Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında, evlerini taşımak veya eşyalarını kurtarmak isteyen yurttaşlar, nakliye şirketlerinin fahiş fiyatlar talep ettiğini belirtiyor. Adıyamanlı Naci Engin İlgan, eşyalarını kurtarmak için 8 bin lira ödediğini ve nakliye şirketinin eşyalara zarar verdiğini, bu nedenle suç duyurusunda bulunacağını ifade ediyor. Diyarbakır'da da benzer durumlar yaşanıyor; sağlam apartmanlardan taşınma için yüksek fiyatlar isteniyor ve nakliyeciler, daha yüksek teklif alan müşterileri yarı yolda bırakabiliyor.
18 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, deprem bölgesinden ayrılanlar başta Mersin, Elazığ, Antalya, Konya, Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli illere göç etti. Bu göç dalgasıyla birlikte kiralık konut fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldi. İstanbul'da ise, olası bir deprem endişesiyle zemin etüdü ve bina dayanıklılığına olan talep arttı. Bazı üst gelir grubu ailelerin sahil bölgelerinden iç bölgelere taşınmaya başladığı gözlemleniyor. Emlak sektörü temsilcileri, bina kontrollerinin artmasının kira ve satılık konut fiyatlarının yatay seyretmesine katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
22 Şubat 2023

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının Temmuz ayında en düşük 22 bin lira olacağını açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu durumu sendikanın mücadelesinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce benzer bir zam vaadinde bulunmuştu. Yalçın, kamuda gelir adaletinin bozulduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ihanet edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

6 Şubat depremleri sonrasında yaklaşık 1 milyon kişinin Elazığ, Konya, Mersin, Ankara, Antalya gibi şehirlere göç etmesiyle bu bölgelerde kira fiyatları önemli ölçüde arttı. Ticaret Bakanlığı'nın fahiş kira artışlarına yönelik düzenlemeleri yetersiz kalırken, yüksek kira artışı nedeniyle mühürlenen daireler, karaborsa yoluyla yüksek fiyattan kiraya verilmeye başlandı. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı, özellikle Erzurum, Konya, İstanbul, Mersin ve Antalya'dan yüksek kiralarla ilgili yoğun şikayet aldıklarını belirtti.
9 Mayıs 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammın Temmuz ayında TBMM'den geçeceğini duyurdu. En düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağını ifade etti. Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını ve paydaşları memnun edecek bir torba yasa üzerinde hedeflediklerini belirtti. Daha önce 11 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını söylemişti.
21 Haziran 2023

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Nevşehir'de bir konut inşaatında iskelenin çökmesi sonucu iki işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar Nevşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı, ancak 18 yaşındaki A.K. ve 47 yaşındaki A.İ. hayatını kaybetti.
22 Ağustos 2023

Bülent Falakaoğlu, 2002 yılından bu yana emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl değiştiğini ele alıyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 40 fazlası iken, şu an en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58'ine denk geliyor. Eğer emekli maaşları asgari ücrete oranla değerini korumuş olsaydı, en düşük emekli maaşı 10 bin TL yerine 23 bin 800 TL olacaktı. Falakaoğlu, bu durumu emeklilerin aleyhine bir 'gasp' olarak nitelendiriyor ve emekli maaşlarının gerçek durumunu yansıtmak için işçi emeklilerine odaklanılması gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Türk-İş'in Aralık ayı raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 874 lira olarak belirlendi. Açlık sınırı, bir önceki aya göre 734 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 4 bin 614 lira 5 kuruş artış gösterdi. Yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre 2 bin 391 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 15 bin 31 lira arttı. 2023 yılı için belirlenen asgari ücret olan 8 bin 500 lira, açlık sınırının altında kaldı.
30 Ocak 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), aşırı kurak bir dönem yaşanan İstanbul'da su sarfiyatını azaltacak ve aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerileri sundu. Kentteki barajlarda genel doluluk oranının yüzde 33 seviyelerine kadar düştüğü belirtildi. Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda harcandığı, damlatan muslukların tamir ettirilmesi ve musluk başlıklarına perlatör takılması gibi önerilerle su tasarrufu sağlanabileceği ifade edildi.
16 Ağustos 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, memur ve emeklilere yapılan yüzde 25'lik maaş zammını eleştirerek, yıllardır sarayın zenginleştiğini ve halkın fakirleştiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 iken, memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranı aslında yüzde 16,4 ve yüzde 15,4 olmalıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranları yüzde 25'e çıkardı. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu durumu eleştirerek, değişimin yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarda olduğunu belirtti.
4 Ocak 2023

Türkiye'deki konut sahipleri, hükümetin boş evlere ek vergi getireceği beklentisiyle tedirgin oldu. Bu durum, hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayan ev sahiplerinin evlerini satışa çıkaracağı beklentisini doğurdu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, kira artışına yüzde 25 sınırının getirilmesi ve artan anlaşmazlıklar nedeniyle açılan tespit ve tahliye davalarının uzun yıllar sürmesinin mülk sahiplerini bu yola ittiğini belirtti. Akdoğan, ev sahiplerinin 'sahte sözleşme' gibi yollara başvurabileceğini de vurguladı.
26 Temmuz 2023

İtalya'nın Milano şehrinde Dior ve Armani markaları için lüks malların üretimini yapan atölyelerin yabancı işçileri çok ucuza çalıştırarak istismar ettiği ortaya çıktı. Mahkeme, Dior ve Armani'nin İtalya'daki üretim operasyonlarına kayyım atanmasına karar verdi. Soruşturma, bu markaların tedarikçilerine piyasanın çok altında ücretler ödediğini ve işçilerin yasal standartların altında koşullarda çalıştığını ortaya koydu. Şirketler, tedarik zincirlerindeki istismar vakalarını asgariye indirmek için tedbir aldıklarını bildirdi.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim