Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde, büyük partilerin milletvekili aday listelerinde kadınlara yeterince yer vermediği eleştiriliyor. Cumhur ve millet ittifaklarının 'seçilebilir' yerlerde gösterdiği kadın aday sayısı 82 iken, Yeşil Sol Parti ve TİP'te kadın aday oranı daha yüksek. 2018 seçimlerinde beş partinin toplam 702 kadın adayı vardı ve Meclis'e giren 600 milletvekilinin 103'ü kadındı. Bu durum Türkiye'yi dünya sıralamasında 129'uncu yapmıştı. 14 Mayıs seçimleri için AKP'nin 113, CHP'nin 156, İYİ Parti'nin 139, MHP'nin 90, Yeşil Sol Parti'nin 193 ve TİP'in 161 kadın adayı bulunuyor. Kadın temsiliyeti konusunda çalışan dernekler ve uzmanlar, kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini ve bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.
10 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV'de katıldığı bir programda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini ifade etti. İmamoğlu, altılı masanın kararının önemli olduğunu ve masanın dağılmaması gerektiğini vurguladı. İYİ Partili bazı isimlerin anket sonuçlarına dayanarak Kılıçdaroğlu'nun kazanamayacağını iddia etmelerine karşılık, İmamoğlu İstanbul yerel seçimlerinde anket sonuçlarının aksine bir başarı elde ettiklerini hatırlatarak anketlere karşı çıktı.
3 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı 'Öndeyiz' açıklamasıyla seçim yarışında önde olduklarını duyurdu. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığını iddia ederek Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu ifade ettiler. CHP'nin saat 20.00 itibariyle açıkladığı verilere göre, açılan sandıkların yaklaşık yüzde 33'ünde Kılıçdaroğlu yüzde 47,1 oy oranıyla Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği sorgulanmaya başlandı. Parti içinde ve kamuoyunda değişim çağrıları yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun yola devam etme kararlılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim mesajları dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı, seçim sonrası CHP'deki durumu ve Kılıçdaroğlu'na yönelik artan baskıyı ele alan bir haber yayımladı. Haberde, uzman görüşlerine de yer verilerek, muhalefetin Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde büyük bir ittifak kurma zorluğu ve müttefiklerin Kılıçdaroğlu'na az katkıda bulunduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından CHP'de değişim talepleri artarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içi dengeleri gözeterek yeniden yapılanma sürecini yönetmesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin değişim talepleri yükselirken, merkez yürütme kurulu ve parti meclisi toplantıları planlanıyor. Yeni dönemde parti meclisi üyeleri ve genel başkan yardımcılıklarında değişiklikler öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin merkez yürütme kuruluna alınabileceği ve grup başkan vekilliği için yeni isimlerin öne çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Millet İttifakı, Saadet Partisi genel merkezinde toplanarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti. Kılıçdaroğlu, CHP genel merkezinde düzenlediği mitingde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı yardımcıları olarak tanıttı. Kılıçdaroğlu, adaylığını sadece bir seçim kazanmaktan öte, Türkiye'de bir değişim ve dönüşüm temsil ettiğini belirtti ve farklı kesimlerden insanların hikayelerine atıfta bulunarak, bu değişim için herkesin aday olduğunu ifade etti.
6 Mart 2023

Mersin'de yapılan seçimler sonucunda, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, iki milletvekilliğini korumayı başardı. 2018 genel seçimlerinde farklı partilerden milletvekilleri seçilmişken, 2023 seçimlerinde HDP adayları Yeşil Sol Parti listelerinden girerken, TİP ayrı bir listeyle yarıştı. Açılan sandıklar sonucunda Yeşil Sol Parti'nin oy oranı %13,27 olurken, TİP'in oy oranı %2,01 olarak kaydedildi.
14 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı çerçevesinde 49 il ve 52 seçim bölgesinde yarışacak milletvekili adaylarını duyurdu. Mevcut milletvekilleri Barış Atay Antalya'dan, Sera Kadıgil İstanbul 1. bölgeden, Erkan Baş İstanbul 3. bölgeden ve Ahmet Şık İstanbul 2. bölgeden aday gösterildi. Ayrıca, Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Ankara 2. bölgeden, Gezi tutuklusu avukat Can Atalay Hatay 1. bölgeden, vergi uzmanı Ozan Bingöl Ankara 3. bölgeden ve Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz İstanbul 2. bölgeden aday oldular. LGBTİ+ hakları aktivisti Esmeray Özadikti ve gazeteci İrfan Değirmenci de İstanbul ve İzmir'den adaylar arasında yer alıyor.
9 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın en büyük iki partisi olan CHP ve İYİ Parti arasında, adaylık konusunda başlayan tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusunda çalışmalar yürüttüğü ve kampanya afişleri hazırlandığı belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da adaylık için destek gördüğü ifade ediliyor. İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını düşünüyor ve aday belirleme yönteminin önemine vurgu yapıyor. İttifakın geleceği ve aday belirleme yöntemi konusunda 13 Şubat'ta yapılacak toplantı kritik önem taşıyor. Sosyal medyada ve CHP Genel Merkezi önünde yaşanan tartışmalar ve protestolar, ittifak içindeki gerilimi artırıyor.
4 Şubat 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 14 Mayıs seçimlerine katılacak aday listesi belirlendi. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Aykut Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Sibel Özdemir, Turan Erdoğan, Gülizar Emacan, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu'nun yeni dönemde aday gösterilmediği ortaya çıktı. CHP tarafından yapılan açıklamada, Millet İttifakı'nın ortak liste mutabakatının bir sonucu olarak bazı mevcut milletvekillerinin aday gösterilemediği ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu isimlerin devlet yönetiminin farklı kademelerinde görev alacağı belirtildi.
9 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayının İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Melih Aydın olduğunu duyurdu. Akşener, adaylığı Eskişehir il başkanlığında açıkladı. Eskişehir'de son milletvekili seçimlerinde CHP, AKP'yi yaklaşık 1 puanla geçmiş, İYİ Parti ise yüzde 13,81 oy almıştı.
5 Ekim 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'den Erzincan milletvekili olarak seçildiğini ve bunun kendisi için sürpriz olduğunu belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce TDP genel merkezini ziyaret ettiği ve Sarıgül'ün Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladığı bilgisi verildi. Sarıgül, adaylık talebinde bulunmadığını ve kısa sürede Erzincan'da yoğun bir seçim çalışması yürüttüğünü ifade etti.
31 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını 'dayatma' olarak görerek altılı masayı terk etti. Bu durum, yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık yarattı. Yapılan yorumlarda, Akşener'in bu kararının Türkiye'deki muhalefetin birliğini bozduğu ve Erdoğan'ın elini güçlendirdiği belirtiliyor. Bazı analistler ve gazeteciler, Akşener'in kararını 'siyasi hata' ve 'çılgınlık' olarak nitelendirirken, muhalefetin seçim şansının azaldığına dair endişelerini dile getiriyorlar.
4 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da düzenlediği mitingde binlerce kişi tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu, mitingde barış ve kardeşlik mesajları verdi ve kayyum uygulamalarını sonlandırma sözü verdi. HDP'nin de dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleme kararı aldığı belirtildi. 2019 yerel seçimlerinde Van'da HDP yüzde 53 oy alırken CHP yüzde 1,90 oy almıştı.
2 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamamasının ardından bir açıklama yaparak, halkın AKP-MHP ittifakına karşı tek ve ortak bir adayla çıkarak 20 yıllık iktidara son vereceğini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından yaşanan gelişmeler sonrası, TİP'in bu açıklaması, ittifak içindeki birlik ve beraberlik mesajlarına vurgu yaptı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.
4 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi için beş milletvekili teklif ettiği ancak İnce'nin daha fazla talepte bulunması üzerine anlaşma sağlanamadığı belirtildi. CHP'li eski devlet ve kültür bakanı Fikri Sağlar'ın aracılığıyla yapılan teklif, İnce'nin daha önceki taleplerinin fazla bulunması sonucu gelmiş. İnce, Kılıçdaroğlu'nun adaylıkların kesinleşmesine kısa bir süre kala kendisiyle görüştüğünü ve bir ittifak önerisinin gelmediğini ifade etmiş. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise İnce'nin önerileri kabul etmediğini duyurdu.
6 Nisan 2023

AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim