Boğaziçi Üniversitesi, Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenleri uzaklaştırma ve tanıdık kişilere işe alma eğilimi gösteriyor. 29 Ağustos 2022'de başlayan sınavlarla 209 kişi işe alındı. 4 Nisan'da yayımlanan 74 kişilik ilan için 300'den fazla başvuru oldu ve mülakatlar 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 13 Mayıs'ta sonuçlar açıklandı ve 16 Mayıs'ta işe başlandı. Süreç normalde iki-üç hafta sürerken, seçimlerden önce bir haftada tamamlandı. Mülakat sonuçlarının açıklanma biçiminde şeffaflık bulunmuyor ve Eğitim-Sen, ilanların 'adrese teslim olduğu' gerekçesiyle dava açtı.
27 Mayıs 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin eski rektörü ve AKP'den milletvekili adayı Adem Korkmaz'ın döneminde üniversite tarafından 200'den fazla 'adrese teslim' kadro ilanı açıldığı iddia edildi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları olmasına rağmen, bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve lisansüstü tezleri belirtilerek özel şartlar oluşturulduğu ifade edildi. Toplamda 263 kadro ilanı verildiği ve bu ilanların çoğunun adrese teslim olduğu öne sürüldü.
15 Nisan 2023

Bilkent Üniversitesi'nde bir kadın öğrenci, akademisyen C.O. tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını açıkladı. Öğrenci, ilişkileri sırasında ve sonrasında yaşadığı şiddeti detaylandırarak, üniversite yönetimine başvurduğunu ve akademisyenin cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti. Üniversite, idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin takip edildiğini duyurdu.
14 Nisan 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, yaklaşık 20 aydır çalıştığı Halk TV ile yollarını ayırdığını Twitter üzerinden duyurdu. Saymaz, Halk TV'deki emekçilere ve izleyicilere teşekkür etti. Sözcü TV Genel Müdürü Alişer Delek, Saymaz'ın Sözcü TV'ye katıldığını Twitter üzerinden ilan etti ve Saymaz bu geçiş için Delek'e teşekkürlerini iletti.
10 Nisan 2023

Diken haber sitesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeğeninin eşi Abdulkadir Karagöz'ün Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na atandığını ve 'ihale avcısı' olarak bilindiğini iddia eden haberine mahkeme tarafından içerik çıkarma ve erişim engeli kararı verildi. Karar, Karagöz'ün 'kişilik haklarının ihlali' gerekçesiyle başvurusu üzerine alındı. Haberde, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na yapılan atamalar ve bu atamaların özellikleri, vakıf yönetimindeki değişiklikler ve vakıfla ilgili diğer tartışmalar ele alınıyordu.
6 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Nükhet Sirman, yürüttüğü bir araştırma kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın kurucu ortağı olduğu 'Dissensus Research' adlı kuruluş, Sirman'ın haksız bir şekilde gözaltına alındığını duyurdu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
25 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Nükhet Sirman, Dissensus Research adlı kuruluşun kurucu ortağı olarak yürüttüğü bir araştırma sırasında, görüştüğü bir kişinin 'teknik takipte' olması gerekçesiyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın jandarma sorgusu tamamlandı ve dosyada gizlilik kararı bulunuyor. İlerleyen süreçte başsavcının Sirman'ın ifadesini alması bekleniyor.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin seçimle göreve gelmiş ilk rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversite kampüsüne giriş yapamadı. Ergüder, 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapmış ve üniversitede 50 yılını geçirmiştir. Bu olayı Prof. Dr. Mine Eder sosyal medya üzerinden duyurdu. Üniversitenin kayyım rektörü Naci İnci ise yaşananların bir yanlış anlama sonucu olduğunu ve herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtti.
23 Nisan 2024

Yalova Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Çiğdem Kurt'un online derste 6 Şubat depremi sonrası devletin yardım etmediğini ve Haluk Levent'in yardımlarda bulunduğunu söylemesi üzerine soruşturma açtı. Yeni Şafak gazetesinin haber yapmasının ardından Kurt, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterildi. Üniversite, Kurt'un sözlerinin dezenformasyon içerdiğini belirterek soruşturma başlatıldığını duyurdu. Deprem sonrası provokatif paylaşımlar yapan 43 kişi tutuklanmış, 179 kişi gözaltına alınmıştı.
13 Mart 2023

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Yılmaz, makam odasında kimliği belirsiz bir genç tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Yılmaz, saldırı sonucu başından yaralandı ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Saldırgan, fakülte güvenlik personeli tarafından yakalandı ve polise teslim edildi. Yılmaz, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.
18 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan 'kayyım rektörler'e karşı başlattıkları direnişin ikinci yılını tamamladı. İlk olarak Melih Bulu'nun atamasıyla başlayan ve Mehmet Naci İnci'nin atanmasıyla devam eden süreçte, üniversite bileşenleri özerklik ve demokratik yönetim taleplerini sürdürüyor. Akademisyenler, her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek protestolarını sürdürmekte ve 'Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz' sloganıyla direnişlerini ifade etmektedirler.
2 Ocak 2023

Gazeteci Emin Çapa, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un oğlunun İstanbul Teknik Üniversitesi'nde işe alınması için değiştirildiği iddia edilen kadro ilanı hakkında sansürlenen haberleri kendi televizyon programında ele aldı. Ankara 7'nci Sulh Ceza Hakimliği, Mustafa Şentop'un talebi üzerine bu haberlerin yayınını engellemişti. Haberlerde, Şentop'un oğlunun başarısız olduğu sınav sonrası kadro ilanının iptal edildiği ve fakülte dekanı ile bölüm başkanlarının istifa ettiği belirtiliyordu. Çapa, İTÜ'nün dünya sıralamasındaki düşüşünü de hatırlatarak Mustafa Şentop'tan konuya açıklık getirmesini istedi.
12 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan istihdam ve terfi sorunlarına ilişkin soruları cevaplamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektör Naci İnci ve yönetimi, üniversitede kadrolaşmayı sürdürüyor ve tanıdık kişileri işe alıp, liyakatsiz personeli terfi ettiriyor. CHP milletvekili Ulaş Karasu, bu durumu sorgulayan bir dizi soru önergesi sundu, ancak Tekin bu soruları mevcut süre içerisinde yanıtlamadı. Soru önergesinde, liyakatsiz atamalar, sendika baskıları ve şeffaflık eksikliği gibi konulara dikkat çekildi.
26 Mart 2024

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'ye 'Brütüs Naci' diyerek eleştirdi. Kılıçdaroğlu, İnci'nin üniversitedeki hocaları kovduğunu, öğrencilere şiddet uygulattığını ve üniversitenin dünya sıralamasında gerilediğini belirtti. Ayrıca, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) tahliyesi konusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak tahliyenin bu karardan önce gerçekleştiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, adaletsizlik ve baskı yapanları asla affetmeyeceğini söyledi.
31 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında arama kurtarma çalışmalarını eleştiren Twitter paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan siyaset bilimci Özgün Emre Koç, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Koç'a 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlaması yöneltilmişti. Koç, eleştirel paylaşımının suç işleme kastı olmadığını, millet ve devlet çıkarlarını gözeterek yaptığını ifade etti. Avukatları, paylaşımın ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğunu ve genel bir eleştiri olduğunu belirtti.
8 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman, bir araştırma kapsamında görüştüğü teknik takipte olan bir kişi nedeniyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sirman'a yurtdışı yasağı getirildi ve haftada bir gün karakola imza atma zorunluluğu konuldu. Bu olay, Sirman'ın duruşmasının ardından gerçekleşti.
26 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde dışarıdan atanan 'kayyım dekan' Murat Önder, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde yönetim bilimleri anabilim dalı başkanlığına kendisini atadı. Önder, bir yıl içinde dokuz farklı göreve atandı ve şu anda yedi görevi sürdürüyor. Bu görevler arasında üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği, fakülte dekanlığı ve bölüm başkanlıkları bulunuyor. Önder'in bu atamaları, Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan seçilmiş dekanların yerine dışarıdan atanan kayyım dekanlar arasında gerçekleşti.
3 Nisan 2023

Barış akademisyeni Mühdan Sağlam, 2016'da 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için 2017'de Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. 8 Kasım 2023'te idare mahkemesinin kararıyla görevine iade edilen Sağlam, bu kez istinaf mahkemesi kararıyla yeniden ihraç edildi. Sağlam, karara tepki göstererek adaletin bir gün geleceğine ve görevine döneceğine inandığını belirtti.
27 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde daha önce görevden alınan dekanların yerine atanan kayyım dekanlardan biri olan Murat Önder, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında kendisi için özel olarak açılan profesörlük kadrosuna atandı. Bu kadro ilanı, Önder'in akademik ve profesyonel özelliklerine özel olarak uygun hale getirilmişti. Önder, daha önce Boğaziçi Üniversitesi'nde zorla doktora dersi açtırarak ilanın gerektirdiği 'öğretim dili İngilizce olan yükseköğretim kurumlarında en az bir yıl ders verme tecrübesi' şartını da yerine getirmiş oldu. Ayrıca Önder, üniversitenin yönetim kurulunda da yer almakta ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün başkanlığını yürütmekte.
1 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim