Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illere taşınan seçmen sayısının 46 bin 901 olduğunu duyurdu. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, bu durumun bir irade gaspı ve sandık darbesi olduğunu belirtti. Ayrıca, muhalefet partilerine bu antidemokratik uygulamaya karşı ses çıkarma çağrısında bulundu. Taşınan seçmenlerin dağılımı 31 bölgede detaylandırıldı.
31 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti'ye Türkiye partisi olmaları ve teröre karşı cephe almaları yönünde bir çağrıda bulundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bu çağrının anayasa veya seçimle ilgili olmadığını, terör ve bölücülüğün Türkiye'nin enerjisini tükettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçeli'nin mesajını olumlu karşıladığını ve Kobani olayları konusunda samimi bir muhasebe yapılmasının yumuşama iklimine katkı sağlayacağını ifade etti.
11 Ekim 2024

DEM Parti, Kandil'in baskısıyla Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını engelleyerek, siyasetin doğasına aykırı bir karar aldı. Bu karar, hem AKP'nin geriletilmesini isteyen sol kanadı hem de Demirtaş'ın partinin önüne geçmesinden rahatsız olanları memnun etti. Ancak, bu kararın DEM Parti için uzun vadede zararlı olabileceği ve Türkiye demokrasisi için önemli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasını isteyenler bu karardan memnun kaldı.
10 Şubat 2024

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrı sonrası Cumhurbaşkanının çözüm süreci hakkında konuşması gerektiğini belirtti. Bakırhan, Kürt meselesinin demokratik yollarla çözülmesinin önemine vurgu yaparak, bu konuda iktidarın atacağı adımları merak ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Bahçeli'nin Kürt ve Türk halklarının birbirini sevmesi gerektiği yönündeki sözlerini olumlu bulduğunu belirtti.
27 Ekim 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım atama politikasının demokrasiye olan inancı kırdığını vurguladı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediyeye kayyım olarak atadı. İmamoğlu, bu tür atamaların yerel demokrasiyi zedelediğini ve hukukun doğru uygulanması gerektiğini belirtti. Muhalefet partilerinden de karara tepkiler yükseldi.
3 Haziran 2024

İstanbul'dan AKP milletvekili adayı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güneydoğu'daki HDP'li belediyelerden rahatsız olduğunu ve bu belediyelere kayyım atanması talimatını verdiğini belirtti. Soylu, Erdoğan'ın bu belediyelerin PKK'ya destek verdiği gerekçesiyle rahatsızlık duyduğunu ve kendisine 'derhal görevden alacaksın' dediğini ifade etti. Soylu'nun bu açıklamaları, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra HDP'li bazı belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyım atanması olaylarına ışık tutuyor.
11 Mayıs 2023

Ali Bayramoğlu, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, daha önce kayyum atanmış yerlerde Kürt partileri olan DEM'in adaylarının kazanacağını öngörüyor. Kürtlerin, bu seçim sonrası siyasi iktidarla temas kurma beklentisi içinde olduğunu ancak iktidarın bu konuda pazarlığa girmeyecek kadar güçlü ve kararlı göründüğünü belirtiyor. Bayramoğlu, bu durumun demokrasi adına olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor.
23 Mart 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediyeye kayyım olarak atanması, 28 baro tarafından ortak bir açıklamayla eleştirildi. Barolar, kayyım atama kararının demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkına müdahale olduğunu belirtti. Açıklamada, demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi gerektiği vurgulandı ve siyasi iktidar kayyım atamalarından vazgeçmeye davet edildi.
3 Haziran 2024

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Koçyiğit ve Sezai Temelli, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Meclis açılışında DEM Partililerle selamlaşmasının çözüm süreci başlatmaya yeterli olmadığını ifade etti. Koçyiğit, 40 yıllık çatışmalı geçmişe sahip bir sorunun iyi niyet mesajlarıyla çözülemeyeceğini belirtti. Temelli ise gerçek bir müzakere sürecinin başlaması halinde DEM Parti'nin sorumluluk almaya hazır olduğunu söyledi. Koçyiğit, toplumsal barış ve sivil anayasa konularında iktidarın manipülasyon tehlikesine dikkat çekti.
14 Ekim 2024

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması ve TBMM'de konuşması yönündeki çağrısına destek verdi. Hatimoğulları, Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini ve barış için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bahçeli, terörün sona erdiğini ve örgütün lağvedildiğini duyurması için Öcalan'ın konuşmasını istemişti. DEM Parti, onurlu bir barış ve demokratik bir cumhuriyet için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
22 Ekim 2024

Yeni Şafak gazetesi, DEM Parti Gençlik Meclisi'nin İstanbul'da elektrik direklerine Abdullah Öcalan'ın çıkartmalarını yapıştırdığını iddia etti. Bu iddia, Öcalan için 'bebek katili' ve 'teröristbaşı' ifadelerinin kullanıldığı bir haberle kamuoyuna duyuruldu. Ancak, çıkartmaları yapıştıran kişilerin DEM Partili olduğuna dair kesin bir kanıt sunulmadı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, seçim öncesi yapılan bu tür haberlerin provokasyon amaçlı olabileceğini ve medyanın bu tür iddiaları sorgulamadan yayınlamasının sorunlu olduğunu belirtti.
27 Mart 2024

CHP, 453 seçim çevresindeki 49 bin seçmene itiraz etti. DEM Parti ise özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki seçmen listelerine yoğun itirazlar yaptı. DEM Parti eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, seçmen kaydırmaların detaylı hesaplarla yapıldığını belirtti ve Siirt ile Şemdinli'de yaşanan usulsüzlük örneklerini paylaştı. Bakırhan, Siirt'te 7 bin, Şemdinli'de ise ilçe seçmen sayısından fazla kolluk kuvvetinin seçmen olarak kaydedildiğini iddia etti.
16 Şubat 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Özgür Özel'in Erdoğan ile Esad arasında arabuluculuk yapma önerisini eleştirdi. Bakırhan, Özel'in bu arabuluculukla Kürt karşıtı bir siyaseti örgütlemeye çalıştığını iddia etti. Ayrıca, Türkiye'nin Rojava ve Suriye politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Bakırhan, kayyım uygulamaları, emeklilerin durumu ve enflasyon gibi konularda da eleştirilerde bulundu.
9 Temmuz 2024

CHP'li Köksal, Afyon'da düzenlenen bir mitingde, seçilirse Afyonkarahisar Belediyesi'nin kapılarını DEM Parti hariç her siyasi partiye açık tutacağını belirtti. Bu açıklama, yanında bulunan CHP lideri Özgür Özel tarafından ilk başta yanlış anlaşıldı ve daha sonra Köksal'ın dil sürçmesi olarak nitelendirilmeye çalışıldı. Ancak Köksal, yaptığı açıklamada bu ifadenin bilinçli olarak seçildiğini ve DEM Partililerle belediyeyi yönetmeyeceğini vurguladı. Bu durum, parti içindeki çekişmeleri ve siyasi stratejileri gözler önüne serdi.
8 Mart 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Grup Başkan Vekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, X platformunun sahibi Elon Musk'ın 'Dem Party' olarak adlandırdığı Demokrat Parti hakkındaki paylaşımına yanıt verdi. Musk, Demokrat Parti'nin seçmen ithal etmeye çalıştığını iddia etmişti. Koçyiğit ise Musk'ın bu paylaşımını alıntılayarak, DEM Partisinin amacının AKP'nin yerel seçimlerde hukuka aykırı şekilde hayalet seçmen nakletmesini önlemek olduğunu belirtti.
29 Mart 2024

AKP milletvekili ve eski maliye bakanı Nureddin Nebati'nin Meclis'te olmadığı halde yerine oy kullanılmaya çalışıldığı belirlendi. Bu durum, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanı Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in yoklama talebi üzerine ortaya çıktı. İyi Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, yaşananları TBMM Genel Kurulunda hile yapıldığı şeklinde değerlendirdi ve tepki gösterdi. Olayın ardından yeterli çoğunluk olmadığı gerekçesiyle TBMM Genel Kurulu kapandı.
27 Şubat 2024

HDP (şimdiki adıyla DEM Parti) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere, partinin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının son duruşmasında, 18 tutuklu siyasetçinin tahliye talepleri 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Demirtaş'ın avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddiası dahil olmak üzere diğer talepleri de reddetti ve duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
17 Nisan 2024

HDP, Kahramanmaraş Pazarcık'ta kurdukları kriz koordinasyon merkezine kaymakamlık tarafından kayyım atanarak yardım malzemelerine el konulmak istendiğini iddia etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yardım malzemelerinin toplandığı depoya müdahale edildiğini ve gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Ayrıca, Siirt ve Batman'dan gelen yardım TIR'larının engellendiği ve AFAD'ın bu yardımlara el koyduğu iddia edildi.
15 Şubat 2023

DEM Parti, Van büyükşehir belediyesi başkanlığına seçilen Abdullah Zeydan'ın adaylığının iptali ve mazbatanın AKP'li Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etmek için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Zeydan, yerel seçimlerde 220 bin 919 oy alarak Arvas'ı geride bırakmıştı. DEM Parti'nin başvurusunda, Zeydan'ın memnu haklarının iadesine dair kararın Adalet Bakanlığı tarafından onaylandığı ve bu durumun Zeydan'ın kusuru olmadığı belirtildi.
3 Nisan 2024

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Mardin'in Savur ve Dargeçit ilçelerine asker ve polislerin seçmen olarak taşındığını ve bu durumun halkın iradesini çalma girişimi olduğunu iddia etti. Türk, bu iddiaları araştırmak üzere Fransa'dan gelen bir heyetle birlikte Savur ilçesine gitti ancak heyetin okullara girişi polisler tarafından engellendi. Türk, seçmen olarak yazılan kişilerin yerel olmadığını ve hatta Rusya'dan insanların taşındığını öne sürdü, bu durumun Türkiye'nin demokrasisi için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti.
31 Mart 2024
İşaretlediklerim