İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, para aklama ve haksız kazanç sağlama suçlamalarıyla tutuklandı. Nicolas Petro'nun eski eşi Carmen Varsquez, Petro'nun babasının seçim kampanyasını finanse etmek üzere uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla para aldığını iddia etmişti. Petro, iddiaları reddetti ve hakkında açılan kara para aklama suçundan soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Gustavo Petro, oğlunun tutuklanmasının kendisi için acı verici olduğunu ancak başsavcı Margarita Cabello Blanco'nun soruşturmasına müdahale etmeyeceğini söyledi.
30 Temmuz 2023

Brezilya Çevre Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 2023 yılının ilk altı ayında Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşma oranı yüzde 33,6 düşüş gösterdi. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün uydularla elde ettiği veriler de bu azalmayı doğruladı. Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, hükümetin 2030 yılına kadar sıfır ormansızlaşma hedeflediğini belirtti. Çevre Bakanı Marina Silva, hükümetin yasadışı ağaç kesimine karşı başarılı bir mücadele yürüttüğünü ve bu durumun Lula'nın seçim kampanyası vaatlerinin bir sonucu olduğunu ifade etti.
7 Temmuz 2023

Galata Kulesi'nde süren onarım çalışmaları tamamlandı ve kule 25 Mayıs'ta tekrar ziyaretçilere açılacak. Restorasyon çalışmaları, hem kültürel mirası koruyacak hem de ziyaretçilere ve göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Çalışmaların profesyonel dağcılar tarafından desteklendiği belirtildi. Ziyaretçi yönetim planı çerçevesinde, saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecek.
24 Mayıs 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Panama'nın Cocle eyaletinde yer alan El Cano arkeolojik sahasında, 1300 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu. Panama Kültür Bakanlığı Kültür Mirası Ulusal Direktörü Linette Montenegro tarafından yapılan açıklamaya göre, mezar İspanyol öncesi döneme ait ve içerisinden iki ceset, çeyiz eşyaları, altın, seramik, göğüs kemeri, boncuklar, bilezikler, küpeler, altın kaplamalı çanta ve çeşitli kolyeler çıkarıldı. Mezarın dönemin hükümdarına ait olduğu öngörülüyor. Bölgede 2008 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor.
5 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı, okul yönetimi tarafından yıkıldı. Gönüllüler, hayvanların yeni alana taşınmasına rağmen şartların uygun olmadığını belirtiyor. Yıkım sırasında gönüllülere şiddet uygulandığı ve iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gönüllüler, barınağın taşınması için daha uygun koşullar ve güvenceler talep ederken, okul yönetimi ise gönüllülerin iddialarını yalanlayarak yasal işlem başlatacağını duyurdu.
28 Mart 2023

AKP tarafından hazırlanan ve muhalefetin doğal alanların ranta açılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Sanatçı Tarkan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Uludağ'ın milli park statüsünden çıkarılmasını eleştirdi ve yasanın iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Tarkan, doğal alanların korunması gerektiğini ve ülkenin herkese ait olduğunu vurguladı.
19 Ocak 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sokak köpeklerine ilişkin yeni bir düzenleme için dört bakanlık çalışma başlatmıştı. Kulis bilgilerine göre yasa tasarısı, sokak köpeklerinin barınaklara götürülerek 30 gün içinde sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngörüyor. Erbakan, köpekler için modern ve gelişmiş merkezler kurulması gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi ihalesi sonucu başlatılan inşaat projelerine karşı çıkan gönüllü yurttaşlar, projenin durdurulması ve alandan tüm ekipmanların çıkarılması talebinde bulundu. Phaselis’e Dokunma Hareketi adıyla toplanan grup, Kültür Varlıklarını Koruma Antalya Bölge Kurulu önünde basın açıklaması yaparak, projenin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu ve bölgenin doğal ve kültürel mirasına zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 2024-2026 dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlandığı bir dönemde, bu tür projelerin ulusal ve uluslararası yüzleşmelere yol açabileceği vurgulandı.
8 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören'de sahipsiz köpeklerin bir çocuğa saldırmasının ardından hayvanseverlerin sahipsiz köpekler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Yavaş, belediyenin maliyetini karşılayacağı butik barınaklarda hayvanseverlerin köpeklere bakmalarını istediğini ve kısırlaştırma çalışmalarının yanı sıra barınakların da çözüm olabileceğini söyledi. Ayrıca, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını ve Meclis'ten bir kanun çıkmasını beklediğini belirtti.
9 Aralık 2023

Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Mahallesi Muhtarlığı ve Karaağız Yardımlaşma Derneği, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesini 'dinen uygun değil' gerekçesiyle yasaklayan bir karar aldı. Muhtar Arif Yılmaz, düğünlerde ve kınalarda kadınların rahatsız olmalarını önlemek amacıyla böyle bir karar alındığını belirtti. Ayrıca, düğünlerde sadece kadınların eğlenmesi için iki saatlik bir süre ayrılacağını ifade etti.
2 Temmuz 2023

Manisa'da kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçı kooperatifine çıkarılan 322 bin TL'lik borcun iptaline yönelik dava sonuçlandı. Mahkeme, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün çıkardığı borcun hukuka aykırı olduğuna ve kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağına karar verdi. Avukat Cem Altıparmak, gölün koruma altında olduğunu ve kuruyan sulak alanın rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, gölün kurutulmasının ve tarımsal amaçla kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

İtalya, yavru köpeklerle yapılan yoga derslerini hayvan ve insan sağlığına aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Bu tür dersler, yavru köpeklerin yoga sınıflarında özgürce dolaşmalarını ve bazen pozlara dahil edilmelerini içeriyordu. Uzmanlar, bu pratiklerin hayvanlar için fiziksel ve zihinsel olarak stresli olduğunu ve insanların duygusal kararlarla köpek sahiplenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavru köpeklerin güvenli taşınmadığı ve yeterince su verilmediği eleştirileri de mevcut.
3 Mayıs 2024

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun suikastıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı Kolombiyalı, ülkenin en büyük ve en kalabalık hapishanesi Litoral Cezaevi'nde ölü bulundu. Gardiyanların raporuna göre, ölü bulunan kişilerde boğuşma kaynaklı herhangi bir işkence ya da yara izine rastlanılmadı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun güvenlik kabinesini toplayacağı ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgi isteyeceği belirtildi.
7 Ekim 2023

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1459 kişiden 140'ına süresiz önleyici gözaltı kararı aldı. Bu kişiler, kamu malına zarar vermek, demokratik hukuk üstünlüğünü şiddetle ortadan kaldırmak ve darbe girişimi suçlarından yargılanacaklar. Bolsonaro destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak düzenlenen protestolarda ulusal kongre, devlet başkanlığı sarayı ve yüksek mahkemeyi basmışlardı. Gözaltına alınanların sayısı 1800'e ulaşmış ve Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te devlet başkanı olarak yemin etmişti.
19 Ocak 2023

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023
İşaretlediklerim