Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Hazine'den sermaye gruplarına aktarılan 418 milyar doları geri alacağız' söylemiyle biliniyor ve 'beşli çete' olarak adlandırdığı sermaye gruplarından gelen görüşme taleplerine yanıt vermiyor. Sermaye grupları, Kılıçdaroğlu ile iletişim kurabilmek için mektuplar ve aracılar aracılığıyla çeşitli girişimlerde bulunmuş, ancak bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. CHP kaynakları, bu mektupların ciddiye alınmadığını ve Kılıçdaroğlu'nun önüne konmadığını belirtiyor. Eleştirilerin hedefindeki bir şirketin yöneticisi, bazı şirketlerin bu tarz girişimlerde bulunduğunu ancak kendi şirketlerinin böyle bir girişimde bulunmadığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Türkiye'de iktidar partisi, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte konut sektörüne yönelik 'Yüzyılın Kampanyası' adı altında bir dizi teşvik planını açıklamaya hazırlanıyor. Kampanya kapsamında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in çok altına indirilmesi ve 15 yıl vade imkanı sunulması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanya detaylarını 4 Ocak Çarşamba günü Ankara'da düzenlenecek bir basın toplantısıyla duyuracak.
2 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin ekonomik politikalarını sürdürmesi halinde 2025 sonunda dolar kurunun 43 lira olacağını tahmin ediyor. Kuruluş, Türkiye'de nominal kredi büyümesinin 2024'te yüzde 40'a düşeceğini ve bu durumun ekonomik dengelenmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın azaltılması gibi faktörlerin Türkiye'nin ekonomik risklerini azaltacağını ve döviz rezervlerinin yeniden oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.
11 Mayıs 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Ekonomistler, bu kararın metninin 'fazla şahin' olduğunu ve 2024'te faiz indirimi yapılmayacağını belirtti. Ekonomist İris Cibre, metnin daha yumuşak olması gerektiğini savunurken, Uğur Gürses likidite adımlarının atılmamasını eleştirdi. Alaattin Aktaş ise faiz artışının artık gündemden çıktığını ve Merkez Bankası'nın söylem değiştirdiğini ifade etti.
19 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek sene enflasyonun kalıcı şekilde düşeceğini ifade etti. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılı hedefi ise yüzde 33 olarak belirlendi. Erdoğan, yapısal reformların, maliye ve para politikasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ve Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmek zorunda kalacağını belirtti. Ayrıca, her şeyin kontrol altında olduğunu ve yapısal reformlarla Türkiye'yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman'da bir iftar programında yaptığı konuşmada, Hazine'den çalındığını öne sürdüğü 418 milyar doları Türkiye'ye geri getireceğini ve çalanların yanına kar bırakmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, ayrımcılığa karşı olduklarını, hakkın ve adaletin yanında olduklarını ifade etti ve vatandaşlara 14 Mayıs'ta adaletten yana oy kullanmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, eleştirilere açık olduklarını ve hatalarını kabul edebileceklerini dile getirdi.
12 Nisan 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçiren esnafın rahatlaması için yeni bir borç yapılandırmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Palandöken, vergi, trafik ve SGK prim borçları gibi devlete olan borçlarda kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırmanın şart olduğunu vurguladı. Bu yapılandırmanın hem esnafın borçtan kurtulmasını hem de istihdamın hareketlenmesini sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, 2023 yılında sağlanan 156 milyar liralık gelirin çok daha üstünde bir gelir elde edilebileceğini belirtti.
13 Temmuz 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023

SGK, özel sektör işverenlerine 16 ayrı istihdam teşvik ve destekleri sunarak sigorta primi indirimleri sağlıyor. 2023 yılında işverenlere sağlanan SGK desteği 206 milyar TL'ye ulaştı. 2020-2023 yılları arasında özel sektöre sağlanan toplam teşvikler cari fiyatlarla 427,4 milyar TL olup, yeniden değerleme oranlarıyla güncellendiğinde 1,3 trilyona yaklaşıyor. Aziz Çelik, SGK'nin özel sektöre sağladığı bu devasa teşviklerin yerel yönetimlere neden sağlanmadığını sorguluyor.
29 Temmuz 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplanan ve AFAD ile Kızılay'a verilmesi planlanan 115 milyar liralık bağışın 41 milyar lirasının yatırılmadığını ve bu durumun kamu kuruluşlarında para olmamasından kaynaklandığını yazdı. Altaylı, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bir kamu bankası yöneticisinin toplanan bağışlarla konut yapılacağını ve bu konutların depremzedelere taksitle satılacağını belirttiğini aktardı. Ayrıca, yabancı ortaklı bir bankanın yöneticisinin bu duruma itiraz ettiğini ve doğrudan kendilerinin ev yapmayı teklif ettiğini ifade etti.
19 Mart 2023
İşaretlediklerim