Cumhurbaşkanı seçimlerindeki yenilginin ardından CHP içinde değişim talepleri yükselirken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, parti meclisi üyelerinin her seçim sonrasında olduğu gibi istifa dilekçelerini verdiklerini ve bu durumun partide geleneksel olduğunu belirtti. Ayrıca, olağan kurultayın yasalara uygun şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. Parti içindeki bu gelişmeler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da genel başkan adayları arasında anılması ve 'değişim' mesajı vermesiyle dikkat çekiyor.
3 Haziran 2023

Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya karşı açtığı tazminat davasını kazandı. Soylu, 18 Kasım'daki bütçe görüşmelerinde Kılıçdaroğlu'nu 'kara para aklamak'la suçlamış ve hakaret etmişti. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik aracılığıyla açılan dava sonucunda Soylu'nun 40 bin lira tazminat ödemesine karar verildi.
7 Eylül 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da düzenlenen CHP Aile Destekleri Sigortası Buluşması'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, adaletin sağlanması için her evde huzur ve bereket olması gerektiğini, sosyal devlet anlayışını benimsediklerini ve her evde asgari bir gelir güvencesi olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, saraylarda yaşamak gibi bir isteği olmadığını, halk gibi mütevazı bir yaşam süreceğini ve halkın sorunlarını çözeceğini vurguladı. Engelli veya yaşlı bakımı yapan kadınların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından yatırılması gerektiğini ve kadınların emeklilik hakkına kavuşmalarını sağlayacağını belirtti.
27 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nu 'komada' olmakla ve 'aklını ve siyasi ahlakını taşeronu olduğu mihraklara devretmekle' suçladı. Ayrıca, muhalefetin her şeye karşı olmak anlamına gelmediğini ve devleti ayağa düşürmek için çırpınmanın doğru olmadığını ifade etti. Bahçeli, aynı konuşmasında gazeteci Mustafa Balbay'ı da eleştirerek ona hakaret etti.
28 Şubat 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirmişti. Yalçın, Kılıçdaroğlu'nun bu eleştirilerine karşı MHP'ye yönelik iftira atmakla suçladı ve CHP'nin aday belirleme sürecinde başarısız olduğunu iddia etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Yalçın'a Twitter üzerinden cevap vererek MHP'nin politik duruşunu eleştirdi ve partinin seçmen kaybettiğini öne sürdü.
7 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin danışmanı Yıldıray Çiçek, Ankara'da öldürülen Sinan Ateş cinayeti hakkında yazdığı yazıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu suçladı. Çiçek, cinayetin ardından MHP'li Olcay Kılavuz'un evinde yakalanan tetikçi Eray Özyağcı'nın motosikletini kullanan Vedat Balkaya'nın sosyal medyada CHP'yi desteklediğini iddia etti. Ayrıca, MHP'ye yakın suç örgütü lideri Kürşat Yılmaz'ın da cinayetle ilgili FETÖ iddialarında bulunduğu belirtildi. Cinayetle ilgili olarak Meclis'e soru önergesi verildi ve tutuklananlar arasında MHP ile ilişkili isimler ve özel harekât polisleri de bulunuyor.
9 Ocak 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef göstermek suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Demirtaş, 2020 yılında yaptığı bir savunmada Kocaman'ı eleştirmiş ve onun kendisine kumpas kurduğunu iddia etmişti. Bu nedenle Demirtaş'a iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti, ancak istinaf mahkemesi bu cezayı kaldırarak Demirtaş'ın sözlerinin savunma hakkı kapsamında olduğuna hükmetti.
4 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de katıldığı programda seçim kazanmaları durumunda atacakları adımları anlattı. Kılıçdaroğlu, vatandaşların Avrupa'ya üç ay içinde vizesiz girebileceğini, deprem bölgesi için kapsamlı planlarının olduğunu ve demokratik reformlar yapacaklarını belirtti. Ayrıca, HDP'ye bakanlık verilmesi iddialarını reddetti ve seçim güvenliği için yapılan çalışmaları detaylandırdı. Muharrem İnce'ye yapılan teklifin kabul edilmediğini ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı grupların kendisinin aday olmasını istemediğini ifade etti.
5 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğine yapılan olumsuz açıklamaları kınadı ve bu tür ayrımcı yaklaşımların meşrulaştırılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'altılı masa'nın milliyetçi kanadını, HDP'nin de kabul edeceği bir ortak aday çıkarılmaması durumunda olası bir seçim kaybının sorumlusu olarak gösterdi ve HDP'nin kendi adayını çıkarabileceğini ifade etti.
5 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası kapsamında yaptığı açıklamalarda, MHP'li seçmenlere hitap ederek, anayasanın ilk dört maddesini korumak isteyenlerin kendisine oy vermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinip anaparanın taksitlendirileceğini, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir SMS gönderdiğini ve bu mesajın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellendiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, iktidarın gitmemek için her yolu denediğini, terör örgütleriyle görüşmeler yapıldığını ve sığınmacı sorununa da değinerek, bu konularda muhalefetin çözüm önerilerini sundu.
26 Mayıs 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde ve TRT'de gösterdiği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK yöneticisiyle yan yana olduğunu gösteren montajlı videoya Ankara 6'ncı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından erişim engeli konuldu. Bu karar, Kılıçdaroğlu'nun kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle alındı. CHP, Erdoğan'a bu montaj nedeniyle 1 milyon liralık dava açmıştı ve Kılıçdaroğlu'nun avukatı montaj görüntüleri yayınlayan hesaplar hakkında da yasal işlem başlatmıştı.
25 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kürsüde son kez konuştuğunu belirttikten sonra, cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde genel başkanlık görevini sürdüreceğini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak, İmamoğlu ve Yavaş'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle aşıldı.
7 Mart 2023

Meclis koridorlarında konuşulan bir KONDA anketine göre, HDP'nin desteğiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında ilk turda yüzde 58-60 oranında kazanabileceği öne sürüldü. Gazeteci Murat Yetkin'in KONDA yöneticisi Bekir Ağırdır ile yaptığı görüşmede, Ağırdır KONDA'nın kamuoyuna seçimden önceki perşembe günü dışında raporlama yapmadığını belirtti. Ancak geniş muhalefet ittifakı olmadan ilk turda kazanmanın mümkün olmadığını vurguladı. Yetkin, KONDA anketine göre HDP'nin desteği olmadan diğer ittifakların yüzde 50+1'i tutturamayacağını ve seçimin ikinci tura kalacağını ifade etti.
3 Şubat 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının yardım ve onarım çalışmalarını sosyal medyada paylaştı. OHAL ilan edilmesinin ardından, bu çalışmaların engellenmesi iddialarına karşı Kılıçdaroğlu, 'Gelsinler tutuklasınlar' ifadesiyle meydan okudu. Ayrıca, deprem hakkında paylaşım yaparak tutuklanan gençler ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayları arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi öne çıkmaya başladı. FOX TV'de katıldığı bir programda cumhurbaşkanı adaylığı hakkında sorulan bir soruya, ismi üzerinde mutabakat sağlanması halinde aday olmaya itiraz etmeyeceğini ve bu görevi yapmanın onurlu bir şey olacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sorunlarını çözmek için altı lider olarak birlikte hareket ettiklerini ve olayın bir parti meselesi değil, Türkiye meselesi olduğunu vurguladı.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim