ayında net hata noksan kaleminde 7,4 milyar dolarlık çıkış yaşandı ve cari açık 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında bu kaleme 24,2 milyar dolar giriş yaparken, 2023'ün ilk beş ayında 15,1 milyar dolarlık çıkış oldu. Mayıs ayında Merkez Bankası rezervleri 16,5 milyar dolar azaldı ve yıllık cari açık 60 milyar dolara yükseldi. Türkiye, kaynağı belirsiz para giriş çıkışlarında uluslararası verilere göre ön sıralarda yer alıyor.
11 Temmuz 2023

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

2022-23 yıllarında Türkiye'de yıllık ortalama %5 civarında gerçekleşen ekonomik büyüme, istihdam artışını yıllık ortalama %4,2 oranında sınırlı tuttu. Bu durum, ekonomik büyümenin istihdam yaratma kapasitesinin sınırlı olduğunu gösterdi ve 2023 yılsonunda atıl işgücü oranının %25'e ulaşmasına neden oldu. Türkiye, OECD genelinde en yüksek ikinci ekonomik büyüme oranına ve en düşük ikinci istihdam oranına sahip oldu. Ayrıca, en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olarak kaydedildi. İşgücü piyasasındaki yapısal sorunlar ve beklenen konjonktürel sorunlar, ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla birlikte işsizliğin artmasına yol açabilir.
16 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizde bir ralli beklemediklerini belirtti ve Türk Lirası'nın reel değerinin yüzde 59-60 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Yabancı bankaların tahminlerine göre, Türkiye'deki seçim sonuçlarına bağlı olarak TL'nin değer kaybedebileceği veya sınırlı bir zayıflama yaşayabileceği öngörülüyor. Morgan Stanley, Standard Chartered ve HSBC gibi büyük bankalar, dolar/TL kuru için farklı senaryolara göre yıl sonu tahminleri sunuyor. Nebati, seçim sonrası Türkiye ekonomi modelindeki aksaklıkların giderileceğini ve piyasaların daha öngörülebilir bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.
2 Mayıs 2023

Türkiye'nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP), 2024 yılı Mart ayında eksi 325,3 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin yurt dışı varlıkları yüzde 2,9 azalarak 323,1 milyar dolar, yurt dışı yükümlülükleri ise yüzde 6,6 artarak 648,4 milyar dolar olarak hesaplandı. 2023 sonunda eksi 275,7 milyar dolar olan net UYP, yılbaşından bu yana eksi 49,6 milyar dolar arttı.
14 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Hedefleri Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde iyileşmeler olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirin arttığını belirtti. Nebati, 2022'de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyesini aştığını ve 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bütçe açığının yılın tamamında 139,1 milyar TL olduğunu söyledi.
16 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılmasının olumlu etkilerine dikkat çekti. Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, bu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası itibarını artıracağını ve yabancı yatırımları güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, bu adımın Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemenin bir göstergesi olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdi. S&P, Türkiye'nin politika düzenlemeleri ve ekonominin soğutulması, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerini yeniden inşa etmesi, faiz artışları ve ikiz açıkların azalması gibi faktörler nedeniyle bu kararı aldı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 ve 2024'te sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 2,4 büyümesi bekleniyor.
1 Aralık 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankacılık sektörünün görünümünü negatiften durağana yükseltti. Bu yükseltme, hükümetin mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya başladığı ortodoks politikaların Türk bankalarının faaliyet ortamını desteklemesiyle ilişkilendirildi. Ayrıca, bankaların karlılık seviyesinin 2022'deki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesi, ancak güçlü olmaya devam etmesi bekleniyor. Bankaların dış fonlama pozisyonları ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasının beklendiği belirtildi.
15 Ağustos 2023

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama iddialarıyla FATF'ın Gri Listesi'ne alınmıştı. 2024 yılında bu listeden çıkarak, 'kara para cenneti' damgasından kurtuldu. Bu gelişme, Türkiye'ye dış kaynak ve yabancı sermaye girişlerinin artması beklentisini doğurdu. Ancak, bu durumun ülkenin itibar ve güvenine ne kadar katkı sağlayacağı önümüzdeki aylarda görülecek.
30 Haziran 2024

Türkiye'nin dış ticaret açığı Mart 2023'te 8,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak-Mart dönemi toplamında 34,9 milyar dolarlık bir açık verdi. Bu rakamlar, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek çeyreklik dış ticaret açığı olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı verilere göre, Mart ayında ihracat yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 4,2 artışla 32,2 milyar dolar oldu. Ocak-Mart döneminde ise ihracat yüzde 2,5 artarak 61,6 milyar dolar, ithalat yüzde 11,4 artarak 96,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
4 Nisan 2023

Türkiye’nin cari işlemler hesabı Nisan 2024'te 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Yıllıklandırılmış cari açık ise 31 milyar 462 milyon dolar olarak kaydedildi. Merkez Bankası verilerine göre, dış ticaret açığı 7 milyar 649 milyon dolar olurken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 497 milyon dolarlık açık oluştu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3 milyar 110 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 2 milyar 548 milyon dolar olarak gerçekleşti.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim