Sunday Times gazetesi, Covid-19 virüsünün Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaza sonucu sızdığına dair bulgulara ulaştığını iddia etti. ABD'li yetkililer, virüsün Çin tarafından biyolojik silah olarak kullanılma amacıyla geliştirildiğini öne sürdü. Vuhan'daki laboratuvarda yarasalardan elde edilen corona virüsler üzerinde işlev kazandırma çalışmaları yapıldığı, bu çalışmaların ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edildiği ve ABD'li virolog Ralph Baric'in bu teknikler konusunda yol gösterici olduğu belirtildi. Ayrıca, Çin'in bilinmeyen bir virüse işlev kazandırarak ölümcül hale getirme ve ardından aşı geliştirme çalışmalarının biyolojik silah kullanma niyetine işaret ettiği iddia edildi.
12 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin, Etiyopya'nın Tigray bölgesine gıda yardımlarını kesmesi sonucu 1300'den fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti. Tigray'daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Etiyopya'ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine yardımları askıya almıştı.
26 Eylül 2023

Üsküdar'daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Prof. Dr. Gökçen Orhan, odasında hareketsiz halde bulundu. Yoğun bakım servisine kaldırılan Orhan'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın intihar vakası olabileceği değerlendiriliyor ve incelemeler devam ediyor.
17 Ağustos 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Aedes albopictus ve Aedes aegypti türü sivrisineklerin Avrupa'da yayılmaya devam ettiğini ve Türkiye'de de görüldüğünü bildirdi. Bu sivrisinekler chikungunya, dang humması, sarı humma, Zika ve Batı Nil virüsleri gibi ciddi hastalıkları bulaştırabiliyor. İklim değişikliği ve küresel hareketlilik, sivrisineklerin üremesini ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisinek popülasyonunun hızlı çoğaldığını ve Türkiye'nin sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından kırılgan hale geldiğini belirtti. Yavuz, sivrisineklerle mücadelede etkin bir sürveyans sistemi ve çevresel önlemlerin önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Meksika'nın Matamoros şehrinde kaçırılan dört Amerikan vatandaşından ikisinin cesetleri bulundu. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD halkı ve hükümetine başsağlığı diledi ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Tamaulipas Savcısı Irving Barrios, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD vatandaşlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Çanakkale yanı sıra Balıkesir ve İstanbul'da da hissedildi. Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yaşayan bir vatandaş, deprem korkusuyla ikinci kattan atlayarak ağır yaralandı ve kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesi'nde kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu trajik olayı sosyal medya hesabından duyurdu.
4 Mart 2024

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) deprem bölgesi inceleme raporunda, resmi ölüm sayısının gerçek rakamlardan çok uzak olduğu ve ölüm bildirim sistemine kaydedilmemiş binlerce kişinin varlığına dikkat çekildi. Bu durumun, kayıp kişilerin yakınları için psikolojik yıkıma yol açtığı belirtildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 50 bin 399 iken, SES raporu bu sayının asıl sayıdan uzak olduğunu ifade ediyor.
20 Nisan 2023

Antalya'da gezi için Gündoğmuş'a giden 30 kişilik yabancı turist kafilesi, Eğrigöl yaylası bölgesindeki Geyikdağ'ına çıktı. Gidiş rotalarını kaybeden turistlerden beşi bölgedeki kuyuya düştü. Arkadaşlarının 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi vermesi üzerine bölgeye AFAD, Jandarma ve Orman işçileri sevk edildi. Kuyuya düşen turistlerden biri hayatını kaybetti, diğer dört turistin sağlık durumları iyi.
29 Ekim 2023

Peru'da etkili olan Yaku Kasırgası nedeniyle başkent Lima ve çeşitli kentlerde meydana gelen seller sonucunda 65 kişi yaşamını yitirdi, beş kişi kayboldu. Sivil Savunma raporuna göre, 66 bin 853 kişi etkilendi, 9 bin 677 ev zarar gördü ve 1541 ev kullanılamaz hale geldi. Ayrıca eğitim ve sağlık yapıları, köprüler ve yollar hasar gördü, tarım arazileri ve hayvancılık büyük zararlar yaşadı. Hükümet, felaketten en çok etkilenen bölgelerde altı aylığına olağanüstü hal ilan etti.
21 Mart 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybının 912'ye yükseldiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, deprem nedeniyle haber alınamayan bölgelerle ilgili endişelerini ifade etti ve ulusal yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına odaklandığını, ilerleyen zamanlarda yaralıların tedavisi ve sağlık sistemine destek için travma desteğine ihtiyaç duyulacağını belirtti.
6 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de yaşanan açlık ve hastalık sorunlarına dikkat çekti. DSÖ'nün Filistin şubesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Gazze'deki insanların açlıkla mücadele ettiği ve bu durumun hastalıklarla savaşma kabiliyetlerini zayıflattığı belirtildi. Ayrıca, yeterli gıda bulunmaması durumunda daha fazla insanın hastalanacağı ve öleceği ifade edildi. DSÖ, Gazze'deki acıların sona ermesi ve acil ateşkes çağrısında bulundu.
8 Şubat 2024

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde, Mehmet Ali Topcu isimli 19 yaşındaki genç, evinin balkonunda otururken başına isabet eden av tüfeğinden çıkan saçma sonucu yaşamını yitirdi. Olayı fark edenlerin haber vermesi üzerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri, Topcu'nun öldüğünü tespit etti. Jandarma ekipleri olay yerinde ve çevresinde geniş çaplı inceleme yaptı. Topcu'nun cesedi, daha fazla inceleme için Kastamonu Adli Tıp Kurumuna gönderildi.
5 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde enkaz altında kalan 13 yaşındaki Berat Sarı, 55 saat sonra kurtarıldı. Berat, enkazdan elinde muhabbet kuşuyla çıkarıldı. Kurtarıldıktan sonra hipotermi tehlikesine karşı özel örtülerle sarılan Berat, ambulansa bindirilirken muhabbet kuşunu teyzesi Döndü Öztürk'e emanet etti. Teyze Öztürk, kuşu bağrına basarak ona ekmek ve su verdi.
8 Şubat 2023

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara'da 3 yaşındaki Aras Sönmez'in Strep A bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Emir, Sağlık Bakanlığı'nın konu hakkında açıklama yapmamasını ve önlem almamasını eleştirdi. Ayrıca, Avrupa'da Strep A bakterisinin yayıldığını ve ölümlere neden olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı'na bir an önce önlem alması ve şeffaf olması çağrısında bulundu.
25 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, 2024'ün ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 bin 634 kızamık vakası ve dört ölüm bildirildiğini açıkladı. 2023 boyunca 41 ülkeden 61 bin 70 vaka ve 13 ölüm rapor edilmişti. Kızamık vakalarının artışında, COVID-19 salgını sırasında kaçırılan rutin aşıların ve yavaş iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Aşılanmamış kişilerin büyük risk taşıdığı ve ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek için proaktif olması gerektiği vurgulandı.
28 Mayıs 2024

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim