AKP'li kurmaylar, Kahramanmaraş depremleri sonrasında seçim kampanyasının içeriğinin değişeceğini belirtti. Seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, AKP'li bir kurmay, seçim kampanyasının deprem odaklı olacağını ve bu konuda yeni bir kampanya içeriği hazırlanacağını ifade etti. Kampanyada özellikle İstanbul'a özel bir yer ayrılacak ve seçim bildirgesinde depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşası, yaraların sarılması ve göç edenlerin geri getirilmesi gibi başlıklar yer alacak.
22 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin milli güvenlik sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gökce, İstanbul'un ekonomik ve endüstriyel önemine vurgu yaparak, depremin yıkıcı etkilerine karşı tüm kurumların seferber olması gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da olası bir depremin milli gelirin yarısını etkileyebileceğine dikkat çekti. İBB'nin depreme hazırlık çalışmaları ve altyapı güçlendirme projeleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve yapılan yanlış uygulamalar eleştirildi ve doğru planlama yapılması gerektiği vurgulandı.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra hibrit eğitime geçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını belirtti. Akademisyenler ve siyasiler, uzaktan eğitim kararının öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetler yaratacağını ifade etti. YÖK'ün hibrit eğitim kararı ve seçimlerle ilgili zamanlaması eleştirilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yurtların yüz yüze eğitim alacak öğrencilere açık olacağını ve sürecin başladığını bildirdi.
4 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep'te sabah saatlerinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitime iki hafta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise bir hafta ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli çifte depremler sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşları önümüzdeki seçimlerde depreme dayanıklı kentler inşa etme sözü vermeyen partilere oy vermemeleri konusunda uyardı. Görür, deprem bölgesinde yaşanan kayıpların sorumluluğunun oy veren vatandaşlarda da olacağını belirtti ve depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projeleri olmayan partilere oy verilmemesi gerektiğini ifade etti.
5 Mart 2023

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş için hazırlanan ve 7.5 büyüklüğündeki bir depreme karşı alınması gereken önlemleri içeren İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) uygulanmadığını ifade etti. Görür, planın sadece kağıt üzerinde kaldığını ve finansal kaynak ayrılmadığı için hayata geçirilemediğini belirtti. Ayrıca, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili kurum ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunduğu bilgisi verildi.
10 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu depremden etkilenen illeri ziyaret ediyor. Adana ve Hatay'ın ardından Osmaniye'ye geçen Kılıçdaroğlu, burada deprem çalışmaları hakkında bilgi aldı ve depremzede vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Depremler sonucunda 10 şehirde binlerce bina yıkıldı ve son güncellemelere göre can kaybı 6 bin 234'e ulaştı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından, afetzedelere 1 Haziran'a kadar su faturası kesilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, yıkılmış ve yıkılacak binaların geçmişe dönük su borçlarının da silineceğini belirtti. Belediye, hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan felaketin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Akşener, imar affının ölüm fermanı olduğunu, AK Parti iktidarının sorumluluk almadığını ve tek adam sisteminin kriz ve felaket ürettiğini ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın halka hizmet etmek yerine sarayda sefa sürdüğünü ve yandaşlara ihale dağıttığını iddia etti.
22 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan yeni evler hakkında depremzedelerin olumlu geri dönüşler aldığını ifade etti. Özhaseki, depremzedelerin 'Evimizin yıkıldığı iyi oldu, bize villa verdiniz' şeklinde teşekkür ettiklerini söyledi. Ayrıca, yeni yapılan köy evlerinin çelikten yapıldığını ve 9 şiddetindeki depremlere bile dayanıklı olduğunu belirtti. Ancak, bu ifadelerin bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandığı belirtiliyor.
7 Şubat 2024

2007 yılında farklı din, mezhep ve etnik gruplardan insanların bir araya gelmesiyle kurulan Antakya Medeniyetler Korosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yedi sanatçısını kaybetti. Koronun geri kalan üyeleri Türkiye'nin farklı illerine dağılmış durumda. Şef Yılmaz Özfırat ve teknik koordinatör Bedirhan Gök, koroyu yeniden bir araya getirerek Hatay'ın kültürel zenginliğini ve hoşgörüsünü tekrar dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Özfırat, depremde enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldığını ve şehri yeniden hayata geçireceklerini belirtiyor.
23 Şubat 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 115 kişinin yaşamını yitirdiği Penta Park Sitesi davasında, müteahhit Mesut Başkır ölenleri suçladı. Kahramanmaraş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Başkır binaların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmeyenlerin suçlu olduğunu savundu ve beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı kasım ayına erteledi.
12 Temmuz 2024

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 1999 Marmara depremi verilerini baz alarak Kahramanmaraş depremleri için bir can kaybı ve mali hasar tahmini yaptı. Rapora göre, depremlerde ölü sayısının 72 bin 663'e ulaşabileceği ve 84,1 milyar dolarlık ekonomik hasarın oluşabileceği öngörülüyor. Tahmin edilen hasarın büyük bir kısmı konut zararlarından kaynaklanırken, milli gelir kaybı ve işgünü kaybı da önemli zarar kalemleri arasında yer alıyor.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, şu ana kadar can veya mal kaybı ihbarı olmadığını belirtti. Sivas'ta bir binanın giriş katında çatlaklar oluştu ve bina tahliye edildi. AFAD ekipleri, çeşitli illerden Kahramanmaraş'a destek için hareket etti. Nevşehir ve Niğde'de de vatandaşlar tedbir amaçlı dışarı çıktı.
6 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim