Marmaris Belediyesi, Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği oteli, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürledi ve firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesti. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin ÇED olumlu kararını bozdu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın yasallık ve vicdanilik açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, Kapalıçarşı’da kuru kayısının gram altın fiyatına yakın bir fiyata satıldığı iddiaları üzerine bir işletmeyi denetledi. Denetim sonucunda, kayısının 2 bin 680 liraya satıldığı ve alış faturalarının ibraz edilemediği tespit edildi. İşletmeye 100 bin ila 1 milyon lira arasında para cezası verileceği açıklandı. Ayrıca, denetim sırasında talep edilen faturaların ibraz edilememesi durumu Vergi Dairesi Başkanlığı’na bildirildi.
27 Ağustos 2024

CHP'li Tuzla Belediyesi, AKP döneminde İlim Yayma Cemiyeti'ne tahsis edilen iki binanın tahliyesini talep etti. Evliya Çelebi ve Aydıntepe mahallelerindeki binalar, 2014 yılında AKP yönetimindeyken vakfa tahsis edilmişti. Belediye, kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceğini ve binaların 10 Kasım itibarıyla tahliye edilerek eksiksiz teslim edilmesini istedi. Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, bu adımın kaynak yönetimi ve şeffaflık hedeflerinin bir parçası olduğunu belirtti.
28 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir vatandaş, sağlam raporu bulunan evinin ve dükkanının yeni yasal düzenlemeler sonucu 'rezerv alan' ilan edildiğini bir mesajla öğrendi. Kasımda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kentsel dönüşüm kanun teklifinde 'rezerv yapı alanı' tanımı değiştirilmiş ve bu değişiklik TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirilmiştir. Yeni düzenlemeyle Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceği ve mevcut binaların maliklerine danışılmadan kapsama alınabileceği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656'ya düştü. Ocak-Eylül döneminde ise konut satışları yüzde 14,9 azalarak 900 bin 74 oldu. Eylül ayında en çok konut satışı 15 bin 247 ile İstanbul'da gerçekleşti. En az konut satışı gerçekleşen iller ise Ardahan, Hakkari ve Bayburt oldu.
16 Ekim 2023

Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde besici Gökhan Karadeniz, mandıra için uygun arazi bulamayınca hayvanları için dört katlı bir bina inşa etti. Binanın üç katını hayvanlarına, bir katını ise kendisine ayıran Karadeniz, bu sıra dışı çözümüyle çevresindekileri şaşırttı. Karadeniz, arazinin engebeli olması nedeniyle bu yöntemi tercih ettiğini ve başta insanların bu fikre inanmadığını belirtti.
7 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, satış kararının kendisine danışılmadan alındığını ve bu nedenle yönetimdeki 'arkadaşlarını' eleştirdiğini belirtti. Kınık, kendisine sorulmuş olsaydı nakliye desteği önerisinde bulunacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde denizde bir kadın cesedi bulundu. Sakarya'nın Serdivan ilçesinde 25 Eylül'de evinden ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan 17 yaşındaki A.Y.'nin çantasının bulunmasının ardından başlatılan arama çalışması sonucunda ceset bulundu. Cesedin kimliği henüz belirlenemedi ancak A.Y'ye ait olabileceği değerlendiriliyor.
28 Eylül 2023

İstanbul’un Esenler ilçesinde altı katlı bir bina, çökme riski nedeniyle tahliye edildi. Binanın yanında devam eden inşaat çalışmalarının yapıdaki çatlakları artırdığı tahmin ediliyor. Apartman sakinleri otellere yerleştirilirken, çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı ve incelemeler devam ediyor.
4 Temmuz 2024

Adıyaman'da yapılacak olan 500 deprem konutu için düzenlenen ihaleyi, Rizespor Başkanı İbrahim Turgut'un yönetim kurulu başkanı olduğu Turgut Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. İhale, 1 milyar 488 milyon 607 bin TL sözleşme bedeli ile 24 Mart 2023 tarihinde imzalandı. İhaleye toplam dört şirket katıldı ve işin yaklaşık maliyeti 1 milyar 645 milyon 86 TL olarak belirlendi.
3 Nisan 2023

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Cem Adrian'ın 6 Ağustos'ta Yozgat Sarıkaya'da vereceği konser, Sarıkaya Belediyesi tarafından iptal edildi. İptal kararı, Ankara'nın AKP'li eski belediye Başkanı Melih Gökçek'in konser afişini paylaşıp, konserin gerçekleşmeyeceğini ima eden bir tweet atmasının ardından geldi. Konserin iptal edilmesinin ardından Cem Adrian, Twitter hesabından 'Elbet bir gün buluşacağız' şarkısını paylaştı.
27 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda ve siyasi arenada tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bu davranışından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kınık'ı ziyaret ederek desteklerini ifade etmişlerdi. Kızılay'ın bu durumu kan bağışlarının azalmasına ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesine yol açtı.
19 Nisan 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde, altı katlı bir binanın yan duvarından parçalar düşmesi nedeniyle bina tedbir amaçlı tahliye edildi. Vatandaşlar binayı kendi imkanlarıyla boşaltırken, olay yerine ekipler sevk edildi ve sokak trafiğe kapatıldı. Ev sahipleri belediyenin misafirhanesine yerleştirildi ve binanın durumu hakkında testler yapılacağı bildirildi.
12 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, deprem bölgesinden ayrılanlar başta Mersin, Elazığ, Antalya, Konya, Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli illere göç etti. Bu göç dalgasıyla birlikte kiralık konut fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldi. İstanbul'da ise, olası bir deprem endişesiyle zemin etüdü ve bina dayanıklılığına olan talep arttı. Bazı üst gelir grubu ailelerin sahil bölgelerinden iç bölgelere taşınmaya başladığı gözlemleniyor. Emlak sektörü temsilcileri, bina kontrollerinin artmasının kira ve satılık konut fiyatlarının yatay seyretmesine katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
22 Şubat 2023

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da konut kira fiyatlarının yükselmesiyle bazı ev sahipleri ve emlakçıların kiraları açık artırma yoluyla vermeye başladığını belirtti. Bu durumun yaygın olmamakla birlikte şikayetlere konu olduğunu ifade eden Aşa, fahiş fiyat artışı ve fırsatçılık durumunda cezai işlem uygulanabileceğini ve şikayetlerin Ticaret Bakanlığı'na iletilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de enflasyon ve hayat pahalılığı artarken, konut kiralarındaki yıllık artış oranının %168 olduğu rapor edildi.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim