Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece yüzde 7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), mayıs ayına ilişkin iltica verilerini açıkladı. Yılın ilk beş ayında toplam 103 bin 467 iltica başvurusu yapılırken, Türkiye'den yapılan başvurular 14 bin 451 olarak kaydedildi. Türkiye, Almanya'ya iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurularda genel bir düşüş eğilimi gözlemlense de Türkiye'den yapılan başvurular hız kesmiyor.
7 Haziran 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Türkiye’den Almanya’ya net göç 2022'de 81 binken 2023'te 126 bine yükseldi. Almanya'ya geçen yıl toplamda 1 milyon 933 bin kişi göç ederken, ülkeyi terk edenlerin sayısı 1 milyon 270 bin oldu. Ukrayna'dan gelen göçmen sayısında ise 2022'ye kıyasla yüzde 75 azalma yaşandı. Türkiye ve Almanya, göçmenler konusunda 10 maddelik bir anlaşmaya vardı.
27 Haziran 2024

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 2024 Dünya Göç Raporu'na göre, Türkiye yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Bu mültecilerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Raporda ayrıca, uluslararası göçün ekonomik büyüme ve insani gelişme için önemli bir itici güç olduğu ve uluslararası bağışların 2000'den 2022'ye kadar büyük oranda arttığı belirtiliyor. Dünya genelindeki uluslararası göçmen sayısı 281 milyon, yerinden edilenlerin sayısı ise 117 milyon olarak raporlandı.
7 Mayıs 2024

Almanya, sığınmacılara aylık 50 avro nakit ödeme yapma kararı aldı. Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein, 16 eyalet başbakanının bu ödeme planında anlaştığını açıkladı. Eyalet başkanları, federal hükümetten iltica prosedürlerinin üçüncü ülkelere kaydırılması için somut modeller geliştirmesini talep edecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu düzenlemenin Almanya'daki göç durumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
21 Haziran 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

Almanya hükümeti, Ağustos 2021'den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınırdışı etti. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, sınırdışı edilenlerin Almanya'da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınırdışı edilme kararı verilmiş kişiler olduğunu belirtti. Spiegel dergisine göre, Leipzig kentinden 28 Afgan bu sabah Kabil'e gönderildi ve her birine 1000 avro verildi. Bu, Taliban'ın yönetime gelmesinden sonra ilk kez suçlu Afganların sınırdışı edilmesi olarak kaydedildi.
30 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin iç göç istatistiklerini yayınladı. Verilere göre, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 450 bin kişi iller arasında göç etti. En çok göç veren iller İstanbul, Ankara ve Hatay olurken, en çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Göç edenlerin büyük bir kısmı daha iyi konut ve yaşam koşulları arayışıyla hareket etti.
14 Ağustos 2024

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024
İşaretlediklerim