Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanmasının ardından, Merkez Bankası faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çekti. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldığı için döviz kurlarında ters tepki görüldü ve dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 25,46 seviyesine ulaştı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, beklenti yönetiminin yetersizliğini eleştirerek, eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ın göreve geri dönmesi çağrısında bulundu.
23 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayında aylık enflasyonun yüzde 2,29 arttığını ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 50,5 seviyesine düştüğünü açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 112,51 olarak hesapladığını ve mart ayında yüzde 5,08 artış olduğunu bildirdi. Reuters anketindeki beklentiler, aylık yüzde 2,85 ve yıllık yüzde 51,3 enflasyon artışı yönündeydi. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor.
3 Nisan 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Bloomberg ajansına konuşan işlemciler, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından önce kamu bankalarının dolar alımı yaptığını belirtti. Alımların 23,55 TL seviyesi civarında gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti. Kamu bankalarının bu tür döviz piyasası işlemleri hakkında herhangi bir yorum yapmadığı kaydedildi.
22 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası sonrasında piyasa faizleri yükseldi. Merkez Bankası'nın politika faizini düşürmesine rağmen, piyasa faizleri artış gösterdi ve Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına verilen yıllık faiz oranı 16 Haziran 2023 haftası itibarıyla yüzde 40,72'ye çıktı. Bu oran, Merkez Bankası'nın politika faizinin yaklaşık 2,7 katıdır.
1 Temmuz 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan ankete göre, katılan 23 kurumun medyan beklentisi Merkez Bankası'nın ocak ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkarması yönünde. Ankette, faiz artışının ardından ilk indirimin 2024'ün üçüncü veya dördüncü çeyreğinde olabileceği öngörülüyor. Türkiye ekonomisi için döviz ihtiyacının devam ettiği ve bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yatırımcılarla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ayrıca, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yönelik 35 milyar dolarlık yatırım paketi duyurduğu bilgisi de veriliyor.
22 Ocak 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye'nin merkez bütçesinin son üç yılda yüzde 578 arttığını belirtti ve bu artışı gerçek enflasyon oranı olarak değerlendirdi. 2021 yılında 1.6 trilyon lira olan merkez bütçe, 2024 yılında 11 trilyon liraya yükseldi. Ulusoy, bütçe artışının yüzde 587 olduğunu ifade ederek, ülkelerin bütçelerinin enflasyon ve ekonomik büyüme göstergesi olduğunu vurguladı. ENAG'ın hesaplamalarına göre yıllık enflasyon yüzde 129 iken, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da enflasyon yüzde 73,89 olarak ölçüldü.
26 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı enflasyonunu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bu oran, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından açıklanan yüzde 127,21'lik oranla büyük bir fark gösteriyor. Sosyal medyada kullanıcılar, TÜİK'in açıkladığı oranın gerçekçi olmadığını ve sokaktaki enflasyonu yansıtmadığını dile getiriyorlar. Memur ve emekli maaş zammının bu enflasyon rakamıyla belirlenecek olması da eleştirilere konu oluyor.
3 Ocak 2024

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları düşüş gösteriyor. Üç aya kadar vadeli hesaplarda ortalama mevduat faizi yüzde 30'un altına indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen haftaki enflasyon sunumunda 'sadeleşme' adımlarıyla mevduat faizlerini düşürdüklerini belirtmişti. Bir aya kadar vadeli hesaplarda ortalama faiz yüzde 23,44, altı aya kadar yüzde 26,76, bir yıla kadar ise yüzde 20,19 oldu.
4 Ağustos 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye için faiz ve enflasyon tahminlerini yükseltti. Banka, Merkez Bankası'nın gelecek yılki temel faiz oranı hakkındaki tahminini yüzde 40'tan yüzde 45'e çıkardı. Ayrıca, yıllık enflasyon oranının 2024 Mayıs'ında yüzde 73'e çıkacağı tahmininde bulundu. Yılsonu enflasyon oranı tahmini ise yüzde 62'den 65'e çıkarıldı.
4 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Bu, bankanın mart ayından bu yana 11. faiz artırımı oldu ve toplamda faiz oranını 525 puan yükseltti.
26 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 40'tan yüzde 42,5'e çıkardı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir artıştı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve piyasaların normalleşmesi beklenirken, önceki faiz artışları ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, ekonomi yönetimi Batı yatırımlarını çekmek ve Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
21 Aralık 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artışının ardından, ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, yıl sonu için politika faizi ve enflasyon tahminlerini 5'er puan artırdı. Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik, yıl sonuna kadar her toplantıda 250'şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirtti. Ayrıca, JPMorgan yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 57'den yüzde 62'ye yükseltti.
25 Ağustos 2023
İşaretlediklerim