Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) tüm üniversiteler için aldığı uzaktan eğitim kararına Bilim Akademisi'nden itiraz geldi. Akademi, kararın yanlış olduğunu, depremzedeler için alternatif barınma yolları bulunabileceğini ve uzaktan eğitimin eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, YÖK'ün kararının eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyeceğini ve ülkeye donanımsız mezunlar bırakacağını ifade etti. Bilim Akademisi, üniversitelerin açık kalması gerektiğini ve YÖK'ün yanlıştan dönmesi gerektiğini vurguladı.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün aldığı uzaktan eğitim kararı nedeniyle öğrenciler, teknik sorunlar ve internet problemleri yaşadıklarını, derslerden verim alamadıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Özellikle deprem bölgesindeki öğrenciler, yeterli ekipman ve internet altyapısına sahip olmadıklarından daha fazla mağdur olduklarını ifade ediyor. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, uzaktan eğitimin sorunları çözmeyeceğini ve yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor. Öğrenciler, belirsizliklerin giderilmesini ve yetkililerin net bir yol haritası sunmasını talep ediyor.
25 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' sonrası, Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' kampanyası başlattı. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere dönme çağrısı yaptı. AKP MKYK üyesi Emre Cemil Ayvalı ise bu gençleri 'Batının ezik köleleri' olarak nitelendirerek eleştirdi. Ayvalı daha önce CNN Türk programında iktidar ve 'FETÖ' ilişkisine dair açıklamalar yapmıştı.
10 Mayıs 2023

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

İbrahim Kahveci, AK Parti yönetiminde Türkiye'nin durumunu 'cehalet, sefalet, felaket' kelimeleriyle özetliyor. Yazısında, vatandaşların gerçeklerden çok şova önem verdiğini, ülkeden nitelikli beyin göçünün yaşandığını ve buna karşın niteliksiz göç alındığını belirtiyor. Kahveci, bu durumun Türkiye'yi yapısal olarak çöküşe sürüklediğini ve büyük bir felakete doğru ilerlediğini ifade ediyor.
6 Mart 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. Depremzedelerin uzaktan eğitimi takip edebilmek için yeterli altyapı ve kişisel alanları olmadığı, internet erişimlerinin sınırlı olduğu ve psikolojik olarak da uzaktan eğitimi kaldıramadıkları belirtiliyor. Öğrenciler, yurtlarına ve üniversitelerine dönmek istediklerini ifade ediyorlar.
27 Şubat 2023

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Ebubekir Sofuoğlu'nun Akit TV'de üniversiteler için 'neredeyse fuhuş evleri' ifadesini kullanmasına, emekli öğretmen F.E. Facebook üzerinden 'Kendisi de baş pezevenk herhalde' yorumuyla tepki gösterdi. Sofuoğlu'nun şikayeti üzerine emekli öğretmen hakkında hakaret suçundan dava açıldı. Emekli öğretmen, ifadelerinin eleştiri olduğunu savundu ve Sakarya 12'inci Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın sözlerinin haksız bir fiile tepki olarak söylendiğini belirterek beraat kararı verdi.
16 Nisan 2023

Finans uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kendisiyle ilgili asılsız akrabalık iddialarına ve Selahattin Demirtaş'ın bu konudaki ironik sosyal medya paylaşımına yanıt verdi. Özgür Demirtaş, mizahın ilgi gördüğünü belirtse de, ülkenin sorunlarına ve çözümlerine odaklanmanın zamanı olduğunu vurguladı. Ayrıca, siyasetçilerin seçime kısa bir süre kala ciddi konulara eğilmeleri gerektiğini ifade etti ve kendi ailesinde siyasetçi olmadığını, farklı meslek gruplarından akrabaları olduğunu söyledi.
18 Nisan 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

Saadet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Kaya, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Berk Esen'i eleştirdi. Esen'in seçim stratejileri hakkındaki görüşlerini ve eleştirilerini reddeden Kaya, Esen'e 'akademisyen sınırlarını bilmeli' dedi. Esen ise bu duruma 'AKP'li bir siyasetçiyle mi konuşuyorum, muhalif bir siyasetçiyle mi' şeklinde tepki gösterdi.
10 Ağustos 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de kamu harcamaları, vergi politikaları ve mali disiplin konularında yaşanan sorunlara dikkat çekiyor. Bütçe kaynaklarının popülizm ve şatafat için kullanılmasının, kamu özel işbirliği ile yapılan yatırımların atıl kalmasının ve kamu yatırımlarının piyasa maliyeti üzerinde yapılmasının kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, ücret artışlarının verimlilik artışına ve fiyatların frenlenmesine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut siyasi yapı ve koşullarda Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulamasının bile istikrarı sağlamakta yetersiz kalacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlarda kalma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti. Özel yurtların, öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30'u kadar cayma bedeli talep ettiğini ifade etti. Emir, bu durumun öğrencileri ekonomik olarak zorladığını ve deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında cayma bedelinin talep edilemeyeceğini savundu. Ayrıca, KYK yurtlarından çıkan öğrencilerin borç durumu ve ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuştu. Konuşmasında, hava savunma sistemi üretme hedeflerinden, insansız savaş uçağı Kızılelma'nın testlerini tamamlama ve ordu envanterine katma isteklerine, sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerine ortam hazırlama ve sınır hattındaki illerin güvenliğini sağlama çalışmalarından bahsetti. Ayrıca, suç örgütlerinin kökünü kazıyacaklarını ve vatandaşların huzur ve esenliğini temin etmekten alıkoyacak hiçbir durumun olmayacağını belirtti.
30 Ağustos 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Uğur Emek, Türkiye'de sağ siyasetçilerin ve iş insanlarının piyasa ekonomisini, devlet üzerinden zenginleşmek şeklinde anladığını ifade etmiştir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren Türkiye'de devlet gücünün ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve 20. yüzyılın başlarından itibaren Türk müteşebbis sınıfının gelişimini teşvik etmek amacıyla kullanıldığını belirtmiştir. Devletin, düşük gelir grupları için istihdam olanakları ve iş insanları için teşvikler sağladığı, son olarak mega projelere döviz üzerinden gelir garantileri verdiği anlatılmaktadır.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim