Türkiye'de kuru soğan fiyatlarındaki yüksek artış devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışlarına tepki gösterenlere mevsimsel şartları işaret ederek, fiyatların yeni ürünle birlikte düşmeye başladığını belirtti. Nebati, soğan fiyatlarına odaklanan eleştirilere karşı, ülkenin altyapı ve savunma yatırımlarının önemini vurgulayarak, sosyal medyada zaman geçiren ve eleştiri yapan kişilere atıfta bulundu.
22 Nisan 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Aksaray Unlu Mamulleri Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında ayrı ayrı soruşturma açılmasına karar verdi. İki şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine bu karar alındı. Ön araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ve belgeler, kurul tarafından ciddi ve yeterli bulundu.
22 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Rusya ve Ukrayna'dan Tekirdağ Limanı'na getirilen GDO'lu mısırların, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarında 'GDO'suz' olarak gösterilerek iç piyasaya sokulduğu ortaya çıktı. CHP Milletvekili İlhami Aygün'ün açıklamalarıyla gündeme gelen olayda, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı idari ve adli soruşturma başlatıldığını bildirdi. Mısırların beş ayrı firma tarafından ithal edildiği belirtilirken, firmaların adları açıklanmadı. Bu olay, ithalatçı firmalar ile bazı bürokratların iş birliği yaptığını gösteriyor.
28 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gıda perakendecileriyle toplantılar yaptıklarını ve yanlış buldukları uygulamalarla ilgili denetimlerin artırıldığını belirtti. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılında marketlerden büyük bir indirim kampanyası beklediklerini ifade etti. Bolat, emlak sektöründeki satış fiyatlarında 'köpüğün' ortadan kalktığını ve bu konuda da piyasayı denetlediklerini dile getirdi.
6 Ekim 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde bir düğünde horoza zorla alkollü içki içirildiği belirlendi. İl Jandarma Komutanlığı, olayı inceledi ve beş şüphelinin kimliklerini tespit etti. Hayvanları Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan dolayı bu kişilere toplamda 27 bin lira idari para cezası uygulandı. Şüphelilerin adli işlemleri devam ediyor.
13 Eylül 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren dokuz şirkete, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 108 milyon 566 bin 510 lira tutarında idari para cezası uyguladı. Soruşturmaların bir kısmı uzlaşma, bir kısmı ise taahhütlerle sonuçlandırıldı. En yüksek ceza 87 milyon 387 bin lira ile L'Oreal Türkiye'ye verildi. Diğer şirketlere de çeşitli miktarlarda cezalar uygulandı.
14 Kasım 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğunu bildirdi. Şubat ayında gıda fiyat endeksi yüzde 0,7 düşerken, yıllık bazda yüzde 10,5 azalma kaydedildi. Özellikle tahıl fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti. Buna karşın Türkiye'de yüksek enflasyon oranları, özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışlarına yol açıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,53 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 67,07'ye ulaştı.
8 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bozcaada Belediyesi'ne çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle 1 milyon 161 bin lira idari para cezası verdi. Bakanlık, belediyenin terfi istasyonundaki pompaların kapasite yetersizliği nedeniyle atık suların denize deşarj edildiğini tespit etti. İl Müdürlüğü ekipleri duruma müdahale ederek denize atık su deşarjını tamamen durdurdu ve adli süreç başlatıldı.
28 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk Ekmek büfelerinde 340 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin 10 liradan satılacağını duyurdu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise Ankara ve İstanbul'da 250 gram pidenin 15 lira olacağını açıklamıştı. Geçen yıl Halk Ekmek'te 300 gram pide 5 lira, piyasada ise 10 lira idi. Bu yıl Ramazan 11 Mart'ta başlayıp 9 Nisan'da sona erecek.
6 Mart 2024

İstanbul Eyüpsultan'da, toplam 20 kediye kezzap ve asit döktüğü belirlenen bir kişiye 91 bin 80 lira para cezası kesildi. Şüpheli Murat Ö., Eyüp Sultan Camisi çevresinde asit dökerken yakalandı ve Eyüpsultan Polis Merkezi Amirliğine getirildi. Şüphelinin toplamda altı suç kaydı bulunuyor.
7 Ağustos 2023

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nda (TŞOF) 105 milyon liralık yolsuzluk tespit edildi ve bu kapsamda İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu dahil 11 kişi hakkında dava açıldı. Kurumun, İçişleri Bakanlığı'na yatırması gereken gelirin bir kısmını usulsüz giderler göstererek azalttığı belirlendi. Avukat Burcu Gökdağ, kurumu dolandırarak 19 milyon lira zimmetine geçirdiği gerekçesiyle tutuklandı. Şüphelilerin, yolsuzluğu organize bir şekilde gerçekleştirdiği ve denetim kurulu üyelerinin görevlerini yerine getirmediği iddia ediliyor.
10 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde çıkan 19 orman yangınından 16'sının kontrol altına alındığını açıkladı. Hatay, Mersin ve Çanakkale'deki yangınlara müdahale devam ediyor. Hatay'da etkilenen alanın 230 hektardan 100 hektara düştüğü belirtilirken, Çanakkale'de başlayan yangında yaklaşık 500 hektarlık alanın etkilendiği ifade edildi. Mersin Gülnar'daki yangına ise 12 hava aracı yönlendirildi.
17 Temmuz 2023

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023
İşaretlediklerim