Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkiler, liderler arasındaki etkileşimlerle şekillenmekte ve zaman zaman gerginlikler yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deneyimi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile olan ilişkilerde belirgin bir rol oynamakta. İki ülke arasında son dönemde sert söylemler azalmış ve daha sakin bir dönem yaşanıyor, ancak henüz karşılıklı ziyaretler başlamamış. Fransızlar, genellikle ilişkilerde diyalog başlatan taraf olduklarını belirtiyor ve Türkiye ile sadece ikili ilişkilerde değil, diğer uluslararası konularda da işbirliğinin sürdürülmesini önemsiyorlar.
4 Mayıs 2024

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, geçen yılki seçim yenilgisini kabullenmeyerek ayrıldığı ülkesine geri dönüyor. Bolsonaro'nun dönüşüyle binlerce destekçisinin havaalanında karşılama yapması bekleniyor ve yetkililer şiddete dönüşebilecek protestoları engellemek için güvenlik önlemlerini artırdı. Bolsonaro, Liberal Parti'ye yerel seçim kampanyasında destek olacağını ve geçmişteki seçim yenilgisini geride bıraktığını belirtti. Brezilya'da 2022'de yapılan seçimlerde sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva'nın kazanmasının ardından Bolsonaro destekçileri çeşitli protesto eylemleri düzenlemişti.
30 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 14 Mayıs seçimlerine katılacak aday listesi belirlendi. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Aykut Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Sibel Özdemir, Turan Erdoğan, Gülizar Emacan, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu'nun yeni dönemde aday gösterilmediği ortaya çıktı. CHP tarafından yapılan açıklamada, Millet İttifakı'nın ortak liste mutabakatının bir sonucu olarak bazı mevcut milletvekillerinin aday gösterilemediği ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu isimlerin devlet yönetiminin farklı kademelerinde görev alacağı belirtildi.
9 Nisan 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için gereken 100 bin imza toplama sürecinin beşinci gününde toplanan imza sayılarını duyurdu. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakının bağımsız adayı Sinan Oğan 100 bin imza barajını geçti. Diğer adaylar arasında Fatih Erbakan 69 bin 208, Doğu Perinçek 24 bin 563 imza toplarken, diğer adayların imza sayıları daha düşük kaldı. İmza süreci 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20:00'de sona erecek.
26 Mart 2023

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yapmayı planladığı saldırıya şiddetle karşı olduğunu belirtti. Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana saldıran İsrail ordusunun, bölge nüfusunu Refah kentine sığınmaya zorladığı ve şimdi de bu bölgeye karadan girmeyi planladığı ifade edildi. Macron, böyle bir saldırının büyük bir insani felakete yol açacağını ve insanların zorla yerinden edilmesinin uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2024

14 Mayıs'taki seçimler öncesinde, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı muhalefetin oylarını böleceği gerekçesiyle eleştiriliyor. İnce, ikinci tura kalmayı hedefliyor ve resmi adaylık için gerekli 100 bin imzayı dördüncü günde toplamayı başardı. CHP ile yapılan gayri resmi görüşmelerde İnce'nin çekilmesi gündeme gelmedi ve CHP kaynakları, İnce'nin 2018 seçimlerine dair eleştirilerini sıraladığını belirtti. CHP içinde İnce'nin Kılıçdaroğlu lehine çekilmesi beklenmiyor ve İnce'nin ikna edilemez olduğu düşünülüyor.
28 Mart 2023

Lübnan Meclisi'nde 31 Ekim 2022'de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan 12'nci oturumda, hiçbir aday gerekli olan oyların üçte ikisini alamadı. Eski maliye bakanı Cihad Azur 59, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51, Ziyad Barud 7, Joseph Avn bir oy aldı ve 10 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, bir sonraki oturumun tarihini açıklamadı. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi, bazı Hristiyan partileri ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.
14 Haziran 2023

CHP tarafından toplanan ıslak imzalı tutanaklara göre, açılan 167 bin 595 sandıkta Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. Ancak henüz hiçbir aday yüzde 50 oy oranını geçmiş değil. Toplam sandık sayısı 192 bin olarak belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranı %48,64, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %45,61 olarak kaydedilmiş. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla %5,33 ve %0,43 olarak açıklanmış.
14 Mayıs 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, Fransa merkezli bir fabrikanın işvereninin sendikayla toplu iş sözleşmesi yapmaması üzerine Fransa Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. İşçiler, 19 Nisan'da fabrikada başlattıkları grevi sürdürerek Taksim Meydanı'nda toplandı ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüdüler. Sendikanın genel başkanı Özkan Atar, işverenin işçilerin direncini kırmak istediğini ancak mücadelelerinin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar devam edeceğini belirtti.
28 Mayıs 2024

Rahmi Turan, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a hitaben yazdığı yazıda, geçmişte Fenerbahçe'yi yıkmaya çalışan adayları protesto etmesini talep etti. Turan, Ali Koç'un genel kurula katılmasını ve Fenerbahçe karşıtı adaylara oy vermeyerek onları protesto etmesini beklediğini belirtti. Ayrıca, Koç'un kürsüye çıkarak Fenerbahçe'nin tutumunu açıklamasının ve bu adaylara neden oy vermeyeceğini duyurmasının Fenerbahçe'ye yakışan bir tepki olacağını ifade etti.
16 Temmuz 2024

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adayları için gerekli olan 100 bin imza barajını aşan adayları açıkladı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, gerekli imza sayısına ulaşarak resmi olarak cumhurbaşkanı adayı oldu. İmza toplama süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20:00'de sona erecek. YSK'nın açıkladığı verilere göre, diğer aday adayları arasında Muhammed Ali Fatih Erbakan ve Sinan Oğan da önemli sayıda imza toplamış durumda. Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine adaylıktan çekildiğini duyurdu.
25 Mart 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-30 Nisan tarihleri arasında 27 ilde gerçekleştirdiği ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin oy oranı düşerken, ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın oy oranı arttı. Anket sonuçlarına göre, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oylarında büyük bir değişiklik olmadı ve seçimin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ankette kararsızlar dağıtıldıktan sonra Kılıçdaroğlu yüzde 48,6, Erdoğan yüzde 42,5, Oğan yüzde 5,2 ve İnce yüzde 3,7 oy alıyor.
4 Mayıs 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün yaşamını yitirmesi sonrasında çıkan olaylarda 150 kişi gözaltına alındı. Olaya tepki gösterenler Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse, Viry-Chatillon gibi farklı kentlerde protesto düzenledi. Protestolar sırasında araçlar, çöp bidonları ve kamu eşyaları ateşe verildi, polise taş atıldı ve polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.
29 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olan CHP'de değişim talepleri artarken, parti içinde önemli kararlar alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, basın toplantısında, bundan sonra adayların ön seçimle belirleneceğini duyurdu. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tüm üyelerinin istifa ettiği Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) yeni kadrosu belirlendi ve parti teşkilatları Kılıçdaroğlu'na bağlandı. Erdem, sosyal medyada CHP ve Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilere dikkat ettiklerini ve gerçek Kılıçdaroğlu imajının Babala TV üzerinden gösterileceğini ifade etti.
7 Haziran 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları açılış resepsiyonuna davet edilmedi. Erdoğan, torununun LGBT gösterileri olacağı uyarısı üzerine gitmediğini iddia etmişti. Ancak France 24'ün haberine göre, Erdoğan'ın yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da davet edilmedi.
31 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu ve G20 ülkelerini iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz bulduğunu ifade etti. Macron, G20 ülkelerinin birkaç yıl önce ortaya koyduğu hedeflerde ilerleme sağlandığını ancak bunun yoksullukla mücadeleyle gezegeni koruma arasında tercih yapmak anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bazı G20 ülkelerinin 2045'e kadar petrol üretme ajandalarının olduğunu ve bu durumun 2030'a kadar sıfır karbon hedefiyle tutarsız olduğunu söyledi.
10 Eylül 2023
İşaretlediklerim