CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE 1 canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, genel başkanlık adaylığı konusunda net bir ifade kullanmaktan kaçınarak, aday gösterilmesi durumunda delegelerin iradesine saygı göstereceğini ifade etti. Ayrıca, medyanın Saray'ın ahlaki meşruiyetini yeterince tartışmadığını, CHP'nin değişime açık olduğunu ve iç tartışmalar başlattıklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başarılı bir belediye başkanı olduğunu ve CHP'ye yönetme yetkisi verilen bir belediyeyi AKP'ye teslim edemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun yerel seçimleri kazanacağına inandığını da dile getirdi.
22 Haziran 2023

Rahmi Turan, Türkiye'deki ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, mevcut hükümetin vergi ve zam politikalarını eleştirdi. Turan, toplumun büyük bir kesiminin geçim sıkıntısı yaşadığını ve bu durumun erken seçimle çözülebileceğini savundu. Özellikle gençlerin ve dar gelirli kesimlerin yaşadığı zorluklara vurgu yaparak, erken seçim yapılmasının enflasyon ve işsizlik sorunlarını hafifletebileceğini belirtti.
2 Temmuz 2024

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala yapılan anketler, Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 43,1 oy oranıyla önde olduğunu gösteriyor. Rakibi Murat Kurum yüzde 40,2, Meral Danış Beştaş yüzde 4 ve Buğra Kavuncu ise 3,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmamoğlu'na yönelik sert eleştirileri ve Murat Kurum'un projeleriyle dikkat çekmesine rağmen, AKP'nin İstanbul teşkilatlarında bir uyum eksikliği olduğu belirtiliyor. Bu durum, seçim sonuçlarına etki edebilecek faktörler arasında değerlendiriliyor.
29 Şubat 2024

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

Barış Terkoğlu, Türkiye'de yargı mensuplarının ve devlet kurumlarının siyasi tarafsızlığını yitirdiğini ve adaletin militanlaştığını iddia ediyor. Gökçeada Belediye Başkanı örneği üzerinden, seçim kurulu başkanının İYİ Parti'ye karşı tarafsızlığını ihlal ettiğini ve sonrasında ödül gibi yeni bir göreve tayin edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin uzun süre sonuçlanmaması ve Yargıtay üyelerinin ideolojik bağlarla oy kullanmasının tehlike sinyalleri verdiğini vurguluyor.
28 Mart 2024

Türkiye'de gerçekleşen yerel seçimler, Orta Doğu ülkeleri tarafından yakından izlendi ve bölge basınında geniş yer buldu. Seçim sonuçlarına dair farklı görüşler mevcut; bir kısım uzman Erdoğan'ın güç kaybettiğini ve muhalefetin yükselişte olduğunu belirtirken, diğer bir kesim ise Erdoğan'ın muhalefeti baskı altına alabileceğini ve Türkiye'nin 2028 seçimlerine karmaşık bir ortamda girebileceğini öne sürüyor. Yerel seçimlerin sonuçları, Türkiye'nin iç ve dış politikasında yeni dinamiklerin ortaya çıkabileceğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim sonuçlarını değerlendirerek gençlerden gelen mesajı aldığını belirtti. Kılıçdaroğlu, değişim isteyenlerin artık ülkede daha fazla olduğunu ve iktidardan kurtulmak için daha fazla mücadele gerektiğini vurguladı. Gençlere yönelik eleştirilerini dile getirirken, 12 gün içinde 'karanlık tünelden' çıkılması gerektiğini ifade etti. YSK Başkanı Ahmet Yener'in seçimin ikinci tura kaldığını açıkladığı belirtildi.
16 Mayıs 2023

ORC Araştırma şirketinin 7-11 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,9 olarak belirlendi. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerin oranı ise yüzde 41,5. Diğer adaylar ve partilerin oy oranları da paylaşıldı. Ancak ankette, güvenilirlik açısından önemli olan bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş. Ayrıca, diğer anket şirketlerinin sonuçları ve yorumlarına da yer verilmiş.
12 Nisan 2023

Orhan Uğuroğlu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Erdoğan'ın, partisinin kamuoyu desteğindeki düşüşü ve yerel seçimlerdeki olası kaybı göz önünde bulundurarak, seçimlerde kendini daha fazla öne çıkardığı belirtiliyor. Erdoğan'ın bu hamlesinin, kendisi için bir 'final' niteliğinde olduğu ve olası bir kaybın erken seçimlere yol açabileceği ifade ediliyor. Yazıda, ekonomik zorluklar ve dar gelirlilerin durumu da seçimlerin önemli bir boyutu olarak değerlendiriliyor.
10 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ikinci tur seçimlerde oyunu İstanbul Üsküdar'daki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde kullandı. Oy kullanma işlemi sonrasında yaptığı açıklamada, seçimin gençlerin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak, umduğu sonucun gerçekleşmesini dilediğini ifade etti. Akşener, oy kullanma işleminin ardından Ankara'ya geçeceğini duyurdu.
28 Mayıs 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimleri öncesinde İzmir'de ilk büyük ortak mitingini gerçekleştirdi. Altı parti lideri ve iki belediye başkanı, özellikle genç seçmenlere 'ilk turda bitirmeli' ve 'oyları bölmeyelim' mesajları verdi. Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle oluşan ikinci tur riskine dikkat çekildi. İttifak ortakları, gençlerin oylarını kazanmak ve sandığa gitmelerini teşvik etmek için çeşitli çağrılarda bulundu. Ayrıca, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan arasında nazik bir atışma yaşandı ve her iki lider de kendi partilerine oy çağrısında bulundu.
1 Mayıs 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, tv100'de katıldığı bir programda İYİ Parti ve CHP'den belediye başkanı adaylığı teklifi aldığını ancak bu teklifleri reddettiğini açıkladı. İYİ Parti'nin İstanbul büyükşehir belediyesi başkan adaylığı ve CHP'nin Elazığ belediyesi başkan adaylığı tekliflerini aldığını belirten Görür, siyaset üstü bir pozisyon almayı tercih ettiğini ve bu nedenle teklifleri kabul etmediğini ifade etti.
7 Şubat 2024

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı ve Ankara milletvekili adayı Deniz Demir, Diken'e verdiği röportajda, ekonominin seçmenler tarafından en büyük sorun olarak görüldüğünü belirtti. CHP'nin gençlik örgütlerinden gelen Demir, ittifak partilerinin adaylarının kendi listelerinden gösterilmesi konusunda bir itirazlarının olmadığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerin ilk turda kazanılacağı öngörüsünde bulundu ve CHP'nin gençlere yönelik vaatlerini sıraladı. Demir, seçim günü oyların korunması için yapılan hazırlıkları ve Ankara'da birinci olmayı hedeflediklerini de dile getirdi.
22 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, genç seçmenlerden destek talebinde bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bazı evlerde televizyonlarda yer bulamadıklarını belirterek gençlerden büyüklerine bugünlerin nasıl zarar gördüğünü anlatmalarını istedi. Babacan, gençlerin ayrımcılığı istemediklerini, adalet, hak ve fırsat eşitliğinin önemini vurgulamalarını ve Türkiye'den vazgeçmediklerini ifade etmelerini önerdi.
18 Mayıs 2023

İlber Ortaylı, geçtiğimiz hafta Türkiye'de yaşanan ve genel olarak büyük bir dehşete yol açmayan bir olayın, seçim atmosferi nedeniyle daha sakin bir şekilde ele alındığını belirtti. Olayın, futbol holiganlığından daha fazlasını içerdiğini ve provokasyonun soyunma odalarından havaalanına kadar uzandığını ifade etti. Ortaylı, Trabzon'da yaşananların milli ananelere uymadığını ve yurtiçi maçların Trabzon'da oynanmasına bir süre ara verilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Trabzonspor yöneticileri ve şehir ileri gelenlerinin Fenerbahçe takımına karşı saygın bir özür dilemediğini eleştirdi.
24 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olup olmayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) güvenmediklerini ve bu konuya kilitlenmeyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, seçim güvenliğini sağlamak ve Türkiye'yi demokrasi eksenine getirmek istediklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik davalar ve olası görevden alınma durumunda CHP'nin tepkisinin ne olacağı sorusuna net bir yanıt vermekten kaçındı ve bu durumun ciddi sonuçlar doğuracağını ima etti.
23 Ocak 2023

Türkiye'de yapılan seçimlerde, beş şehirde Millet İttifakı'nın (CHP ve İYİ Parti) oy oranı, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranının altında kaldı. Kılıçdaroğlu, bu şehirlerde Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı geçmiş durumda. Söz konusu iller Balıkesir, Hatay, Adana, Ardahan ve İstanbul olarak belirtiliyor. Ankara'da ise Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın önünde yer almasına rağmen, Millet İttifakı'nın oy oranı, 2'nci ve 3'üncü bölgede Cumhur İttifakı'nın gerisinde.
15 Mayıs 2023

Yazar Necati Doğru, Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin halkın iradesiyle kavgasız, gürültüsüz ve demokratik bir şekilde tamamlandığını belirtiyor. Seçim sonuçlarına göre, uzun yıllardır iktidarda olan AKP'nin yerini CHP'nin aldığı, bu değişimin halkın Tayyip Erdoğan ve yönetim tarzından duyduğu rahatsızlık sonucu gerçekleştiği ifade ediliyor. CHP'nin liderleri Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın partiyi 22 yıl sonra birinci parti yaparak umut saçtığı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur sonuçlarına göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu ancak yüzde 50 barajını geçemediği belirtiliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenlere teşekkür ederek, özellikle gençlerin ve kadınların yüksek katılımından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın beklediği sonucu alamadığını ve ikinci turda kesinlikle kazanacaklarını iddia etti. Ayrıca, toplumun değişim talebinin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu ve AK Parti'nin oy kaybının bu değişim talebini yansıttığını belirtti.
15 Mayıs 2023
İşaretlediklerim