MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti dönüşünde dile getirdiği yüzde 50+1 seçim barajının kaldırılması önerisine açık bir destek ifade etmedi. Bahçeli, grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın devamından yana olduklarını ve ittifakın bozulmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın pazarlık veya ihtilaf içermediğini ve bir planın ürünü olmadığını vurguladı. Bahçeli, Erdoğan'ın seçim sistemiyle ilgili eleştirilerini anlamlı bulduğunu ancak MHP'nin bu konudaki tutumunun değişmediğini ifade etti.
21 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti üzerinden ülkücü harekete yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi ve 'hesaplaşacağız ama helalleşmeyeceğiz' dedi. Bahçeli, Hakkari Belediye Başkanı Sıddık Akış’ın tutuklanıp yerine kayyım atanmasından dolayı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı tebrik etti. Ayrıca, terörist belediye başkanları ve milletvekillerine karşı kararlı bir duruş sergileyeceklerini belirtti. Bahçeli, normalleşme tartışmalarına da 'bölünme ve ayrılmada mı yumuşak huylu olmamızı bekliyorsunuz' diyerek katıldı.
4 Haziran 2024

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı ve faşist söylemlerine önem vermediklerini, önemli olanın Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma verdiği sözler olduğunu ifade etti. HDP ve Yeşil Sol Parti'nin merkez yürütme kurulları, Kılıçdaroğlu'na desteği sürdürme kararı aldı. Buldan, seçimde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiğini ve HDP'nin tercihinin Kılıçdaroğlu olduğunu dile getirdi.
26 Mayıs 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nde bulunan amcası Abdullah Öcalan ile görüşme talebinin değerlendirildiğini yazdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik çağrısı ve yeni bir çözüm süreci ihtimali tartışılıyor. Bahçeli, Öcalan'ın terörün bittiğini ve örgütün tasfiye edileceğini ilan etmesini istedi. Ömer Öcalan'ın görüşme talebine henüz yanıt verilmediği belirtiliyor.
17 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'de yumuşama ikliminin provokasyonlara göz yummak anlamına gelmediğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin iç dinamikleri üzerinden köşeye sıkıştırılmasına izin vermeyeceklerini ve teröre karşı taviz vermeyeceklerini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partili vekillerle tokalaşması ve barış mesajları, yeni bir çözüm süreci iddialarını gündeme getirdi. DEM Parti ise onurlu bir barış için müzakereye hazır olduklarını ifade etti.
14 Ekim 2024

HDP ve Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini sürdüreceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı mutabakat sonrası HDP'nin tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı tartışılmıştı. HDP ve Yeşil Sol Parti, mutabakattaki kayyım maddesini eleştirdikten sonra destek kararını açıkladı. Açıklamada sığınmacılar ve kayyım politikasına yönelik eleştiriler yer aldı ve Erdoğan'ın bir seçenek olmadığı, tek seçeneğin onu ve iktidarını değiştirmek olduğu vurgulandı.
25 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa tartışmaları sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkıp ayrılmasının ardından HDP yönetimi olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası Mithat Sancar, HDP'nin üzerine düşen sorumlulukların farkında olduğunu ve demokratik siyaseti savunacaklarını ifade etti. Sancar, demokratik değişim umudunu büyütmek ve baskıcı sistemi değiştirmek gerektiğini vurguladı ve HDP'nin politik ilkeleri ve halka karşı sorumluluğu önceleyen bir gelecek tahayyülüne sahip olduğunu belirtti.
4 Mart 2023

Selahattin Demirtaş, Halk TV'de katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Emek ve özgürlük ittifakının cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını doğru bulduğunu ve bu ittifakın henüz bir adayı destekleme kararı almadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin savunmasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini eleştirdi ve HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girileceğini ifade etti. AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifakını ve Erdoğan'ın Kürt oylarını kazanma çabalarını etkisiz bulduğunu söyledi.
22 Mart 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimler ve sonrası için oynanan oyunlar ve kurulan tuzaklara karşı olduklarını belirtti. Partiler, seçimlerle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşıldığı bir dönemde geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti, kayyım uygulamalarının son bulmasının önemine vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun protokolündeki kayyım politikalarına ilişkin tutumunu eleştirdi.
24 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için 'gönülden destek' kararı almasını umduğunu ifade etti. HDP daha önce kendi adayını çıkaracağını duyurmuş, ancak Millet İttifakı'nın Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi üzerine bu karardan vazgeçmişti. Demirtaş, 2019 yerel seçimlerinde de HDP seçmenine CHP adayı Ekrem İmamoğlu'na destek çağrısında bulunmuştu. Şimdi ise Kılıçdaroğlu'na destek isteğini dile getirirken, bu desteğin samimi olmasını arzuladığını söyledi.
19 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, T24'te yayımlanan bir yazıda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'nin desteğini alabilmesi için benimsemesi gereken ilkeleri sıraladı. Demirtaş, HDP'nin Millet İttifakı'nın bir parçası olma niyeti olmadığını, ancak demokratik değişim konusunda ciddiyet beklediğini belirtti. Ayrıca, temel haklar, ekonomi, eğitim, adalet, sağlık politikaları, Kürt sorununun çözümü ve geçmiş yılların adaletsizlikleri gibi konularda Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımını merak ettiklerini ifade etti. HDP'nin Türkiye'nin birliğinden yana olduğunu ve demokratik cumhuriyeti desteklediğini, şiddetin sona ermesi ve sorunların müzakere ve demokratik siyasetle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
18 Mart 2023

DEM Parti, yerel seçimlerde başarı göstererek kayyumların elindeki belediyeleri kazandıktan sonra, bazı belediyelerin Türk bayrağı, İstiklal Marşı ve önemli figürlere yönelik saygısızlık iddialarıyla gündeme geldiğini belirtti. Parti, bu iddiaların asılsız olduğunu ve iktidarın seçim kayıplarını örtbas etmek için algı operasyonlarına başvurduğunu açıkladı. Ayrıca, DEM Parti, halkın gerçek gündeminin talan uygulamaları olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş görevlendirmesiyle eski tartışmaları canlandırmaya çalıştığını ifade etti.
20 Nisan 2024

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kobani davasında verilen cezalara tepki gösterdi ve Selahattin Demirtaş'ı yalnız bırakmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına 'evet' demesiyle ilgili eleştirilere yanıt vererek, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların baskıcı hükümetin karşısında durdukları için cezalandırıldığını savundu. Ayrıca, Demirtaş'ın terör suçu işlemediğini ve demokrasi ile barış savunucusu olduğunu vurguladı.
17 Mayıs 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aksaray'da düzenlediği mitingde destekçilerine hitap etti. Bahçeli, Türkiye düşmanlarına, dış bağlantılı kumpaslara ve terör örgütlerine karşı birlik çağrısı yaptı. Ayrıca, önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan seçimlerde MHP'ye, Cumhur İttifakı'na ve Recep Tayyip Erdoğan'a destek istediğini belirtti. Bahçeli, Aksaray halkının oyunları gördüğünü ve fitnecilerin tezgahını tanıdığını ifade etti.
12 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Politico'ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir seçim kaybı durumunda sonuçları kabul edeceğine ve saygı göstereceğine inandığını ifade etti. Demirtaş, Kürt seçmenin Türkiye'nin kritik seçimlerinde belirleyici olacağını ve HDP'nin şiddet ve silahlı yöntemleri tasvip etmediğini, PKK'nın siyasi uzantısı olmadığını, bağımsız bir siyasi aktör olduklarını söyledi.
26 Nisan 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP ve millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve HDP'nin desteğine itirazlarını açıkladı. Ağıralioğlu, HDP'nin içinde olduğu bir denklemin parçası olmayacaklarını ve HDP'yi muhatap almayacaklarını belirtti. Ayrıca, İYİ Parti'nin terörün gölgesinde siyaset yapmayacağını ve HDP'nin Türk demokrasisinin şantajcısına dönüştüğünü ifade etti. Geçmişte Meral Akşener'in toplantılara katılmayacağını söylemesine rağmen, İYİ Parti'nin sonradan masaya dönmesi ve Ağıralioğlu'nun bu tutumunun parti içinde tartışma yarattığı da belirtildi.
22 Mart 2023

Nurcan Gökdemir'in yazısında, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, AKP'nin ve Erdoğan'ın siyasi geleceği hakkındaki görüşlerine değinilmektedir. Bahçeli'nin, AKP'nin Erdoğan'ın liderliğine olan bağımlılığı ve Erdoğan'ın genel başkanlığı bırakması durumunda partide yaşanabilecek çözülme ihtimaline dikkat çektiği belirtiliyor. Yazıda, günümüz Türk siyasetinde liderlerin, partilerin tüzel kişiliklerinden daha belirleyici olduğu ve bu bağlamda Erdoğan'sız bir AKP'nin ve Bahçeli'siz bir MHP'nin varlığını sürdürmesinin zor olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023

Ahmet Türk, 11 gün sonra yapılacak seçimler sonrasında DEM Parti'nin kazanacağı belediyelere kayyum atanmayacağına inandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise DEM Parti'nin dışarıdan emir aldığını ve şehirleri yönetemeyecek isimleri aday gösterdiğini iddia etti. Barış Pehlivan, DEM Parti içinde yapılan görüşmelerde, parti üyelerinin çoğunluğunun kayyum politikasının sona erdiğine inandığını ve toplumun artık bu uygulamaya rıza göstermeyeceğini belirttiğini aktardı.
20 Mart 2024
İşaretlediklerim