Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 31 bin insanın hayatını kaybettiği ve 10 ilde büyük yıkımların yaşandığı Türkiye'de, depremden etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'daki İskenderun Demir Çelik fabrikası, hasar tespit çalışmaları tamamlanıncaya kadar üretim faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı. Bu durum, depremin sanayi üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.
14 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki büyük deprem sonrası yıkılan binalardan biri, AKP Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik'in açılışına katıldığı Ser-Al İnşaat'a ait Güçlü Bahçe City sitesi oldu. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine firma sahibi Servet Altaş, yüzlerce binanın yıkıldığını belirterek, medyanın kendisini haksız yere hedef gösterdiğini ve asılsız haberler yapıldığını öne sürdü. Altaş, depremin şiddetine dikkat çekerek, şehirde kullanılabilecek az sayıda binanın kaldığını ve önceliğin can kurtarmak olması gerektiğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen Şanlıurfa'da, Bahçelievler Mahallesi'nde hasar görmüş 6 katlı bir bina artçı depremler sırasında yıkıldı. Olay, bir vatandaş tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Çökme sonrası bölgeye yönlendirilen arama-kurtarma ekipleri, enkaz altından 1 çocuğu kurtardı. Yerbilimci Naci Görür, deprem bölgesindeki insanları evlerini terk etmeleri konusunda uyardı ve artçı depremlerin büyük olabileceğini belirtti.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay'da yıkılan binalar olduğunu ve İskenderun ile Antakya'daki devlet hastaneleri ile bir polisevinin yıkıldığını bildirdi. Vali, Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binaların bulunduğunu, havaalanı pistinde sıkıntılar yaşandığını ve çok sayıda yaralı ile hayatını kaybedenler olduğunu ifade etti. Jandarma bahçesine kurulan karargah üzerinden faaliyetlerin koordine edildiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde yapılacak inşaatlar için verilen desteklerin yeterli olmadığını ve kaliteli binaların inşa edilemeyeceğini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu inşaatların denetleneceğini ve aksaklık görüldüğünde TOKİ'nin devreye gireceğini ifade etti. Görür, vatandaşların maddi yardım ve kredilerle alelacele ucuz binalar yapacağını, bölgenin özellikli binalara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özhaseki, afet dönüşüm sürecinin her safhasının denetleneceğini ve gerekirse TOKİ'nin inşaatları tamamlayacağını belirtti.
9 Temmuz 2023

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve ekibi, Hatay'da kırılmamış fay hatlarını inceleyeceklerini duyurdu. Yapılan çalışmalarda, bölgede 450 kilometreye yakın yüzey kırığı tespit edildi ve birden fazla fay segmentinin aynı anda kırılması sonucu beklenenden büyük depremler meydana geldiği gözlemlendi. Antakya ve Ölüdeniz Fayları üzerindeki Yesemek, Narlı ve Sakçagöz segmentlerinde 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismoloji Projesi' kapsamında araştırmalar yapılacak. Ölüdeniz Fay Zonu'nun tarihi yıkıcı depremlerle ilişkili olduğu ve Antakya'nın güney ve doğusunda 7.3-7.7 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyel taşıdığı belirtiliyor.
26 Ocak 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 40 bin 642 can kaybına yol açan depremler sonrası Malatya'ya giden A Haber ekibi, çadır kentte yaşayan depremzedelerin durumunu olumlu bir şekilde yansıttı. Muhabir Kerim Ulak, çadırın büyüklüğü ve sıcaklığına övgülerde bulundu. Mikrofon uzatılan bir depremzede ise devletin yardımlarından memnuniyetini dile getirdi.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 31 bin 974 can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda, Hatay'da birçok tarihi yapı hasar gördü veya yıkıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yıkılan cami, kilise ve havraların ve diğer kültürel miras alanlarının hızla koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, Hatay'ın yeniden inşası için bu yapıların her bir parçasının önemli olduğunu vurguladı.
14 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgesi ilan edilen 11 ilde 1 milyon 430 bin 363 bina üzerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, 144 bin 595 binanın ağır hasarlı olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası'na göre ağır hasarlı binaların yıkılması gerekiyor. Orta ve az hasarlı binaların durumu ise güçlendirme veya onarım gerektiriyor. Kilis'te hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, Gaziantep'te de büyük bir bölümde çalışmaların sona erdiği ve 11 ildeki kesin hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde tamamlanabileceği öngörülüyor.
27 Şubat 2023

Hatay'da meydana gelen şiddetli depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 yerel seçimleri öncesinde yaptığı ve 205 bin Hataylının imar sorununun çözüldüğünü belirten imar barışı açıklamaları yeniden gündeme geldi. 2017'de getirilen ve birkaç kez uzatılan imar barışı düzenlemesi, uzmanlar tarafından olası depremlerde riskleri artıracağı yönünde eleştirilmişti. Erdoğan, 2019 seçimleri öncesinde Hatay'da yaptığı konuşmada imar barışından övgüyle bahsetmişti.
12 Şubat 2023

Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, binanın dönemin mevzuatına uygun yapıldığını iddia etti ve site sakinlerinin sonradan yaptığı altyapı çalışmalarının temele zarar verebilecek nitelikte olduğunu öne sürdü. Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından tutuklanmıştı. Ayrıca, binanın yapıldığı dönemde zemin analizi şartı olmadığını ve statik projede adının formalite olarak geçtiğini belirtti. Deprem sonrası savcılığa giderek hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmeye çalıştığını ve kaçma niyetinin olmadığını ifade etti.
13 Şubat 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve Hatay'daki yıkımın simgesi haline gelen Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede binanın neden çöktüğünü bilmediğini söyledi. Coşkun, depremin dalga boyunun farklı olabileceğini ve yeryüzüne yakın olmasının yıkıma neden olmuş olabileceğini tahmin ettiğini belirtti. Ayrıca, Karadağ'a gitme planının işlerle ilgili olduğunu ve depremden kaçmak için olmadığını iddia etti.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay, 20 Şubat'ta 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem daha yaşadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ifadesine göre kentteki evlerin yarısı yıkıldı. Antakya'da büyük yıkım yaşanırken, birçok kişi kenti terk etmeye başladı. Ancak antika dükkanı sahibi M.Sercan Sincan, Antakya'dan ayrılmayı reddederek her gün dükkanını açmaya devam ediyor ve gazeteci Piotr Zalewski'ye verdiği demeçte hayatın devam etmesi gerektiğini belirtiyor.
2 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Fox Haber'de yaptığı canlı yayında Marmara Bölgesi için deprem uyarıları yaparken gözyaşlarını tutamadı. Yıllardır aynı uyarıları yaptığını belirten Yaltırak, Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekerek, sanayi tesislerinin ve nüfusun Anadolu'nun boşaltılmış illerine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve konut yenileme konularında yaşanan sorunlara değindi. Sunucunun ev sahibi olup olmadığına dair sorusuna ise evinin olmadığını, alacak zamanı ve parasının olmadığını belirtti.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından Hatay'da yıkılan binalarda arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 296 saat sonra hala sağ kurtulanlar bulunuyor. Sosyal medyada bazı vatandaşlar, enkaz kaldırma çalışmalarının başlamasına tepki göstererek, göçük altında kimse kalmayana kadar durdurulmasını talep etti. Buna rağmen Hatay Valiliği, 19 Şubat'tan itibaren enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacağını ve bina sahiplerinin çalışmalara refakat edebileceğini açıkladı.
18 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan 10 ilin sekizinde, binaların en az yarısının 2001'den sonra yapıldığı belirlendi. Bu illerde binlerce bina yıkıldı. Türkiye genelinde 2001 sonrası yapılan binaların oranı %47,4 iken, bu oran depremden etkilenen illerde daha yüksek. Özellikle Şanlıurfa ve Kahramanmaraş, ülke genelinde en çok yeni bina bulunan şehirler arasında yer alıyor.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim